Έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο εφαρμόζεται στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας (αλλά και σε άλλες δομές υγείας) η νομοθεσία που αφορά στην περίθαλψη αλλοδαπών τουριστών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργεί, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δε, όλα τα Κ.Υ. της 5ης ΥΠΕ είναι ενήμερα για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με έγγραφο που τους έχει αποσταλεί από τις 3-9-2020.
Αφορμή για να διερευνηθεί, κατά πόσο η νομοθεσία τηρείται, αποτέλεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και απιστία, που κατατέθηκε από ιδιωτικό πολυϊατρείο στη Σκόπελο, σύμφωνα με την οποία, παρατύπως, τόσο το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, όσο το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και τα Περιφερειακά Ιατρεία Γλώσσας και Νέου Κλήματος, περιθάλπουν δωρεάν τους τουρίστες!
Με την μηνυτήρια αναφορά εγείρεται ζήτημα διαφυγόντων κερδών από πλευράς της ιδιωτικής δομής υγείας, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου, ο δικηγόρος της, κ. Αθανάσιος Περιστερόπουλος, επισημαίνοντας ότι πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου, οι πελάτες του θα διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, που προκύπτουν από τη ζημιά που τους προκαλεί το Κ.Υ. Σκοπέλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτό (το Κ.Υ. Σκοπέλου) απευθύνονται “συστημένοι” ακόμη και τουρίστες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.), για τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχει, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι, στις χώρες τους πληρώνουν αδρά ασφαλιστικές εταιρείες ή ασφαλιστικά ταμεία για να έχουν παροχές υγείας.
Ο κ. Περιστερόπουλος δηλώνει ακόμη, ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν σταλεί εξώδικα, κυρίως στο Κ.Υ. Σκοπέλου αλλά έχουν γίνει και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς, ενώ η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, στις 6 Ιουλίου 2023.
Για κενό στην εφαρμογή των όσων προβλέπει η νομοθεσία, που έχει διαπιστωθεί ότι υφίσταται εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, κάνει λόγο το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κ. Υγείας της Μαγνησίας, Νέλλη Χονδρογιάννη.
Τόσο σύμφωνα με την ίδια, όσο και σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της 5ης ΥΠΕ δε, το ζήτημα είναι γενικότερο, καθώς κανένα Κ.Υ. δεν εφαρμόζει την συγκεκριμένη εγκύκλιο που προβλέπει ότι ο πολίτης- ασθενής τρίτων χωρών χρεώνεται για τις υπηρεσίες που του προσφέρονται. Αντιθέτως, ο πολίτης- ασθενής κράτους μέλους της Ε.Ε. με την χρήση της ειδικής κάρτας υγείας που εκδίδει στη χώρα του πριν ταξιδέψει, περιθάλπτεται δωρεάν και εν συνεχεία, το Κ.Υ. ή το Νοσοκομείο βεβαιώνει το χρέος και πληρώνεται από τον ΕΟΠΠΥ στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών.
Σύμφωνα με τις πηγές της 5ης ΥΠΕ πάντως, “υπάρχει εμπιστοσύνη προς τις διοικήσεις των Κ.Υ. και βεβαιότητα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπαν αυτό το κενό στην εφαρμογή της εγκυκλίου να αποτελέσει πηγή εκμετάλλευσης από εργαζόμενους στο ΕΣΥ”.