Κόσμος

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ 

Το Ισραήλ έχει λάβει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ – και περισσότερη βοήθεια κάθε τύπου – από οποιαδήποτε άλλη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η βοήθεια ήταν εδώ και καιρό θέμα σύσσωμης, δικομματικής σχεδόν συναίνεσης. Αλλά τους τελευταίους μήνες, έχει τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο, μεταξύ άλλων από ορισμένους Δημοκρατικούς νομοθέτες, εν μέσω της εμφάνισης ρήξεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμό του στη Γάζα – στον οποίο τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ είναι σε ευρεία χρήση.

Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς, η παλαιστινιακή ομάδα που ελέγχει εδώ και καιρό το έδαφος, ηγήθηκε μιας διασυνοριακής επίθεσης που άφησε νεκρούς 1.200 ανθρώπους. Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει μετατρέψει τη Λωρίδα σε ερείπια και έχει αφήσει νεκρούς τουλάχιστον 32.000 πολίτες της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και μη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν το Ισραήλ με όπλα από την έναρξη του πολέμου. Ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν πίεσε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα για να αποφευχθεί η πείνα και αντιστάθηκε στα ισραηλινά σχέδια εισβολής στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι μαζεμένοι, η βοήθεια παρέμεινε ανέγγιχτη.

Να, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Τι όπλα έχουν δώσει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου;

Από τις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσιοποίησε δύο μεγάλες στρατιωτικές πωλήσεις στο Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο, η διοίκηση ενέκρινε την πώληση σχεδόν 14.000 φυσιγγίων πυρομαχικών και εξοπλισμού αρμάτων μάχης στο Ισραήλ, αξίας 106,5 εκατομμυρίων δολαρίων, και την πώληση βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών και συναφούς εξοπλισμού αξίας 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Λευκός Οίκος παρέκαμψε την έγκριση του Κογκρέσου και για τις δύο πωλήσεις επικαλούμενος την αρχή έκτακτης ανάγκης.

Αυτές οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής ενίσχυσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο για περισσότερες από 100 άλλες συναλλαγές που έγιναν κάτω από ένα καθορισμένο ποσό σε δολάρια που απαιτείται για κοινοποίηση. Μεταξύ των όπλων που πωλήθηκαν ήταν πυρομαχικά ακριβείας, βόμβες μικρής διαμέτρου, ρουκέτες και άλλες θανατηφόρες βοήθειες, είπαν στην Washington Post τον Μάρτιο άτομα με γνώση στο θέμα.

Τα αμερικανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, αν και δεν είναι σαφές πότε αγοράστηκαν ή παραδόθηκαν. Ανεξάρτητοι αναλυτές είπαν ότι πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιούνται στη Γάζα φαίνεται να είναι βόμβες 1.000 ή 2.000 λιβρών, όπως η Mark 84, η οποία μπορεί να εξοπλιστεί εκ των υστέρων με κιτ JDAM (Joint Direct Attack Munition) που κατασκευάζονται από την Boeing για να γίνουν όπλα ακριβείας.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τη μεταφορά 1.800 βομβών MK84 2.000 λιβρών και 500 βομβών MK82 500 λιβρών. Οι μεταφορές είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο πριν από αρκετά χρόνια, αλλά δεν είχαν εκπληρωθεί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης τη μεταφορά 25 μαχητικών αεροσκαφών και κινητήρων F-35A, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην The Post την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ένα απόθεμα όπλων στο Ισραήλ, γνωστό ως War Reserve Stocks for Allies-Israel, από τη δεκαετία του 1990. Ο αμερικανικός στρατός έβγαλε βλήματα 155 χιλιοστών από το απόθεμα για να τα στείλει σε αμερικανικά αποθέματα στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Αξιωματούχοι Άμυνας είπαν στους δημοσιογράφους στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς, ότι πολλές από τις αποθηκευμένες οβίδες είχαν ανακατευθυνθεί: στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

Ποια είναι η ιστορία της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ;

Κατά τη δεκαετία του 1970, η Ουάσιγκτον παρείχε σημαντικές αυξήσεις στη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ καθώς η χώρα ανοικοδόμησε τις δυνάμεις της μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, που έγινε μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία. Η πλειονότητα των μαχών μεταξύ των δύο πλευρών έλαβε χώρα στη χερσόνησο του Σινά και στα Υψίπεδα του Γκολάν -τα οποία και τα δύο είχαν καταληφθεί από το Ισραήλ το 1967- με ορισμένες μάχες στην αφρικανική Αίγυπτο και στο βόρειο Ισραήλ.

Έκτοτε, η στρατιωτική βοήθεια παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή, με τον δεδηλωμένο στόχο να βοηθήσει το Ισραήλ να διατηρήσει ένα «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» έναντι των γειτόνων του.

Τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδότηση έχει σκιαγραφηθεί σε 10ετή μνημόνια συνεργασίας. Στο πιο πρόσφατο μνημόνιο, που υπεγράφη το 2016, η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια μεταξύ των οικονομικών ετών 2019 και 2028.

Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ εμπίπτει στο πρόγραμμα Foreign Military Financing, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για την αγορά αμερικανικών στρατιωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν επίσης περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για κοινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Από το 2009, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεισφέρει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση της πυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Iron Dome, το οποίο “σταματά τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς”, δήλωσε πέρυσι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ έχει λάβει πρόσβαση σε μερικές από τις πιο πολυπόθητες στρατιωτικές τεχνολογίες των ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος διεθνής χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και χρησιμοποίησε το σκάφος σε μάχη για πρώτη φορά το 2018.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ και η βιομηχανική συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ισραηλινών αμυντικών εταιρειών βοήθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει την αμυντική του βιομηχανία: Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, για να συμπεριλάβει χρήματα για αντιπυραυλική άμυνα. Το αίτημα χρηματοδότησης πέρασε από τη Γερουσία, αλλά έχει σταματήσει στη Βουλή.

Γιατί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ βρίσκεται υπό αυξημένη συζήτηση;

Ο μεγάλος αντίκτυπος της επίθεσης του Ισραήλ στους αμάχους στη Γάζα έχει οδηγήσει σε ανανεωμένη συζήτηση σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ «αδιάκριτη».

Οι νόμοι των ΗΠΑ διέπουν τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες κυβερνήσεις. Μεταξύ αυτών, ο νόμος Leahy απαγορεύει τη μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας σε ξένες κυβερνήσεις ή ομάδες που διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Μπάιντεν εξέδωσε ένα μνημόνιο εθνικής ασφάλειας που περιγράφει λεπτομερώς αυτούς τους κανόνες και προσθέτει μια νέα απαίτηση να υποβάλλει η κυβέρνηση ετήσια έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το εάν οι αποδέκτες πληρούν τα πρότυπα.

Για να κάνει αυτή την αξιολόγηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις από τις χώρες που λαμβάνουν αμερικανικά όπλα ότι συμμορφώνονται με τα υπάρχοντα πρότυπα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που σχετίζονται με την προστασία των αμάχων. Το μνημόνιο των ΗΠΑ λέει ότι οι χώρες αποδέκτες πρέπει να «διευκολύνουν και να μην αρνούνται αυθαίρετα, να περιορίζουν ή να εμποδίζουν, άμεσα ή έμμεσα, τη μεταφορά ή την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών» ή τις διεθνείς προσπάθειες παροχής βοήθειας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε τις γραπτές διαβεβαιώσεις του Ισραήλ πριν από την προθεσμία της 24ης Μαρτίου. Τώρα έχει μέχρι τις αρχές Μαΐου για να αξιολογήσει επισήμως εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις είναι αξιόπιστες και να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις για νομικές παραβιάσεις”.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάλεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην αποδεχτεί τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ στην ονομαστική τους αξία. Λένε ότι το Ισραήλ, παρά την αντίθετη επιμονή του, εμποδίζει τη ροή βοήθειας στη Γάζα με φορτηγά, μέσω μακρών επιθεωρήσεων σε σημεία ελέγχου και αρνούμενο να ανοίξει νέα.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη Γάζα, οι διαβεβαιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι πληροί τις νομικές απαιτήσεις των ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες», δήλωσε η Σάρα Γιάγκερ, διευθύντρια της Human Rights Watch στην Ουάσιγκτον.

Σε επιστολή προς την κυβέρνηση Μπάιντεν που κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου, 17 Δημοκρατικοί γερουσιαστές είπαν ότι η αποδοχή των διαβεβαιώσεων από την κυβέρνηση Νετανιάχου θα ήταν «ασύμβατη με το γράμμα και το πνεύμα» του μνημονίου εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν και θα αποτελούσε «απαράδεκτο προηγούμενο» για «άλλες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο».

Σημείωση επιμελήτριας: Την ίδια ακριβώς “τύχη” θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον οι όποιες “διαβεβαιώσεις” της Τουρκίας προκειμένου να εξοπλιστούν με νέα όπλα από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Washington Post



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews