Διευκρινήσεις σε συνέντευξη Τύπου έδωσαν το πρωί της Δευτέρας 09/09 ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς και εξειδίκευσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
«Ήταν σαφές από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, όπως επιβάλλεται και όπως γίνεται πάντοτε, επικαιροποιείται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κρατώντας την ίδια γενική κατεύθυνση συνδυάζοντας την δημοσιονομική σοβαρότητα με μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση, που είναι και το θεμέλιο για να προχώρα μπροστά οικονομία», τόνισε αρχικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, χωρίς τα νέα μέτρα, ανέρχεται 2,8 δισ. ευρώ. Το σύνολο της αύξησης, όμως, μπορεί να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης), καθώς η κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα συμφωνηθεί με την Κομισιόν τις επόμενες μέρες, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Τα μέτρα για ασφαλιστικές εισφορές, Δημόσιο, γιατρούς και συνταξιούχους
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν συνοψίζονται σε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα από τις αρχές του 2025. Ο επιμερισμός θα γίνει στη μέση, δηλαδή μισή μονάδα θα μειωθούν οι εισφορές για τις επιχειρήσεις περιορίζοντας ελαφρώς το μη μισθολογικό κόστος και κατά μισή μονάδα για τους εργαζόμενους οδηγώντας σε μικρές αυξήσεις των μισθών. Συνολικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όπως προαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί συνολικά κατά 6 μονάδες. Αναμένεται δηλαδή νέα μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
- Αύξηση των αποδοχών 700.000 δημόσιων υπαλλήλων. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον επόμενο Απρίλιο θα υπάρξει ανάλογη προσαρμογή και στον εισαγωγικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων . Ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο σήμερα είναι στα 850 ευρώ και υστερεί έναντι του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα όπου τα 830 ευρώ καταβάλλονται για 14 μήνες, όταν στο δημόσιο τα Δώρα έχουν καταργηθεί. Ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 και αυτό σημαίνει πως σε τρία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αυξήσεις τουλάχιστον 100 ευρώ ώστε και ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ, επηρεάζοντας βεβαίως και την εξέλιξη των υπολοίπων μισθολογικών κλιμακίων.
- Μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ το μήνα φέρνει η απόφαση αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 22% της αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
- Αυξήσεις μεταξύ 2,2% και 2,5% για τους συνταξιούχους το 2025. Θα προηγηθούν τα Χριστούγεννα ενισχύσεις στους συνταξιούχους με αποδοχές έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά. Ειδικό επίδομα τουλάχιστον 200 ευρώ θα χορηγηθεί και σε χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά. Το επίδομα θα χρηματοδοτηθεί από το φόρο που επιβλήθηκε στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των διυλιστηρίων.Τι θα πάρουν οι συνταξιούχοι
Συνολικά και μοιραστούν 243 εκατ. ευρώ και αναλυτικά :
- 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως και 200 ευρώ.
- 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
- 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
- 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50%.Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα
- Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
- Διευρύνεται το κριτήριο μείωσης του τεκμαρτού φορολογητέου ποσού κατά 50% για τους ελεύθερους επαγγελματίες που διαμένουν σε χωριά με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, αντί των 500 που ισχύει τώρα. Επίσης, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
- Καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για τις νέες μακροχρόνιες μισθώσεις. Δηλαδή για τα ακίνητα που είναι κλειστά και θα προσφερθούν για ενοικίαση ή θα περάσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση. Για τα συγκεκριμένα μισθώματα θα προβλέπεται τριετής απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Για ιδιοκτήτη ακινήτου ο οποίος θα εισπράξει το χρόνο 5.000 ευρώ από μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου το οποίο ήταν νωρίτερα στη βραχυχρόνια ή κλειστό, το φορολογικό κέρδος είναι 750 το χρόνο, στα 12.000 φτάνει τα 1.800 ευρώ ενώ στα 20.000 ευρώ είναι 4.600 ευρώ.
- Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών τα ακίνητά τους θα έχουν έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% και επιπρόσθετα χωρίς ασφάλιση, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
- Τέλος, αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας (σύμφωνα με πληροφορίες από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα 2 έως 8 ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο) για ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ δεν επιτραπούν νέες καταχωρήσεις (Airbnb) στα τρία κεντρικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, σε πρώτη φάση.
Η αύξηση στον κατώτατο μισθό
Τον Απρίλιο του 2025 διευκρίνησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί ότι θα υπάρξει η πρώτη νέα αναπροσαρμογή για τον κατώτατο μισθό, που τον Απρίλιο του 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ.
Αντίστοιχα, διευκρίνησαν πως θα υπάρξουν οριζόντιες αυξήσεις σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα διαμορφώνουν σταδιακά την άνοδο στα μισθολογικά κλιμάκια. Βοηθητικά στις αυξήσεις μισθών θα λειτουργήσει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.Στα 36 ευρώ η αύξηση από τα νυχτερινά επιδόματα για τους ένστολους
Οι Υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς αναφέρθηκαν αναλυτικά στις αυξήσεις που θα δοθούν σταδιακά στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, επισημαίνοντας πως στους ένστολους οι αυξήσεις στα νυχτερινά επιδόματα φτάνουν περίπου στα 36 ευρώ μεικτά το μήνα. Επιπλέον θα λάβουν και τις οριζόντιες αυξήσεις μισθών για όλους τους εργαζόμενους.
Τα υπόλοιπα μέτρα που εξαγγέλθηκαν
Τα υπόλοιπα μέτρα αυξήσεων στα εισοδήματα αφορούν σε:
- Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (1500 – 2500 ευρώ)
- Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών (16 εκατ. ευρώ)
- Επιπλέον δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού (70 εκ. ευρώ)
- Ενίσχυση επιδόματος αναπηρίας
- Ενίσχυση στους ΑμεΑ δικαιούχων του επιδόματος ΟΠΕΚΑ
- Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες
- Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους τουΟ Χρήστος Δήμας αναφέρθηκε στα 800 εκατ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν σε μειώσεις φόρων και εισφορών. «Υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουμε το εισόδημα πολιτών και επιχειρήσεων» είπε ο υφυπουργός.
Διευκρίνησε ότι το τέλος επιτηδεύματος καταργείται και παράλληλα υπάρχουν αλλαγές στο ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος. Για την απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
Συνοψίζοντας ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Βρίσκουμε τους αναγκαίους πόρους από την ανάπτυξη για να έχουμε αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων από τους πολίτες». Για τις αυξήσεις στους ένστολους ο κ. Πετραλιάς είπε ότι μέχρι το 2027 θα εξεταστούν και νέα μέτρα ενίσχυσης.
«Θα θέλαμε και εμείς πρώτοι να κάνουμε περισσότερα από αυτά τα οποία κάνουμε. Αλλά, προχωρούμε εξαντλώντας τα περιθώρια που έχουμε» είπε ο κ. Χατζηδάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.