Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τεμπών διοργανώνει ομάδες γονέων σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες του Δήμου, των οποίων τα παιδιά είναι σχολικής και εφηβικής ηλικίας, ανεξαρτήτως πολιτισμικού και κοινωνικού υπόβαθρου.
Στόχος είναι η ενημέρωση και η αφύπνιση των γονέων πάνω σε θέματα που αφορούν τα παιδιά τους, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων-γονέων.
Τον συντονισμό των ομάδων γονέων, έχει ο ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας κ. Κων. Παντελής. Με την επιστημονική αλλά και ανθρώπινη υποστήριξή του, τα μέλη της ομάδας καλούνται να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν τρόπους που αφορούν στην οργάνωση και διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και της καθημερινότητας με το παιδί, τους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, καθώς και θέματα που προκύπτουν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μέσα από την αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια της ομαδικής διαδικασίας. Οι ασκήσεις θα είναι βιωματικές και όχι απαραίτητα προσωπικές.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις με τους γονείς Γυμνασίου και Λυκείου Πυργετού, με πρώτη θεματική ‘’Συνεργασία γονέων με τη σχολική μονάδα’’, δεύτερη συνάντηση με θεματική ‘’επικοινωνία γονέα παιδιού, βία και παραβατικότητα ανηλίκων’’. και την τρίτη θεματική στο Γυμνάσιο – Λύκειο Συκουρίου για την ‘’Επικοινωνία γονέα – παιδιού’’.
Στις ομάδες γονέων παρέχεται ένα ψυχολογικά ασφαλές πλαίσιο και αποτελεί ένα χώρο δυναμικής αλληλεπίδρασης, έκφρασης και προσωπικής ανάπτυξης, μέσα στον οποίο διακινούνται εμπειρίες και ιδέες, ικανές να προάγουν τα ζητήματα και τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας. Βασικός μας στόχος είναι οι γονείς να εκπαιδευτούν, έτσι ώστε, να νιώθουν ότι είναι καλοί και χρήσιμοι γονείς.
Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν διαρθρώνονται σε 2 άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με τους γονείς ως άτομα. Ο δεύτερος άξονας αφορά θεματικές που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις γονέων – μαθητών. Οι θεματικές για τους γονείς αφορούν αναλυτικότερα στην αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ γονέων, τη σύμπραξη γονέων μετά τον χωρισμό, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, την αυτοφροντίδα, τη συνεργασία γονέων στη λήψη αποφάσεων, τη συναισθηματική ευεξία, τη διαχείριση σχέσης μεταξύ των αδερφών και την ψυχική υγεία. Οι θεματικές για τη σχέση Γονέων – Μαθητών περιλαμβάνουν την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, την ακαδημαϊκή επιτυχία και τις συνήθειες μελέτης στο σπίτι, την τεχνολογία και τον χρόνο στις οθόνες, τη συνεργασία γονέων – εκπαιδευτικών, την προετοιμασία για τις μεταβάσεις, τα πρότυπα/ μοτίβα μάθησης και ατομικές διαφορές, την οικογένεια και διαχείριση χρόνου, την πρόληψη του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση της πίεσης των συνομηλίκων και το αλκοόλ – τσιγάρο.