Η εκπομπή “Τριτολογίες”βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και κατέγραψε την απόγνωση, η οποία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Στη δομή φιλοξενίας στη Φαρκαδόνα σε περίπου 120 οικίσκους ζουν κάτοικοι του Δήμου, οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται στην κακοκαιρία Daniel. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν, όπως λένε, ποιο είναι το μέλλον τους και αναζητούν απαντήσεις…
«Δεν μας ενδιαφέρουν τα κοντέινερ. Αυτό, που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα φτιάξουμε τα σπίτια μας. Η Πολιτεία είναι απούσα», λέει ο πλημμυροπαθής κ. Γιώργος, ο οποίος ζει στη δομή.
«Δεν μας ενδιαφέρουν τα κοντέινερ, αυτό, που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα φτιάξουμε τα σπίτια μας. Η Πολιτεία είναι απούσα», λέει στην εκπομπή «Τριτολογίες» ο πλημμυροπαθής κ. Γιώργος, ο οποίος ζει στη δομή.
«Το σπίτι έχει χαρακτηριστεί πράσινο αλλά οι ζημιές είναι στο 100%. Δεν έχει μείνει τίποτα, είναι μόνο ντουβάρια. Έχω πάρει 6.600, έχω πάρει οικιακές συσκευές και δεν υπάρχει τίποτα μέσα στο σπίτι. Δε μας έχουν δώσει ένα χρονοδιάγραμμα. Δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε από τη δομή», λέει ο πλημμυροπαθής Κ. Χύτας ενώ την αγωνία του ενισχύουν κι άλλοι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, που άφησαν τα σπίτια τους και σε μεγάλη ηλικία αναγκάζονται να ζήσουν σε κοντέινερ.
Η κυρία Νίκη είναι κάτοικος Κουτσόχερου και ιδιοκτήτρια του καφενείου, που υπήρχε στο χωριό πριν την διπλή καταστροφή με τον σεισμό (προ τριετίας) και την πλημμύρα. Πλέον, ο χώρος στον οποίο οι κάτοικοι έπιναν τον καθημερινό καφέ τους και από τον οποίο η κ. Νίκη βιοποριζόταν έχει γίνει συντρίμμια. Η ίδια όπως λέει, χωρισμένη με παιδιά δεν έχει πλέον δουλειά και τη συντηρεί η θεία της με τη σύνταξη. «Το απόλυτο τίποτα, ούτε καρέκλα να καθίσουμε δεν είχαμε. Πρώτα μέναμε σε τροχόσπιτο, μετά μου έφεραν το κοντέινερ. Με την πλημμύρα το κοντέινερ τούμπαρε και τώρα μένω στο σπίτι από πάνω, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ‘’κίτρινο’’. Φοβάμαι αλλά τι να κάνω, πού να πάω να μείνω», λέει η ίδια στην κάμερα της ΕΡΤ.
Οι αγρότες προσπαθούν να μαζέψουν τα… κομμάτια τους μετά την απόλυτη καταστροφή, που υπέστησαν. Αναζητούν εύλογες αποζημιώσεις καθώς όπως τονίζουν πέρα από το έδαφος, πνιγμένη είναι και η ελπίδα των ανθρώπων.
Η Θεσσαλία έχει ιστορία, περιβάλλον και πολιτισμό, όμως θα πρέπει να έχει και μέλλον. Οι κάτοικοι εκφράζουν την απόγνωση, την αγωνία και τον φόβο τους για το σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο των ίδιων αλλά και των παιδιών τους.
Ρεπορτάζ: Σύνθια Σάπικα, Βαγγέλης Μητρούσιας
Διαβάστε επίσης:
Χρ. Τριαντόπουλος στις «Τριτολογίες»: «Ενεργοποιήθηκε το σχήμα στεγαστικής συνδρομής στη Θεσσαλία – Μέχρι 22.000 ευρώ στους πληγέντες»
Δ. Κουρέτας στις «Τριτολογίες»: «Ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες απάντληση υδάτων στα Κανάλια»