Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Ανακοινώνονται οι χρεώσεις των παρόχων – Τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες


Σε περίοδο ομαλοποίησης φαίνεται ότι μπαίνει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά τον Σεπτέμβριο να έχει υποχωρήσει στα 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), σημαντικά χαμηλότερα από τα 129,83 ευρώ/MWh τον Αύγουστο και τα 135,54 ευρώ/MWh τον Ιούλιο. Μάλιστα, το περασμένο επταήμερο, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) είχε πέσει κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 100 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 93,89 ευρώ/MWh, καταγράφοντας χαμηλό 17 εβδομάδων.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), το ελληνικό σύστημα την τελευταία εβδομάδα έγινε περισσότερο εισαγωγικό, «με τις καθαρές εισαγωγές να σημειώνουν υψηλό 15 εβδομάδων και να ασκούν καθοδικές πιέσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς».

Τα σήματα δείχνουν ότι η πλειονότητα των εταιρειών προμήθειας θα διατηρήσουν σταθερή την κιλοβατώρα (kWh) ενώ η ΔΕΗ πιθανώς θα κινηθεί πτωτικά.

Η εικόνα της αγοράς ρεύματος του Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα έχει αντανάκλαση και στο λιανεμπόριο ρεύματος, με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να εστιάζει σήμερα στις ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας όπως συμβαίνει κάθε πρώτη του μηνός, από τις αρχές του έτους.

Τα τιμολόγια ρεύματος

Τα σήματα δείχνουν ότι η πλειονότητα των εταιρειών προμήθειας θα διατηρήσουν σταθερή την κιλοβατώρα (kWh) ενώ η ΔΕΗ πιθανώς θα κινηθεί πτωτικά. Από την εμπορική πολιτική πρωτίστως της ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς (με 54,27%) θα εξαρτηθεί και το εάν θα συνεχιστεί η πολιτική των επιδοτήσεων των τιμολογίων χαμηλής τάσης και τον Οκτώβριο (ήταν στα 1,4 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο και στα 1,6 λεπτά/ KWh τον Αύγουστο για καταναλώσεις ως 500 kWh). Πάντως, ήδη οι δύο μεγαλύτεροι ιδιώτες πάροχοι οι Ήρων και Protergia, ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» για τέταρτο μήνα τις τιμές, απορροφώντας τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς.

Παρέμβαση στην Κομισιόν

Σε κάθε περίπτωση η τάση ομαλοποίησης των τιμών δεν καθησυχάζει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, ειδικά μετά και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, το οποίο μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή στην Κομισιόν κοινή επιστολή ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημαίνοντας πως η αστάθεια των τιμών στην περιοχή έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα της αγοράς.

Γι΄ αυτό ζητούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (όπως τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας) αλλά και μακροπρόθεσμα όπως είναι η ανάπτυξη των διασυνδέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Της επιστολής των τριών υπουργών είχε προηγηθεί παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ζητήσει ευρωπαϊκή λύση για τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χονδρεμπορική αγορά

Η Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο ήταν η 7η ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη, με τη Ρουμανία να ακολουθεί στην 9η θέση (μέση τιμή 109,48 ευρώ/MWh) και τη Βουλγαρία στην 11η (106,94 ευρώ/MWh). Στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες και η Γαλλία με τις μέσες τιμές Σεπτεμβρίου να ξεκινούν από 15,23 ευρώ/MWh στη Σουηδία έως και 56,03 ευρώ/MWh στη Φινλανδία.

Πάντως, στην Ελλάδα, η συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη μιας γενναίας μεταρρύθμισης της αγοράς, με το βάρος να δίνεται στα σταθερά τιμολόγια, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, όπου τα μακροχρόνια σταθερά συμβόλαια καλύπτουν περίπου το 75% των καταναλωτών.

Έτσι, στα «μπλε» τιμολόγια αναμένεται να στραφεί ο ανταγωνισμός και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, η υποχρέωση των προμηθευτών να διαθέτουν τα ειδικά «πράσινα» κυμαινόμενα τιμολόγια λήγει στα τέλη του έτους.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews