Την αποστολή υπομνήματος αποφάσισε ο Δήμος Ελασσόνας μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της περιοχής. Το υπόμνημα αναφέρεται στις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις αμυγδαλιές, τη δραματική μείωση της παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην ανησυχία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης αλλά και τον έντονο προβληματισμό για τις συνεχόμενες προσβολές από φόμοψη καθώς και τις επιθέσεις αγριογούρουνων στις καλλιέργειες.
Το υπόμνημα εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Τσιάρα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρ. Κέλλα, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτα, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδ. Λυκουρέντζο και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Σπ. Σπυρόπουλο.
Το υπόμνημα έχει ως εξής: «Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της Επιτροπής αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Ελασσόνας κατέστη η ανάγκη υποβολή του παρόντος υπομνήματος αιτημάτων τους:
- Άμεση αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών του Δήμου Ελασσόνας λόγω της δραματικής μείωσης της παραγωγής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Η φετινή χρονιά κατέστη ιδιαιτέρως επιζήμια για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Δήμου Ελασσόνας. Αναφορικά με την ακαρπία, τη καρπόπτωση και τη μη γονιμοποίηση στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, δεχθήκαμε πλείστες αναφορές από τους αμυγδαλοπαραγωγούς όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου με τις οποίες μας ενημέρωσαν ότι τα εν λόγω φαινόμενα παρουσιάστηκαν λόγω της έλλειψης ανθοφορίας κατά τη περίοδο της άνοιξης αλλά και των έντονων φαινομένων της θερινής περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα οι παραγωγοί πιθανολογούν ότι το φαινόμενο οφείλεται στις ιδιαίτερα δυσμενείς και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που χαρακτήρισαν ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο: ήπιος χειμώνας, άστατος και κρύος καιρός κατά την περίοδο της ανθοφορίας, υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας την θερινή περίοδο (38-39 ΟC) και υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της νύχτας του καλοκαιριού (που δεν υποχώρησε κάτω από τους 28 ΟC για χρονικό διάστημα 25-30 ημερών).
Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση της αναμενόμενης παραγωγής στο σύνολο των παραγωγών και ιδιαιτέρως στους καλλιεργητές της ποικιλίας «Φυρανιά» όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ποσοστό της ζημιάς ανέρχεται στο 100%.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δυστυχώς δεν επιτρέπει την αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής.
Συναισθανόμενοι λοιπόν την ανησυχία των παραγωγών παρακαλούμε, όπως κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προβεί σε αυτοψία για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος και για τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατό να αποζημιωθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το πρόγραμμα de minimis του Οργανισμού.
- Έντονη ανησυχία των αμυγδαλοπαραγωγών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο λόγω σφοδρής χαλαζόπτωσης.
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τις ενότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ολύμπου και Σαρανταπόρου με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές οι αμυγδαλιές (κορμοί και κλαδιά των δέντρων) και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Το γεγονός αυτό προκαλεί την έντονη ανησυχία των αμυγδαλοπαραγωγών, διότι θεωρούν ότι βλάβες στα δένδρα θα προκαλέσουν μείωση της ανθοφορίας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Προτείνεται η έντονη προσοχή των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης, εφόσον οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν.
- Αναδιάρθρωση καλλιεργειών που επλήγησαν από φόμοψη
Όπως γνωρίζετε η φόμοψη είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Phomopsis (Fusicoccum) amygdali. Ο μύκητας αυτός προσβάλλει την αμυγδαλιά και εμφανίζεται κυρίως λόγω υψηλών θερμοκρασιών σε σχέση με τις αναμενόμενες και βροχοπτώσεις.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους παραγωγούς, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ελασσόνας έχει επηρεαστεί έντονα από αυτό το παθογόνο αίτιο, οι οποίοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις συνεχόμενες προσβολές και αιτούνται την δυνατότητα αναδιάρθρωσης των προσβεβλημένων αγροτεμαχίων/κτημάτων.
- Επιθέσεις αγριογούρουνων σε καλλιέργειες
Έντονος είναι δε ο προβληματισμός των παραγωγών από την διαρκή αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και τις συνεχείς επιθέσεις τους σε καλλιέργειες (αραβοσίτου, αμυγδάλου, καρυδιάς, κηπευτικών κ.α.).
Επειδή από τις κείμενες διατάξεις δεν προβλέπεται κάποια μορφή αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών (είτε από τον ΕΛΓΑ, είτε από άλλους φορείς) προτείνεται η δυνατότητα ένταξης σε επιχορηγούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ για την εγκατάσταση υποδομών προστασίας των αγροκτημάτων (με χρήση ηλεκτροφόρων καλωδίων).
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ελασσόνας θα είναι πάντα ο δίαυλος των αιτημάτων των πολιτών του Δήμου προς τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους και θα συνεργαστεί με κάθε πρόσφορο μέσο για την εξεύρεση λύσεων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες του».