Κόσμος

Πώς η εμμονή της Ουάσιγκτον για την Ουκρανία κόντεψε να σκοτώσει τον Τραμπ


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο άντρας που πυροβόλησε κατά του Τραμπ, δείχνει να είχε εμμονή να απαντά στις ανελέητες εκκλήσεις της Δύσης για την Ουκρανία, γεγονός που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη για το αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε πολλούς μήνες, το FBI επιβεβαίωσε ότι κάποιος προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρώην και εκ νέου υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – αυτή τη φορά ενώ έκανε γκολφ στο σπίτι του στη Φλόριντα, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο ύποπτος έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ο Ράιαν Ρουθ της Χαβάης μέσω της Βόρειας Καρολίνας και (πιο πρόσφατα) του Κιέβου, όπου ήθελε να… “πηδήξει στο τρένο” που κάνει τη διαδρομή από την Ουάσιγκτον μέχρι την Ουκρανία.

Σε μια συνέντευξη από την Ουκρανία για το Newsweek το 2022, ο Ρουθ είπε ότι αρχικά πήγε εκεί για να πολεμήσει. «Όλοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να έχουν κίνητρο να έρθουν εδώ και να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς», είπε, επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της Ουάσινγκτον εκείνη την εποχή, εξηγώντας ωστόσο ότι επειδή ήταν 56 ετών χωρίς στρατιωτική εμπειρία, δεν ήταν «ιδανικός υποψήφιος». Έτσι προχώρησε στο «Σχέδιο Β», το να κινητοποιήσει άλλους μαχητές από όλο τον κόσμο για λογαριασμό της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον επόμενο χρόνο, το μέσο ενημέρωσης με έδρα τις ΗΠΑ, Semafor, περιέγραφε τον Ρουθ ως «επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Εθελοντισμού στην Ουκρανία, ένας ιδιωτικός οργανισμός που βοηθά αλλοδαπούς που επιδιώκουν να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια να συνδεθούν με στρατιωτικές μονάδες και ομάδες βοήθειας».

Ο Ρουθ είπε στο πρακτορείο ότι «συναντούσε εταίρους [το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας] κάθε εβδομάδα και ακόμη δεν ήταν σε θέση να τους πείσει να συμφωνήσουν να εκδώσουν μία μόνο βίζα» για τις ΗΠΑ, για την εκπαίδευση Αφγανών μαχητών που είπε ότι προσπαθούσε να κινητοποιήσει για το Κίεβο, αναφέροντας επίσης ονομαστικά ένα «πρώην επίλεκτο αφγανικό μέλος μονάδας αναγνώρισης» που είπε ότι εκατοντάδες Αφγανοί σαν αυτόν ήθελαν να εισέλθουν.

Η δημοσίευση ανησύχησε τις ουκρανικές αρχές για την πιθανότητα ότι οι Αφγανοί θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι Ρώσοι εισβολείς. Καμία αναφορά, ωστόσο, για την προβληματική φύση του ενθουσιασμού του Ρουθ.

Αλλά γιατί να υπάρχει; Η ίδια του η χώρα φτυάριζε δισεκατομμύρια από την πόρτα και έστελνε όπλα μαζί με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο στο Κίεβο, καθώς καλούσε τους ξένους παντού να συμμετάσχουν στον αγώνα. Αυτός ο τύπος το πήρε κυριολεκτικά, όπως και πολλοί άλλοι.

Οποιοδήποτε είδος διαφωνίας ή παρεμβολή ελαφρυντικών παραγόντων ή ανάλυση για να αμβλύνει η κραυγαλέα πλύση εγκεφάλου από επίσημες πηγές, είτε έχει λογοκριθεί εντελώς, είτε έχει απορριφθεί και απαξιωθεί ως παραπληροφόρηση ή αθέμιτη επιρροή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκδίδοντας νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού μέσου RT, ο συντονιστής του Κέντρου Παγκόσμιας Δέσμευσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ρούμπιν, υπογράμμισε ότι, «ένας από τους λόγους για τους οποίους τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου δεν υποστήριξε την Ουκρανία τόσο πλήρως όσο θα πιστεύαμε ότι θα ήταν, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία και παραβίασε τον κανόνα νούμερο ένα του διεθνούς συστήματος, οφείλεται στο ευρύ πεδίο και εμβέλεια του RT».

Ωστόσο ο Ρουθ, ήταν αρκετά υποστηρικτικός για την Ουάσιγκτον; Ίσως όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, όμως.

Τον Μάρτιο του 2023, οι New York Times έγραψαν ότι «Οι άνθρωποι που δεν θα επιτρέπονταν οπουδήποτε κοντά στο πεδίο της μάχης σε έναν πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δραστηριοποιούνται στο ουκρανικό μέτωπο, με άμεση πρόσβαση σε αμερικανικά όπλα». Η αναφορά περιελάμβανε τον “πρώην εργάτη οικοδομών”, τον Ράιαν Ρουθ, που έδωσε συνέντευξη στους Times στην Ουάσιγκτον, που σχεδίαζε να μετακινήσει μελλοντικούς Αφγανούς νεοσύλλεκτους για την πρώτη γραμμή του Κιέβου «σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομα, από το Πακιστάν και το Ιράν στην Ουκρανία».

Ο Ρουθ κέρδισε μερικές χιλιάδες δολάρια από μια διαδικτυακή προσπάθεια crowdfunding που δημιούργησε μια υποτιθέμενη αρραβωνιαστικιά το 2022, ισχυριζόμενος ότι είχε «κανονίσει την παράδοση 120 drones στην πρώτη γραμμή» και «δώρισε τον τακτικό του εξοπλισμό σε στρατιώτες που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή». Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προορίζονταν για περισσότερες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τακτικών εργαλείων, σύμφωνα με την έκκληση, με φωτογραφίες του να ποζάρει δίπλα σε Ουκρανούς μαχητές.

Πέρασαν ποτέ από το μυαλό των αξιωματούχων της Ουάσιγκτον ότι μέρος αυτού του εξοπλισμού, των δεξιοτήτων ή του αχαλίνωτου πάθους, στα χέρια ενός άντρα που προφανώς είπε στην αρραβωνιαστικιά του ότι βρισκόταν στο Κίεβο «φτιάχνοντας drones», θα μπορούσε ενδεχομένως να καταλήξει να χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα στην απόπειρα δολοφονίας ενός πρώην Αμερικανού προέδρου;

Η Ουάσιγκτον έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Οι άντρες στην Τρίτη Ταξιαρχία Εφόδου της Ουκρανίας, χαιρετίστηκαν ως ήρωες στην Ουκρανία και σε εκστρατείες δημοσίων σχέσεων σε όλο τον δυτικό κόσμο σε μια καλοκαιρινή ευρωπαϊκή περιοδεία και προηγούμενες επισκέψεις στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και στις ελίτ πανεπιστημιουπόλεων των ΗΠΑ όπως είχε αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, Mediapart, επισημαίνοντας όλα τα ναζιστικά τατουάζ και τη δόξα του Χίτλερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήρθαν στο φως όταν εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία στο στρατόπεδο La Courtine.

Η μετονομαζόμενη Ταξιαρχία του Αζόφ προφανώς δεν έχει ξεφύγει πολύ από τις ρίζες που ανησυχούσαν τους Καναδούς στρατιωτικούς ότι εκπαίδευαν τύπους με ναζιστικά σύμβολα τουλάχιστον ήδη από το 2018, σύμφωνα με το Ottawa Citizen.

Δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί ο βαθμός στον οποίο ο Ρουθ μπορεί να έχει επηρεαστεί από το είδος του εξτρεμισμού που σχετίζεται με τέτοιες ομάδες, αλλά έχει κάποια σημασία όταν όλοι είναι κυριολεκτικά ευθυγραμμισμένοι στην ίδια ρητορική σελίδα με την Ουάσιγκτον και λοιπές δυτικές κυβερνήσεις.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει την καταστολή των αντιθέτων απόψεων που συνήθως έρχονται από τη Ρωσία. Είναι τυχαίο που ο Ρουθ, με μια μονόπλευρη αντίληψη της πραγματικότητας, και του οποίου ο γιος έχει μιλήσει για την εμμονή του με την Ουκρανία; Θα είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μίλησε έντονα για την ανάγκη να σταματήσουν οι ΗΠΑ να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία με αμερικανικά όπλα και μετρητά και να συνάψει μια συμφωνία με τη Ρωσία για την ειρήνη;

«Το δυτικό κατεστημένο έχει κάνει τα πάντα για να εξαλείψει την κριτική σκέψη λογοκρίνοντας και ποινικοποιώντας πλατφόρμες που προσπάθησαν να εισαγάγουν κάποια ισορροπία ή λόγο στη συζήτηση – σαν να μην θέλουν πραγματικά να υπάρξει καμία συζήτηση όταν πρόκειται για τις επίσημες θέσεις τους», αναφέρει δημοσίευμα του RT.

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επιβεβαίωσε πρόσφατα την πίεση στις δικές του πλατφόρμες για να λογοκρίνουν αφηγήσεις που σχετίζονται με τον Covid που διέφεραν από την επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα.

Σήμερα, η Meta απαγόρευσε τα ρωσικά ΜΜΕ σε Facebook, Instagram και WhatsApp,

 

Με πληροφορίες από RT,  Newsweek, New York Times



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews