Στην επανάκαμψη της σηροτροφίας στοχεύει η Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου, η οποία έχει προχωρήσει ήδη στην εκπόνηση μελέτης για την περιοχή και την προοπτική της σχεδιαζόμενης δράσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τέταρτης κατά σειράς σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, στη δράση για την επανάκαμψη της σηροτροφίας θα περιλαμβάνεται συμβολαιακή καλλιέργεια της μουριάς, ενώ προβλέπονται και επιδοτήσεις για το προϊόν, όπως και πενταετής οικονομική στήριξη για τους μωρεώνες μέχρι να αρχίσουν τα δέντρα αυτά να αποδίδουν.
«Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές καθώς το καλό προϊόν τιμάται περί τα 120 ευρώ το κιλό, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιδότηση», τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία ο περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας, έκανε λόγο και για την αγαστή συνεργασία με το Σουφλί, στην λη αυτή διαδικασία και την προσπάθεια για την επανάκαμψη της σηροτροφίας σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναφοριά τα «εργαλεία», που θα χρησιμοποιηθούν για τη σηροτροφία ο κ. Νίκας επισήμανε ότι «με λίγα λόγια θα χρησιμοποιηθούν τα ήδη υφιστάμενα εργαλεία για την στήριξη της δραστηριότητας, καθώς ήδη υπάρχει απόλυτη και αρμονική συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα γίνει πρώτα η μελέτη και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εφαρμογή των πορισμάτων της, πρώτα με την ενημέρωση του κόσμου μέσα από μια καμπάνια σε βάθος στις περιοχές που ενδείκνυνται, κατά βάση σε Λακωνία και Μεσσηνία, καθώς και την σχετική διαβούλευση».
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε παραγωγή μεταξιού στο παρελθόν, στον Εβρο και στην Πελοπόννησο -κυρίως δε στη Μεσσηνία. Στο Σουφλί γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να επανασυσταθεί ο κλάδος παραγωγής μεταξιού (αγροτικός και βιομηχανικός τομέας) και ήδη εξελίσσεται ικανοποιητικά ένα τοπικό παραγωγικό δίκτυο. Σε συνέργεια με το Σουφλί εξετάζεται η ανάπτυξη ενός δευτέρου δικτύου παραγωγής υψηλής ποιότητας μεταξιού στην νότια Πελοπόννησο με τις περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον να είναι η νότια και η δυτική Πελοπόννησος.