Υπό κατάρρευση βρίσκεται η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς, σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προς τον Υπουργό υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Πριν λίγο καιρό οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου με ανακοίνωσή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συγκεκριμένη κλινική του νοσοκομείου, με σαφείς αναφορές στο κύμα παραιτήσεων του επιστημονικού προσωπικού.
Όπως έλεγαν τότε οι συνδικαλιστές γιατροί, οι συνάδελφοί τους από τη συγκεκριμένη κλινική είχαν προσπαθήσει να αναδείξουν τα προβλήματα των συνθηκών εργασίας και της υπερεφημέρευσης, κοινοποιώντας και τα σχετικά έγγραφα στη διοίκηση του νοσοκομείου Κιλκίς και στην 4η ΥΠΕ, ώστε να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι λένε, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Εξαντλητικά ωράρια και υποστελέχωση κατήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, γινόταν λόγος για εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών, υποστελέχωση, υποχρέωση του μοναδικού εφημερεύοντα παθολόγου να καλύψει ταυτόχρονα την Παθολογική κλινική και την κλινική ιώσεων (Covid-19) αλλά και στην παραίτηση της Διευθύντριας του συγκεκριμένου τομέα από την επιτροπή κρίσεων λόγω κόπωσης.
«Οι ανησυχίες μας για τη λειτουργία της κλινικής ενισχύθηκαν με το τελευταίο έγγραφο που κοινοποιήθηκε […], το οποίο αναφερόταν στην παραίτηση του δεύτερου Ιατρού Παθολόγου», επισήμανε στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς. «Οπότε, είναι αδύνατο να λειτουργήσει η κλινική μόνο με την εναπομείνασα διευθύντρια παθολόγο», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι συνολικά 7.
Γενικευμένο πρόβλημα – ταλαιπωρία για τους πολίτες
Πάντως, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η υποστελέχωση του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Το πρόβλημα παρατηρείται και στην καρδιολογική κλινική, που καλύπτεται από τρεις μόνιμους ιατρούς.
Αυτό έχει σαφή αντίκτυπο και στους πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ενδεικτικό είναι ότι οι ασθενείς πολλές φορές έχει χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία. Η ίδια δυσλειτουργική κατάσταση, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, απαντάται και στο ακτινολογικό τμήμα.
«Δεν θα λυθεί το πρόβλημα», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος στο In
Μιλώντας στο In, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα, γι’ αυτό έγινε και η κοινοποίησή του στον αρμόδιο Υπουργό. «Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό. Ακόμη και αν προκηρυχθούν 10 θέσεις παθολόγων, δεν θα έρθει κανείς», δήλωσε χαρακτηριστικά.