Η αγορά εργασίας ασφυκτιά – και η εύρεση εργασίας γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Στον απόηχο της Μεγάλης Παραίτησης, η οποία οδήγησε σε περισσότερες κενές θέσεις εργασίας από όσες μπορούσαν να καλύψουν οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι είχαν πλέον πολλές επιλογές.
Τώρα, ωστόσο έχει κλείσει η ψαλίδα λόγω απολύσεων και περικοπών προϋπολογισμού, και αυτές οι ανοιχτές θέσεις είναι όλο και πιο σπάνιες.
Ωστόσο, θέσεις υπάρχουν – ή τουλάχιστον φαίνεται ότι υπάρχουν. Οι πίνακες εργασίας όπως το LinkedIn και το Indeed συνεχίζουν να διαφημίζουν ανοιχτές θέσεις και οι εργαζόμενοι υποβάλλουν ενεργά αιτήσεις. Ωστόσο, παρά την εισροή υποψηφίων με υψηλά προσόντα, πολλές επιθυμητές αγγελίες εργασίας έχουν μαραζώσει σε ψηφιακές πλατφόρμες με μια ολοένα και πιο κοινή ετικέτα: «Δημοσιεύτηκε πριν από 30+ ημέρες», σύμφωνα με το ΒΒC.
Ενώ οι καταχωρίσεις μπορεί να είναι παλιές, τα άτομα που αναζητούν εργασία γενικά εξακολουθούν να υποθέτουν ότι οι εταιρείες προσλαμβάνουν ενεργά για τους ρόλους.
Παρά την εισροή υποψηφίων με υψηλά προσόντα, πολλές επιθυμητές αγγελίες εργασίας έχουν μαραζώσει σε ψηφιακές πλατφόρμες
Η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. Μερικές από αυτές είναι απλώς αγγελίες που δεν έχουν ακόμη κατέβει για θέσεις εργασίας που έχουν καλυφθεί – αλλά μερικές δεν προορίζονταν ποτέ να καλυφθούν καθόλου. Αυτές είναι «θέσεις εργασίας-φαντάσματα» και γίνονται όλο και πιο κοινό –και προβληματικό– εμπόδιο για όσους αναζητούν εργασία.
Χαμένα ταλέντα
Οι αγγελίες των θέσεων εργασίας-φαντάσματα αποτελούν εδώ και καιρό μέρος της αγοράς εργασίας. Οι αγγελίες εργασίας, για παράδειγμα, έχουν τη φήμη ότι προσελκύουν επιχειρήσεις για να χρησιμεύσουν ως διαφημιστικά εργαλεία ή για να συλλέγουν μαζικά βιογραφικά χωρίς σαφή ρόλο. Το ζήτημα επιδεινώθηκε στην ψηφιακή εποχή, παρά την τεχνολογία που θεωρητικά θα πρέπει να βελτιώσει τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας για όλα τα μέρη, ειδικά καθώς ο τεράστιος αριθμός αιτούντων για κάθε ρόλο έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, παρά την εισροή υποψηφίων, ένας εκπληκτικός αριθμός καταχωρίσεων δεν οδηγεί σε προσλήψεις. Η Revelio Labs, μια εταιρεία πληροφοριών εργατικού δυναμικού με έδρα τις ΗΠΑ, έδειξε ότι η αναλογία προσλήψεων ανά αγγελία εργασίας έπεσε κάτω από 0,5 το 2023 , πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες από τις μισές καταχωρίσεις δεν είχαν ως αποτέλεσμα ο εργοδότης να μετατρέψει έναν αιτούντα σε υπάλληλο.
Γιατί τις αναρτούν
Περισσότεροι από ένας στους τρεις εργοδότες είπαν ότι διατήρησαν ενεργές τις καταχωρίσεις για να δημιουργήσουν μια ομάδα υποψηφίων σε περίπτωση κύκλου εργασιών – όχι επειδή ένας ρόλος πρέπει να καλυφθεί έγκαιρα.
Οι αναρτημένοι ρόλοι είναι κάτι περισσότερο από ένα κενό ταλέντων που απορροφά βιογραφικά από τους αιτούντες.
Αποτελούν επίσης ένα εργαλείο για τη διαμόρφωση της αντίληψης μέσα και έξω από την εταιρεία. Περισσότερο από το 40% των διευθυντών προσλήψεων δήλωσαν ότι απαριθμούν θέσεις εργασίας που δεν προσπαθούν να καλύψουν ενεργά για να δώσουν την εντύπωση ότι η εταιρεία αναπτύσσεται.
Ένα παρόμοιο μερίδιο είπε ότι οι λίστες θέσεων εργασίας γίνονται για να παρακινήσουν τους υπαλλήλους, ενώ το 34% είπε ότι οι θέσεις εργασίας αναρτώνται για να εξευμενίσουν το καταπονημένο προσωπικό που μπορεί να ελπίζει σε πρόσθετη βοήθεια.
«Οι δουλειές-φαντάσματα είναι παντού», λέει ο Geoffrey Scott, ανώτερος διευθυντής περιεχομένου και διευθυντής προσλήψεων στη Resume Genius, μια αμερικανική εταιρεία που βοηθά τους εργαζόμενους να σχεδιάσουν τα βιογραφικά τους.
«Ανακαλύψαμε τεράστιες 1,7 εκατομμύρια πιθανές θέσεις εργασίας φαντασμάτων στο LinkedIn μόνο στις ΗΠΑ », λέει ο Scott. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η StandOut CV, μια εταιρεία πόρων σταδιοδρομίας με έδρα το Λονδίνο, διαπίστωσε ότι περισσότερες από το ένα τρίτο των καταχωρίσεων θέσεων εργασίας το 2023 ήταν θέσεις εργασίας φάντασμα , οι οποίες ορίστηκαν ως καταχωρίσεις που δημοσιεύτηκαν για περισσότερες από 30 ημέρες.