Έντονη είναι η ανησυχία στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία όπου οι Αρχές φοβούνται πως τα χειρότερα έρχονται από την επιδρομή της κακοκαιρίας «Boris» που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 16 ευρωπαίους πολίτες.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian η κατάσταση στην Τσεχία είναι χειρότερη από εκείνη που επικρατούσε το 1997 με τις βιβλικές καταστροφές στη χώρα από τις πλημμύρες. Πέντε είναι οι νεκροί στην Πολωνία όπου στην πόλη Nίσα πλημμύρισε το νοσοκομείο και οι ασθενείς εκκενώθηκαν με πλωτά μέσα. Άλλα 4 άτομα πέθαναν στην πόλη Μπιέλκσο – Μπιάφα σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δύο τουλάχιστον είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί στην Αυστρία. Η κατάσταση στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία είναι δραματική και σύμφωνα με έναν Ρουμάνο δήμαρχο στον οποίο παραπέμπει ο Guardian «η καταστροφή έχει λάβει επικές διαστάσεις».
Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει φράγματα, έχουν ανατρέψει οδικές υποδομές και θέσει εκτός λειτουργίας τα δίκτυα κοινής ωφέλειας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρισμός σε ολόκληρες συνοικίες σε πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Στη Ρουμανία έχουν ήδη πεθάνει 7 πολίτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Πολλές από τις διασώσεις στην Τσεχία πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων, ενώ ο ομόλογός του στην Ουγγαρία, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η Γερμανία είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.
Στην Τσεχία, η αστυνομία επιβεβαίωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο τον θάνατο ενός ανθρώπου που πνίγηκε, όπως και το ότι αγνοούνται επτά άνθρωποι.
Σε όλες τις περιοχές τις οποίες οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής για μια περίοδο 30 ημερών, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι ή δεν έχουν νερό, δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων έχουν διακοπεί.
Σε ορισμένες πόλεις, όπως στην πολωνική κοινότητα Κλόντζκο, η στάθμη του νερού άρχισε να υποχωρεί, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής: δρόμοι έχουν κατακλυστεί από συντρίμμια, τζάμια έχουν σπάσει και κολόνες φωτισμού έχουν καταστραφεί.
Σε απόσταση δύο ωρών από εκεί, η τσεχική πόλη Κρνοφ είναι αντιμέτωπη με μια «καταστροφή» την επομένη των άνευ προηγουμένου πλημμυρών.
«Όλα τα πεζοδρόμια έχουν καταστραφεί, τα πάντα έχουν ανατραπεί εδώ, είναι ένας εφιάλτης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελίσκα Κοκρέσκα, μια συνταξιούχος. «Θα χρειαστεί μία αιωνιότητα για να τα επαναφέρουμε όλα σε τάξη».
Στη Βιέννη, όπου οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, τέσσερις γραμμές του μετρό δεν λειτουργούν, καθώς το δίκτυο απειλείται από τον ποταμό Βιεν και το κανάλι του Δούναβη που διαρρέουν την πρωτεύουσα.
«Οι βροχοπτώσεις ήταν τόσο ισχυρές που οι βροχομετρικοί χάρτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν έντονα χρώματα για να δείξουν τις σφοδρότερες βροχές, ξέμειναν από αποχρώσεις και χρησιμοποιούσαν το λευκό», σχολίασε η Χάνα Κλόκε, μια καθηγήτρια υδρολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρίντινγκ.
Πριν από αυτήν την καταιγίδα, «η κεντρική και ανατολική Ευρώπη είχαν γνωρίσει ένα αποπνικτικό καλοκαίρι, με συνθήκες ξηρασίας σε πολλές περιοχές», επισήμανε η ίδια, κάνοντας λόγο για ένα είδος καταστάσεων «ολοένα και συχνότερων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».
Στη Ρουμανία, η πλέον πληγείσα από την κακοκαιρία επαρχία είναι η Γκαλάτσι (νοτιοανατολικά).
Στη Σλομπόζια Κονάτσι, είναι αδύνατον να εκτιμηθεί επί του παρόντος το εύρος της καταστροφής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Εμίλ Ντραγκόμιρ, που απάντησε σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ απηύθυνε έκκληση για δωρεές προς όφελος δεκάδων παιδιών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.