Οικονομία

Oι Έλληνες «ποντάρουν» σε χρυσές λίρες – Πόσο έχει φτάσεις η τιμή της


Με την τιμή του χρυσού να έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο η «παραδοσιακή» για πολλούς Έλληνες, επένδυση σε χρυσές λίρες, καθίσταται ολοένα και πιο αποδοτική.

Η αγορά χρυσής λίρας έχει καταγράψει ιστορικό υψηλό, με την τιμή πώλησης να φτάνει μια ανάσα από το ορόσημο των 700 ευρώ.

Οι χρυσές λίρες

Από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν ρευστοποιηθεί συνολικά 35.972 χρυσές λίρες ενώ είχαν αγοραστεί 4.662 κομμάτια.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών, στις 8/11/2024 η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τη χρυσή λίρα στα 568,09 ευρώ και την πουλάει  στα 665,82 ευρώ.

Η ΤτΕ διατηρεί τη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας και συντηρώντας την επιφυλακτικότητα μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών, που θα ήθελαν να αγοράσουν χρυσό στη φυσική του μορφή, έστω και με καθυστέρηση.

Αποκαλυπτικά είναι άλλωστε τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου συνεχίστηκαν οι μαζικές ρευστοποιήσεις λιρών, με τις πωλήσεις να είναι για ακόμη μία χρονιά πολλαπλάσιες των αγορών.

Η ΤτΕ έχει αγοράσει από πολίτες στο εννεάμηνο του 2024 το ποσό των 35.972 χρυσών λιρών (9.795 τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, 13.917 το δεύτερο και 12.260 το τρίτο τρίμηνο).

Αντίθετα, οι πολίτες το τρίτο τρίμηνο του 2024 αγοράστηκαν από την ΤτΕ 1.558 χρυσές λίρες, το δεύτερο τρίμηνο 1.533 και το πρώτο τρίμηνο 1.581. Συνολικά δηλαδή, στο εννεάμηνο του 2024 η ΤτΕ πούλησε 4.672 χρυσές λίρες.

Οι συναλλαγές

Οι συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών πραγματοποιούνται:

  • Στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος, Σταδίου 14, Αθήνα, κατόπιν  ραντεβού, στο τηλέφωνο 210 3202788.
  • Στο κατάστημα Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 4, από αρχές Ιουνίου 2023, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 591157-158.
  • Στο κατάστημα Ηρακλείου, 25ης Αυγούστου 25, από αρχές Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2810 242532.

Το ασφαλές καταφύγιο

«Ο χρυσός είναι μια αξία η οποία παραμένει για πάντα και είναι και το πιο ασφαλές καταφύγιο. Αν κοιτάξει κανείς τις αποδόσεις, θα δει ότι είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται πάντα ανοδικά και είναι τεράστιες», λέει μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς Κωνσταντίνα Κοτταρίδη.

«Είναι πολλοί οι λόγοι που ο χρυσός ανεβαίνει τόσο πολύ. Η τιμή του ανεβαίνει γιατί ανεβαίνει η ζήτηση. Ο ένας λόγος είναι η αστάθεια που υπάρχει οπότε οι επενδυτές το θεωρούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ένα άλλο κομμάτι οφείλεται στο γεγονός ότι με τη μείωση των επιτοκίων οι επενδυτές κάνουν μια αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκιά τους».

Όπως λέει η ίδια:

«Τώρα αν την πουλήσετε τη λίρα είναι γύρω στα 580 ευρώ. Βλέπουμε ότι γίνονται πολλές πωλήσεις λιρών γιατί έχει πάει σε πολύ μεγάλη τιμή. Θα ανέβει και άλλο. Η χρυσή λίρα ακολουθεί το τι γίνεται με τον χρυσό παγκοσμίως».


Η τιμή του χρυσού τη φετινή χρονιά καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αποδίδεται στη συνδυασμένη επίδραση των οικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων, όπως η ανάγκη προστασίας από τον πληθωρισμό και η οικονομική αβεβαιότητα, οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις εμπορικές αντιπαραθέσεις που οδηγούν σε αυξημένες ανησυχίες για την παγκόσμια σταθερότητα.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews