Με επίκεντρο τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα, οι τοποθετήσεις των εισηγητών της πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την ένωση της αγροτικής ανάπτυξης» στην Ολομέλεια.
Η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαριλένα Σούκουλ ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε διάφορα πεδία εφαρμοσμένης αγροτικής πολιτικής και υποδεικνύει ότι τα υπαρκτά προβλήματα των αγροτών μας επιλύονται με μεθοδικό τρόπο, σοβαρότητα και όχι με ανεξάρτητους υποσχέσεις ή πολιτικούς».
Στο επίκεντρο τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα
Η εισηγήτρια της ΝΔ υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να προσφέρουμε στους αγρότες τα αποτελεσματικά εφόδια, κάτω από τη δομική ευμεταβλητότητα που επικρατεί στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να προσαρμοστούμε στο σήμερα με το βλέμμα στο αύριο», λέγοντας πως «αφήνουμε στο περιθώριο τους μάγους της αντιπολίτευσης που είναι έτοιμοι με το μαγικό τους ραβδί να εξαφανίσουν την κλιματική, την ενεργειακή, την αγροδιατροφική ακόμα και τη γεωπολιτική κρίση, ίσως με έναν νόμο και ένα άρθρο».
Η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας απέναντι στους αγρότες μας. Για αυτά που μπορούμε να κάνουμε και για αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε από κοινού, μαζί τους να βρούμε λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα που έχουν. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος μπροστά μας, αλλά έχουμε αποδείξει με πράξεις και όχι με αερολογίες και φωτογραφίες πάνω σε τρακτέρ ότι είμαστε εδώ πάντα για τον αγροτικό κόσμο, με ειλικρίνεια και τεκμηρίωση. Και ναι, θα τα καταφέρουμε, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει».
Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, στον αντίποδα, ανέφερε ότι «ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξελίσσονται σε πανελλήνια αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα επειδή ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο αλλά και για την ύπαιθρο». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι, αρχικά, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις «πρόσβαλε τους αγρότες ως υποκινούμενοι, και τώρα κάτω από την πίεση σύρεται στη δικαιολογημένη απαίτησή τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
Ο κ. Παπαηλιού παρατήρησε ότι «αιφνιδίως φαίνεται να γίνουν δύο συναντήσεις, προφανώς η κυβέρνηση θέλει να ισορροπήσει το παιχνίδι και να επιχειρήσει τη διάσπαση των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και για λόγους εντυπώσεων».
Ο εισηγητής της μειοψηφίας εκτίμησε ότι οι συναντήσεις αυτές «αφορούν σε ένα δήθεν διάλογο χωρίς να αφήνονται περιθώρια συνεννόησης, αφού η κυβέρνηση επικαλείται υποκριτική την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα, την έλλειψη λεφτόδεντρων, που όμως υπάρχουν για τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα ή για τους διαπλεκόμενους. κομματικούς ημετέρους».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «αμφισβήτητα τους εκπροσώπους των αγροτών» και «ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό για να φέρει τους αγρότες σε αντιπαράθεση με τις κοινωνικές ομάδες, και τους εμπαίζει με ημίμετρα-ψίχουλα» Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, υποστηρίζει ότι «οι με που υποτίθεται ότι έχουν οι διατάξεις τους είναι αέρας κοπανιστός. Δεν είναι τα προβλήματα που κάνουν τον αγροτικό κόσμο, είναι ένα σχέδιο νόμου εκτός τόπου και χρόνου».
Η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Ο ειδικός αγοραστής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εμμανουήλ Χνάρης ανέφερε ότι τόσο με το νομοσχέδιο αυτό όσο και με εξηγήσεις της κυβέρνησης, οι αγρότες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την ανύπαρκτη πολιτική της ανάγκασε τους αγρότες να βγουν στον δρόμο «γιατί τους έχετε στερήσει το πιο σημαντικό αγαθό, τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν την παραγωγή τους».
Ο βουλευτής είπε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο και κανένα όραμα για την άσκηση αγροτικής πολιτικής. Είναι ολοφάνερο ότι κάνετε απλή διαχείριση του πολιτικού κόσμου». Εμείς, τόνισε ο κ. Χνάρης «ως ΠΑΣΟΚ αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις αγωνίες των αγροτών και με υπευθυνότητα, δυναμισμό και όραμα στεκόμαστε δίπλα τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, έτσι ώστε ο δίκαιος τους να ευοδωθεί και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους». Απαιτείται, είπε ο ειδικός αγορητής, «ένα συγκροτημένο και στοχευμένο σχέδιο για την χάραξη μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής σε έναν από τους κρισιμότερους τομείς ανάπτυξης για την οικονομία και την περιφέρεια». Σχετικά με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία αποσπασματική που τακτοποιεί διοικητικά κυρίως ζητήματα και δευτερευούσης σημασίας θέματα. Δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο καθώς «δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα». Χαρακτήρισε «υποκρισία της κυβέρνησης να φέρει διατάξεις που κατά κύριο λόγο διεκπεραιώνουν αποσπασματικές εκκρεμότητες του υπουργείου Ανάπτυξης».
Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Ο ειδικός αγοραστής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς, από την πλευρά του ζήτησε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών που είναι μαζικά στον δρόμο. Η κυβέρνηση είπε από τη μια λέει στους αγρότες ότι «δεν είναι λύση να δώσουμε τα πάντα όλα στους αγρότες» και την ίδια ώρα δίνει «τα πάντα όλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Υποστήριξε ότι τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου για αφορολόγητο πετρέλαιο, για πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα, για μέτρα στήριξης ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούνται είναι δίκαια και η κυβέρνηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει και να μην δίνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, 8, 5 δισ. ευρώ για τα F-35, και μέσω της ΕΕ επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια προς τον Ζελένσκι για να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της έχει τσακίσει τον λαό με φόρους πάνω από 57 δις. για το 2023, ενώ οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι πλήρωσαν μόλις 4 δις. και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο που παρουσίασαν κέρδη πάνω από 9 δις. πληρώνουν μόλις 80 εκατομμύρια».
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τον αγώνα των αγροτών και να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Μεταξάς σχολίασε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα», αλλά «ενισχύουν τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και τους εξασφαλίζουν φθηνή πρώτη ύλη μέσα από το ξεζούμισμα των αγροτών». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αντιτάχθηκε στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και τη νέα ΚΑΠ, καθώς είπε «το σύστημα αυτό δεν παίρνει γιατρειά, αλλά χρειάζεται ανατροπή».