Μητρώο για δέντρα ιδιαίτερης βοτανικής, ιστορικής και ηλικιακής αξίας, κατοχυρωμένη θέση δέντρου, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για όσους επιχειρήσουν να κόψουν ή να μεταφυτεύσουν δέντρα φέρνει ο νέος Κανονισμός Πρασίνου, ο οποίος παρουσιάστηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Η αποτελεσματική διαχείριση και επέκταση του πρασίνου σε όλους τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους έκρινε απαραίτητη, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, την αναθεώρηση του κανονισμού, ο οποίος… απλώνεται πλέον σε 36 σελίδες και αποτελείται από 42 άρθρα.
Σε αυτά εκτός από τον προσδιορισμό των χώρων του Δήμου Αθηναίων, στους οποίους αναπτύσσεται και συντηρείται το αστικό πράσινο, θεσπίζεται και το οικολογικό αντιστάθμισμα – ισοζύγιο πρασίνου.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Γιώργος Αποστολόπουλος, για κάθε δέντρο που κόβεται θα φυτεύονται δύο. Αλλωστε, η αύξηση των δεντροφυτεύσεων ήταν μια προεκλογική δέσμευση του δημάρχου, Χάρη Δούκα, ο οποίος είχε υποσχεθεί 25.000 δέντρα μέσα σε πέντε χρόνια. Ηδη, πάντως, με στόχο τα 5.000 δέντρα για το 2024, έχουν ήδη φυτευτεί 1.859 από την αρχή του έτους.
«Ο νέος Κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων καθορίζει τόσο ουσιαστικά όσο και συμβολικά το μέλλον της ποιότητας ζωής στην Αθήνα. Για πρώτη φορά θεσπίζονται νέα μέτρα προστασίας του Περιβάλλοντος με καινοτόμο χαρακτήρα. Σε εποχές κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως αναγκαίο ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας να ανοίξει δυναμικά τον βηματισμό του προς μία πράσινη κατεύθυνση. Η Αθήνα στενάζει από το τσιμέντο. Η προστασία του Περιβάλλοντος είναι μονόδρομος», δηλώνει ο Γ. Αποστολόπουλος. Προτεραιότητα στον νέο κανονισμό δίνεται στα δέντρα ιδιαίτερης αξίας, με τη δημιουργία μητρώου. Πρόκειται για δέντρα τα οποία είναι υπεραιωνόβια ή έχουν ιδιαίτερη βοτανική αξία.
«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η καταγραφή και η ένταξη των δέντρων αυτών στο Μητρώο. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε η ελιά των 1.500 ετών που βρίσκεται απέναντι από το Χίλτον αλλά και οι υπόλοιπες ελιές που… κουβαλούν 300 και 400 χρόνια ζωής στους κορμούς τους, αλλά και δέντρα βοτανικής αξίας», σημειώνει ο Γ. Αποστολόπουλος. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, στο Μητρώο αναμένεται να ενταχθούν τουλάχιστον 30 δέντρα, «ελπίζουμε, ωστόσο, σε εκπλήξεις που μπορεί να βρούμε στις γειτονιές της Αθήνας».
Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα Απριλίου η Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων προχώρησε στη μεταφύτευση δύο υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, τα οποία βρήκαν το νέο τους σπίτι στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, στη συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά Οδό.
Κατοχυρωμένη θέση
Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η κατοχυρωμένη θέση δέντρου, βάσει της οποίας ένα δέντρο θα κόβεται οριστικά μόνο εάν πρόκειται για πρόσβαση ΑμεΑ ή για ρολόγια της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων καθιερώνεται και η κοινωνική συμμετοχικότητα καθώς και η επιβράβευση του περιβαλλοντικού εθελοντισμού. Ετσι, θα μπορούν οι δημότες να προτείνουν δεντροφυτεύσεις ή ακόμη και να υιοθετήσουν ένα δέντρο, ποτίζοντάς το. Πλέον, όμως, ο νέος κανονισμός φέρνει συγκεκριμένα και πολύ αυστηρά πρόστιμα, που ορίζονται ανάλογα με την ηλικία των δέντρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν κάποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει, να μεταφυτεύσει ή να καταστρέψει ενδεχομένως με τοξικό υγρό ένα δέντρο, ηλικίας έως 3 ετών που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, εάν το δέντρο είναι μεταξύ 3-10 ετών το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ εάν είναι άνω των 10 ετών φτάνει τα 3.000 ευρώ. Το πρόστιμο είναι εξαιρετικά τσουχτερό όταν μιλάμε για δέντρα ιδιαίτερης αξίας, όπως είναι η ελιά των 1.500 ετών, που πλέον ορίζεται στα 70.000 ευρώ.
Αυστηρά, όμως, γίνονται πλέον και τα πρόστιμα για τα καταστήματα, στην περίπτωση που τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, deck ή στέγαστρα σε χώρους πρασίνου ή καλύψουν θέση δέντρου, εμποδίζοντας την υγιή ανάπτυξή του. «Θα πρέπει να πληρώσουν για τη συγκεκριμένη παράβαση 2.000 ευρώ, ενώ εάν διαπιστωθεί ότι έχουν κόψει δέντρο δημόσιου χώρου ισχύουν τα ίδια χρηματικά πρόστιμα, με προσαύξηση 500 ευρώ», καταλήγει ο Γ. Αποστολόπουλος.
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ