Οικονομία

Πώς χτίζεται το νέο τετραετές πρόγραμμα και ο αγώνας δρόμου να κατατεθεί στην Κομισιόν


Στη Νίκης έχουν σηκώσει για τα καλά τα μανίκια ώστε μέχρι το τέλος του μήνα, το πολύ τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη να κατατεθεί στην Κομισιόν το 4ετές Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και το νέο κανόνα των δαπανών, οι μέχρι τώρα προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπουν αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3% το 2025, 3,1%-3,2% το 2026 και το 2027, και 3% το 2028.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδειξαν υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» τυπικά εάν το νέο τετραετές σχέδιο δεν πάρει και το πράσινο φως από το Ecofin, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Tα καλά νέα για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα

Εάν και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη φέτος θεωρείται από πολλούς φιλόδοξος καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% έναντι του 2,2% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΤτΕ, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν στον OT: «ο στόχος αυτός δεν είναι και τόσο φιλόδοξος εάν δούμε τους οικονομικούς δείκτες, όπως τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την βιομηχανική παραγωγή, την αγορά εργασίας, το κόστος δανεισμού. Προφανώς και εξωτερικοί κίνδυνοι (όπως γεωπολιτικοί) μπορούν να μας επηρεάσουν συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές «παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για να πούμε ότι δεν μπορούμε να «πιάσουμε» το 2,5% στην ανάπτυξη».

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδειξαν υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7.571 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.316 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5.596 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Λόγω του γεγονότος ότι μέρος των φορολογικών εσόδων προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, ενώ ποσό που αφορά ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ, ύψους 1.854 εκατ. ευρώ, και ποσό για δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων, ύψους 634 εκατ. ευρώ (ήτοι συνολικά 2.488 εκατ. ευρώ), δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, τελικά η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου ανέρχεται σε 1.120 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Μετά πάντως και τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού, εντείνονται πλέον οι ενδείξεις πως το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα κυμανθεί ίσως φέτος υψηλότερα έναντι της αρχικής πρόβλεψης για(πρωτογενές) στο 2,1% του ΑΕΠ.

Τα καλά νέα για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων, έφεραν άλλωστε και το νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που προανάγγειλε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την εξειδίκευση μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα ,μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ.

Δυο πηγές εσόδων

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα 900 εκατ. ευρώ προέρχονται από δύο πηγές: πρώτον, την ανάπτυξη της οικονομίας και δεύτερον από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη και αποδίδουν συγκεκριμένα έσοδα.

πηγή: ot.gr





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews