To τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει προς το παρόν στην «κουβέντα», και όπως φαίνεται οι Έλληνες δεν υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται πρώτος έσυρε τον χορό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκαλώντας αντιδράσεις –ακόμα και στα γεράκια του Λευκού Οίκου- όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής νατοϊκών –δηλαδή Γάλλων στρατιωτών-στην Ουκρανία για να γυρίσει η πλάστιγγα.
«Δεν είμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα», είχε δηλώσει προσθέτοντας όμως ότι «όλες αυτές οι επιλογές είναι δυνατές».
Ο Μακρόν, ο οποίος είναι ο γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αρνήθηκε να περιγράψει σε ποια κατάσταση η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να στείλει στρατεύματα. «Σήμερα, για να έχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν πρέπει να είμαστε αδύναμοι», προσέθεσε.
Προς το παρόν η Ελλάδα έχει περιορίσει την εμπλοκή της στον πόλεμο στέλνοντας όπλα στο Κίεβο, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό κυρίως από στρατιωτικούς και ειδικούς.
Τι γίνεται όμως με στρατεύματα;
Στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας «Πόσο νοιάζονται οι Έλληνες τους συμπατριώτες τους;» που πραγματοποίησε η Prorata σε δείγμα 800 ατόμων, φαίνεται ότι μόλις οι 7 στους 100 Έλληνες θα πήγαιναν να πολεμήσουν σε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειοονότητα αυτής της πολύ μικρής μερίδας, που θα πήγαινε στην Ουκρανία βρίσκεται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.
Έτσι, οι Έλληνες μένουν αμετακίνητοι παρά την ένταξη της χώρας σε συμμαχίες και οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) που προκαλούνε δυσαρέσκεια με τις πολιτικές τους σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Την ίδια στιγμή ένα 73% δήλωσε ότι θα έπαιρνε τα όπλα να υπερασπιστεί την χώρα σε περίπτωση επίθεσης, ενώ ένα 17% δεν θα πολυμούσε σε καμία περίπτωση.
Σχεδόν οι 8 στους 10 θα έμεναν να πολεμήσουν για να προστατεύσουν την οικογένειά τους και τους οικείους τους.
Μάλιστα, ένα 13% θα ετοίμαζε τις βαλίτσες του και θα έφευγε στο εξωτερικό, ενώ ένα 6% θα υποστήριζε διαπραγματεύσεις με τον εισβολέα.