Σημείο καμπής για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας αναμένεται να αποτελέσει το διήμερο. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα εορταστεί με αποκλεισμό της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, ενώ η επιλογή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην εκδώσει οδηγίες για την ενιαία αντιμετώπιση όσων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος είναι, κατά τις εκτιμήσεις, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι υπολογιζόταν πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας αναθέτουν σε συνεργάτες τους να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις των ψηφοφόρων πριν εμφανιστούν σε δημόσιες εκδηλώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις αντιδράσεις που ενδέχεται να εκδηλωθούν από κληρικούς, μητροπολίτες, αλλά και πιστούς κατά τις δοξολογίες της Κυριακής της Ορθοδοξίας και της 25ης Μαρτίου.
Αλλωστε, αρκετοί ιεράρχες έχουν καταστήσει σαφές ότι οι βουλευτές που στήριξαν το νομοσχέδιο δεν έχουν θέση στην Εκκλησία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, επικυρώνουν αυτήν τη θέση: «Για να προστατεύσω το ποίμνιό μου από αυτούς που θεσμοθέτησαν το κακό, θα πρέπει όχι να τους αφορίσω αλλά να διακόψω την μετά αυτών κοινωνία, για να καταλάβουν και οι ίδιοι αλλά και το ποίμνιό μου ότι αυτό που έπραξαν είναι αντίθετο στον νόμο του Θεού», ανέφερε.
Φόβοι για επεισόδια από πιστούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών άρχισε να δέχεται μηνύματα – ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις – από πιστούς που προειδοποιούσαν ότι σε περίπτωση εμφάνισης υποστηρικτών του νομοσχεδίου στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας θα σημειωθούν επεισόδια εντός και εκτός του ναού.
Ολα αυτά, βεβαίως, διαδραμάτισαν δευτερεύοντα ρόλο στην επιλογή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της. Στην απόφαση να εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μονή Πετράκη και να μην παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος στο γεύμα που παραθέτει εθιμοτυπικά την ημέρα εκείνη η Προεδρία της Δημοκρατίας, βάρυναν ιδιαίτερα τα επινίκια για την ψήφιση του νομοσχεδίου το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου σε γκέι μπαρ της Αθήνας με τη συμμετοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου αλλά και το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στην Ελλάδα.
Από τη Μονή Πετράκη στην Μητρόπολη
Κατόπιν τούτων, η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα εορταστεί στη Μονή Πετράκη ιερουργούντων των συνοδικών μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου, Θεοκλήτου, και Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμονος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο συνοδικός μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δαμασκηνός.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, θα απαγγείλει το Σύμβολο της Πίστεως και στη συνέχεια αναμένεται να συμφάγει με συνοδικούς. Σε περίπτωση που κάποιο επίσημο πρόσωπο θελήσει να παραστεί στη δοξολογία, θα ακολουθηθεί το μοναστηριακό τυπικό.
Διαφορετική διάσταση δίνει ο Αρχιεπίσκοπος στην περίπτωση της 25ης Μαρτίου, καθώς δεν επιθυμεί την πρόκληση έντασης ανήμερα μιας εθνικής επετείου και ως εκ τούτου, παρά τις σκληρές εισηγήσεις που έχει δεχθεί, θα χοροστατήσει στη Μητρόπολη Αθηνών.
Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις για συμμετοχή στις εκδηλώσεις την ημέρα εκείνη αποστέλλονται εθιμοτυπικά από την Περιφέρεια Αττικής και με ενδιαφέρον αναμένεται το ποιοι επίσημοι θα επιλέξουν να παρευρεθούν. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα δώσει το «παρών» στην παρέλαση όπως, άλλωστε, συνηθίζει κάθε χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις του επόμενου διημέρου αναμένεται να αποτελέσουν το πρόκριμα για το αν οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στο Πάσχα – μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές – με τις σχέσεις τους «στον πάγο» ή αν θα επιχειρηθεί προσέγγιση.
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ