Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα». Με το θέμα του φετινού εορτασμού, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.
Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων ιδεών.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς. Την ημέρα του εορτασμού, Σάββατο 18 Μαΐου 2024, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στα Δημόσια Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό, θα πραγματοποιήσει δράσεις στον Βόλο και τον Αλμυρό.
- Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 εκπαιδευτική δράση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με τη συμμετοχή των Δ΄ τάξεων του Σχολείου και του 18ου Δημοτικού Σχολείου. Περιλαμβάνει παρουσίαση, σε μορφή power point, με στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τίτλο «Ανακαλύπτοντας θεούς, θεές και ήρωες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου». Στη συνέχεια, τα παιδιά θα δημιουργήσουν αφίσα με τους θεούς του δωδεκαθέου και τα σύμβολά τους.
Σκοπός της δράσης είναι η γνωριμία των παιδιών με επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου, η σύνδεσή τους με μύθους, η ανάλυση των βαθύτερων νοημάτων που αυτοί κρύβουν και η εφαρμογή των άυλων αξιών τους στην καθημερινή μας ζωή. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται από την Ευμορφία Τσιαμάγκα, μουσειοπαιδαγωγό της ΕΦΑ Μαγνησίας σε συνεργασία με το «Κοινόν των Μαγνήτων» το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων και συγκεκριμένα με τον Ευστάθιο Ζαφραντζά, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων που επεξεργάστηκε στερεοσκοπικά τις φωτογραφίες των εκθεμάτων και με τους Διευθυντές των ανωτέρω δημοτικών σχολείων.
- Στο πλαίσιο του εορτασμού, τέλος, στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00, ένα εκπαιδευτικό πειραματικό εργαστήρι με τίτλο «Κεραμική: από χώμα και νερό, με σύμμαχο τον αέρα και τη φωτιά. Ένα συμμετοχικό, πειραματικό εργαστήρι κατασκευής πήλινων χειροποίητων αντικειμένων και ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά».
Στη διάρκειά του, θα ψηθούν σε ανοιχτή φωτιά, στην αυλή του Μουσείου, πήλινα αντικείμενα που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων από μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού και Σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης αλλά και από τους ωφελούμενους του ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Βόλου. Η δράση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, που θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να πειραματιστεί με τον πηλό, δημιουργώντας πήλινα χειροποίητα αντικείμενα, αναμνηστικά της επίσκεψης του στο Μουσείο.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών μέσα από την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους. Σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιηθεί από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Αιμιλία Καλογιάννη και Βάσω Ροντήρη, σε συνεργασία με τους κεραμίστες Ζήνα Διακομή και Στέργιο Γουδίνη.
Το συνολικό πρόγραμμα των δράσεων που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 είναι διαθέσιμο εδώ.