Οικονομία

Πτώχευση FTI: Τι θα γίνει με τους 7.500 τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα


Πλήγμα για τους 11.000 εργαζομένους αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που βρίσκονται ή έχουν κάνει κρατήσεις, αποτελεί η αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία, FTI.

Από σήμερα όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά, ενώ δίνεται μάχη ώστε τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Οι τουρίστες, που έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.

Τι θα γίνει με τους 7.500 τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αριθμός των τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας μέσω του FTI είναι 7500. Οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση του FTI.

Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Επιπλέον όπως μεταδίδει χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών.

Η πτώχευση της FTI δεν έπεσε  ως κεραυνός εν αιθρία στην ελληνική αγορά του τουρισμού. Τα σημάδια υπήρχαν εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης του γερμανικού tour operator, είχαν πέσει στο κενό. Αυτό είχε, ως αποτέλεσμα, πολλοί ξενοδόχοι να είναι υποψιασμένοι και να έχουν ζητήσει -σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό- προεξόφληση ή προπληρωμή για τα πακέτα διακοπών των επισκεπτών από τη Γερμανία στη χώρα μας από την εν λόγω εταιρεία.

«Θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Άρη Μαρίνη, ξεπερνάνε τα 130.000 δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω του συγκεκριμένου γραφείου. Η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, 20.000 είχε η Κως και αρκετές η Κέρκυρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Είμαστε σε μια εποχή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση. Αυτό που εμείς προβλέπουμε είναι ότι θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος», τόνισε πάντως ο κ. Μαρίνης.

Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Τον λόγο έχει τώρα το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021. Σε περίπτωση που ένας ταξιδιωτικός όμιλος χρεοκοπήσει, φροντίζει για την επιστροφή των προκαταβολών, την παραμονή στον τόπο διακοπών και, εάν κριθεί απαραίτητο, τον επαναπατρισμό των παραθεριστών.

Το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας ιδρύθηκε μετά την πτώχευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook τον Σεπτέμβριο του 2019 με πρωτοβουλία της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες είχαν αναλάβει μόνο ένα μέρος του κόστους, λόγω περιορισμού ευθύνης.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews