Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μέλη του προσωπικού της και άλλα άτομα που είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζα υπέστησαν κακοποίηση, όπως άγριους ξυλοδαρμούς και εξαναγκασμούς για να γδυθούν, μεταξύ άλλων.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η UNRWA ανέφερε ότι το προσωπικό που τέθηκε υπό κράτηση, σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ εκτελούσε επίσημα καθήκοντα, «κρατήθηκε σε απομόνωση και υπέστη κακοποίηση υπό τις ίδιες συνθήκες μαζί με άλλους κρατούμενους». Όπως αναφέρει η έκθεση, η κακοποίηση περιλάμβανε πολλές διαφορετικές μορφές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η υπηρεσία τόνισε ότι μέλη του προσωπικού είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση με εικονικό πνιγμό, απειλές για βιασμό και ηλεκτροπληξία και ότι αναγκάστηκαν να γδυθούν, μεταξύ άλλων μορφών κακοποίησης.
«Η UNRWA έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες στις ισραηλινές αρχές σχετικά με την αναφερόμενη μεταχείριση που είχαν τα μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας ενώ βρίσκονταν σε ισραηλινά κέντρα κράτησης», υπογραμμίζεται στην έκθεση. «Η UNRWA δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση σε αυτές τις διαμαρτυρίες».
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ενεργεί σύμφωνα με το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο και όσους συλλαμβάνει έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό, φάρμακα και κατάλληλο ρουχισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο στρατός και η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο για τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην έκθεση της UNRWA.
Ο Σύλλογος Παλαιστινίων Κρατουμένων τόνισε ότι το Ισραήλ αρνείται να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων από τη Γάζα που έχει συλλάβει και κρατεί τους τελευταίους έξι μήνες, ούτε για τα μέρη στα οποία κρατούνται.
Η UNRWA έχει τεκμηριώσει την απελευθέρωση 1.506 κρατουμένων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 43 παιδιών και 84 γυναικών, από τις ισραηλινές αρχές μέσω της συνοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ, από τις 4 Απριλίου.
Οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν, είχαν υποβληθεί σε «προσβολές και εξευτελισμούς, όπως το γεγονός να παριστάνουν τα ζώα ή κάποιοι να ουρούν πάνω τους, να υποβάλλονται σε εκκωφαντική μουσική και θόρυβο, στέρηση νερού, τροφής, ύπνου και τουαλέτας, άρνηση του δικαιώματος προσευχής, να έχουν για παρατεταμένη περίοδο σφιχτά δεμένα τα χέρια με χειροπέδες με αποτέλεσμα αυτό να τους προκαλεί ανοιχτές πληγές και τραυματισμούς λόγω της τριβής», σύμφωνα με την UNRWA.
«Οι κρατούμενοι απειλούνταν με παρατεταμένη κράτηση, τραυματισμό ή δολοφονία μελών της οικογένειας αν δεν παρείχαν τις πληροφορίες που τους ζητούσαν», συμπλήρωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Στα περισσότερα αναφερόμενα περιστατικά κράτησης, οι IDF ανάγκασαν τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να γδυθούν και να μείνουν μόνο με τα εσώρουχά τους. Η UNRWA κατέγραψε επίσης τουλάχιστον μία περίπτωση όπου άνδρες που είχαν βρει καταφύγιο σε μια εγκατάσταση της UNRWA αναγκάστηκαν να γδυθούν και τέθηκαν υπό κράτηση ενώ ήταν γυμνοί».
Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία σκότωσε 1.200 ανθρώπους και οδήγησε στην αιχμαλωσία 253 ομήρων.
Οι βομβαρδισμοί που ακολούθησαν και συνεχίζονται αδιάκοπα μέχρι σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 33.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς, έχουν εκτοπίσει την πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας και έχουν προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.