Oμάδα μελετητών τέχνης στην Ιταλία, ανακάλυψε και παρουσίασε έναν νέο πίνακα του σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται στην Πέργκολα, μια πόλη στην κεντρική ιταλική επαρχία Πέζαρο και Ουρμπίνο.
Το έργο τέχνης, στο οποίο απεικονίζεται το πρόσωπο της Κιάρα Φαντσέλι, συζύγου του – επίσης Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης – Πιέτρο Περουτζίνο, είναι ζωγραφισμένο σε πάνελ από ξύλο λεύκας διαστάσεων 46 επί 34 εκατοστών. Χρονολογείται στο 1504, ανήκει σε ξένη ιδιωτική συλλογή και αποδόθηκε στον Ραφαήλ από τους μελετητές, οι οποίοι παρομοίασαν το πρόσωπο που απεικονίζεται στον πίνακα με αυτό της Μαρίας Μαγδαληνής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο με θέμα «Το όραμα της τελειότητας του Ραφαήλ Σάντσιο», ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει αναλυτικά η σχετική μελέτη για το νέο έργο – που φέρει τίτλο «η Μαγδαληνή του Ραφαήλ, όταν ο μαθητής ξεπερνά τον δάσκαλο» – στο περιοδικό «Open Science, Art and Science».
Ο Ραφαέλο Σάντι ή Σάντσιο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους εικαστικούς καλλιτέχνες της Ώριμης Αναγέννησης, μαζί με τους συμπατριώτες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και Μιχαήλ Άγγελο, γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1483 στην πόλη Ουρμπίνο της κεντρικής Ιταλίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η φήμη του και η γενική αναγνώριση προς το πρόσωπό του υπήρξε στην περίοδο της ωριμότητάς του τεράστια, ενώ οι προσωπικές του σχέσεις με καρδιναλίους, ηγεμόνες και κάθε λογής αξιωματούχους ήταν ενδεικτικές της μεγάλης αλλαγής σε ό,τι αφορά την κοινωνική θέση του καλλιτέχνη που είχε αρχίσει να συντελείται από τα τέλη του 15ου αιώνα.
Ο Ραφαήλ πέθανε ανήμερα των 37ων γενεθλίων του, στις 6 Απριλίου 1520, έπειτα από σύντομη ασθένεια, αφού πρώτα εξομολογήθηκε, κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων και μοίρασε τα υπάρχοντά του στους μαθητές του Τζούλιο Ρομάνο και Τζιανφραντζέσκο Πένι. Ολόκληρη η παπική Αυλή τον θρήνησε. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στο Βατικανό και η σορός του ενταφιάστηκε στο Πάνθεον της Ρώμης. Ο διάσημος ουμανιστής και φίλος του Πιέτρο Μπέμπο έγραψε το επίγραμμα που χαράχτηκε στον τάφο του: «Εδώ αναπαύεται ο Ραφαήλ. Ενόσω ζούσε, η φύση τρόμαζε μπροστά του μήπως νικηθεί. Τώρα που αυτός πέθανε, φοβάται μην πεθάνει μαζί του».
Ο Ραφαήλ δεν παντρεύτηκε ποτέ στη ζωή του. Ήταν αρραβωνιασμένος με την ανιψιά ενός καρδινάλιου, αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε γάμο, καθότι η καρδιά του ήταν δοσμένη στη Μαργκερίτα Λούτι, την κόρη ενός φούρναρη της Ρώμης, η οποία απεικονίζεται στον πίνακά του «Η νεαρή φουρνάρισσα» (La Fornarina).
Πηγή: ansa.it