Ελλάδα

«Βαλβίδα» αποσυμπίεσης για τη δικηγορική αποχή το νομοσχέδιο για τη μεταφορά δικαστικής ύλης


«Παράθυρο» στην μερική αναστολή της αποχής των δικηγόρων από συγκεκριμένες δίκες άνοιξε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε δικηγόρους καθώς και η πληρωμή νομικής βοήθειας, δηλαδή των αυτεπαγγέλτως διορισμένων δικηγόρων που αναλαμβάνουν την υπεράσπιση των ευάλωτων πολιτών.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μετά τη χθεσινή ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων την αναστολή της αποχής των μελών τους από:

– Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ και

– Τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο αφαιρείται δικαστική ύλη από τα δικαστήρια και μεταφέρονται σε δικηγόρους μία σειρά από συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν στη σύσταση και τη λειτουργία σωματείων, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες.

Ρυθμίζεται το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων της νομικής βοήθειας.

«Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, κατ’ αποδοχή των σχετικών προτάσεων της Ολομέλειας, διευρύνουν την δικηγορική ύλη σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για την κοινωνία και τον κλάδο, ενισχύουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και τον αναβαθμίζουν σε ουσιαστικό παράγοντα απονομής της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ρυθμίζεται το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων της νομικής βοήθειας που αφορούν όλες τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί γραμμάτια μέχρι 31.12.2023, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οι δικηγόροι δεν έκαναν χρήση του άρθρου 69 του ν. 5016/2023 και εκείνων όπου έγινε χρήση της άνω διάταξης, ως προς το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%)», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Ωστόσο, οι δικηγόροι εμμένουν στις σοβαρές ενστάσεις που έχουν διατυπώσει για το σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα , το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς παρά τις όποιες τροποποιήσεις επήλθαν, «απέχει των προτάσεων της Ολομέλειας και μάλιστα σε σημαντικά θέματα, που θίγουν τη φιλελεύθερη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει ένα ευρωπαϊκό ποινικό νομοθέτημα, οδηγώντας σε μία άκρα αυστηροποίηση των ποινών, φαλκιδεύει ουσιώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου και στοχοποιεί το δικηγόρο ως ποινικό υπερασπιστή».

Επιπλέον, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «βασικά οικονομικά αιτήματα του κλάδου, (κατάργηση, άλλως, μείωση ΦΠΑ σε δικαστηριακές υποθέσεις, επέκταση απαλλαγής από ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25000 ευρώ, υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια, επανεξέταση των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση αμοιβών εμμίσθων κλπ), παραμένουν σε εκκρεμότητα».

Για το λόγο αυτό συνεχίζονται οι στοχευμένες αποχές από τα υπόλοιπα ποινικά δικαστήρια ,την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds).

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να προτείνει καθολική αποχή την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του άνω σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε περίπτωση δε, που η Kυβέρνηση εμμείνει στην προτεινόμενη ρύθμιση του 349 ΚΠΔ, η Ολομέλεια προτείνει την αναστολή της απόφασής της για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.-



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews

Αφήστε μια απάντηση