«Τη στιγμή που ακούς, ότι νοσείς, χάνεις τον κόσμο κάτω απ τα πόδια, ανέφερε η ταμίας του Συλλόγου Αθηνά Ντάκη
Δημοσιεύθηκε
Τροποποιήθηκε
Από το 2006 ο «Φάρος Σκοπέλου», στέκεται … φάρος και οδηγός δίπλα από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο «Φάρος» είναι μια εθελοντική μη κερδοσκοπική δράση, που στηρίζεται καθαρά στις δωρεές των φίλων και δωρητών και που προσπαθεί να στηρίξει τους ασθενείς κατά πρώτο λόγο με καρκίνο και στη συνέχεια με άλλες πολύ σοβαρές για την υγεία τους παθήσεις. Εκτός από τους κατοίκους Σκοπέλου, ο Σύλλογος εξυπηρετεί ασθενείς από την Αλόννησο, είχε προγραμματίσει να επεκταθεί και στην Σκιάθο, αλλά η πανδημία και η αδυναμία εύκολων μετακινήσεων και συζητήσεων, το πήγε πιο πίσω.
Για το έργο του Συλλόγου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η ταμίας Αθηνά Ντάκη η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και 17 χρόνια με τη στήριξη ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις να τους δείξουν τον δρόμο θεραπείας τους.
«Χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου…»
«Είναι δύσκολος ο ρόλος μας, γιατί αντιμετωπίζουμε, δυστυχώς, από μικρά παιδιά, μέχρι μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, οι οποίοι και μόνο ακούγοντας την είδηση ότι έχουν καρκίνο ή άλλη σοβαρή για τη ζωή τους ασθένεια, εκείνη ακριβώς τη στιγμή χάνουν τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους και ξέρω πως είναι γιατί έχω νοσήσει κι εγώ», επισήμανε η κα Ντάκη.
Η ταμίας επισήμανε ότι ο Σύλλογος βασίζεται στους εθελοντές και εκτός από τα μέλη του «Φάρου» που είναι εθελοντές, βασίζεται και στις δωρεές, ενώ δίπλα στον Σύλλογο είναι η Ένωση Ξενοδόχων, ναυτιλιακές εταιρίες, η Ελληνική Αντικαρκινική εταιρία, το Άλμα Ζωής, ενώ υπάρχει διασύνδεση με όλους τους φορείς που στηρίζουν τους καρκινοπαθείς αλλά και ανθρώπους με άλλες ασθένειες, όπως διαβήτη, άνοια.
«Στα νησιά είναι πιο δύσκολα τα πράγματα»
Όπως είπε, στα νησιά είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στον γιατρό, εκτός από το ιατρικό και ψυχολογικό κομμάτι ένας ασθενής έχει να αντιμετωπίσει και το οικονομικό, καθώς απαιτούνται εισιτήρια για μετακίνηση και διαμονή για την πόλη που θα πάει και γενικά η ταλαιπωρία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με έναν ασθενή που νοσεί στην χερσαία Ελλάδα.
Όπως είπε, το Κέντρο Υγείας, όσες προσπάθειες και να γίνουν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που νοσούν και όσων θα νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες.
Η κα Ντάκη είπε ότι ήδη στηρίζονται ασθενείς από την Αλόννησο και υπάρχει σκέψη για επέκταση και στην Σκιάθο, ενώ η συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας και τους υπόλοιπους Συλλόγους, είναι πολύ σημαντική.
«Σημαντικός ο ρόλος της πρόληψης»
Η ταμίας του Συλλόγου έστειλε μήνυμα ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της πρόληψης και του ελέγχου της κατάστασης της υγείας μας, των προληπτικών εξετάσεων της σωστής διατροφής και γενικά της προσοχής του εαυτού μας.
Η πρόληψη θα αποτελέσει στόχο του «Φάρου» του 2023, με ενημερωτικές δράσεις πρόληψης, παράλληλα με τη στήριξη των ασθενών.
Ακόμη είπε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάει στα νησιά των Σποράδων φορητός ψηφιακός μαστογράφος, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική εταιρία. Όπως είπε ο μαστογράφος έχει τη δυνατότητα 40 μαστογραφιών ημερησίως, θα ενημερωθούν οι γυναίκες στα τρία νησιά προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εξέταση.
Η ταμίας του Συλλόγου πρότεινε οι δωρεάν μαστογραφίες να αφορούν και γυναίκες των 40 ετών (όχι μόνο των 50) γιατί τελευταία υπάρχουν περιστατικά γυναικών 35 και 36 ετών εντοπίζονται με καρκίνο του μαστού.
Εκείνες τις ημέρες θα γίνουν ομιλίες από ειδικούς, ενώ προγραμματίζονται ενημερώσεις με δημόσια και ιδιωτικά κέντρα που αντιμετωπίζουν καρκινοπαθείς στα νησιά.