Οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων στο ΕΣΥ με την κυβέρνηση να προχωρά με χαρακτηριστική καθυστέρηση στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες περιοχές με «αυξήσεις στο επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983», σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.
Πριν τη ΔΕΘ, με τυμπανοκρουσίες από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και συγκρατημένη αισιοδοξία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές. Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ για συγκεκριμένες ειδικότητες και μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.
Το νέο αυτό επίδομα ξεκινά από τα 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως
Η απόφαση προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στον Άδωνι Γεωργιάδη που σημείωσε (MEGA) προ τεσσάρων ημερών πως τα κίνητρα στους γιατρούς αντιστοιχούν σε επιπλέον 7.200 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται τυχόν παραχώρηση στέγης που αποτελεί πρωτοβουλία των ΟΤΑ. «Είναι πολλά λεφτά για την ελληνική οικονομία αυτά» έσπευσε να τονίσει ο κυβερνητικός αξιωματούχος υπονοώντας πως πρόκειται για υπέρβαση και αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο για περαιτέρω (οικονομικά) κίνητρα προσέλκυσης γιατρών.
Η ΟΕΝΓΕ για τα κίνητρα στους γιατρούς
Λίγα 24ωρα από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) περνά από «κόσκινο» τις αυξήσεις των επιδομάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σχολιάζοντας πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
Και εξηγεί: «παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό (…) το επίδομα αγόνου» που στην ουσία «είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές. Επιπλέον, εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί».
Η ΟΕΝΓΕ κάνει εκτενή αναφορά στον νόμο 4999/2022 και την προσαύξηση επί του βασικού μισθού των γιατρών μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ΟΕΝΓΕ, «με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί ‘’θεωρητικού’’ βασικού μισθού, που προκύπτει από την μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983!».
Η Ομοσπονδία δίνει μάλιστα και ένα παράδειγμα για τον τρόπο που υπολογίζονται οι αυξήσεις: «Επιμελητής Α’ και βασικό μισθό 2.075 ευρώ με τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου προϋπηρεσίας αντί να παίρνει μηνιαίο κίνητρο αγόνου 830 ευρώ (40% Χ 2.075) παίρνει 88,04 ευρώ το μήνα, (δηλαδή η προσαύξηση του 40% δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.)» κατακεραυνώνοντας τις «περίφημες αυξήσεις στο επίδομα αγόνου που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός» σημειώνοντας πως «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ βαφτίζει το κρέας ψάρι».
Αντιπροτείνουν «απλή εφαρμογή του νόμου, και όχι η αντικατάσταση της διαχρονικής κλοπής των ποσών που οφείλουν στους συναδέλφους που ήδη υπηρετούν στις άγονες και προβληματικές περιοχές με νόμιμες περικοπές (…)» και απευθυνόμενοι στον Άδωνι Γεωργιάδη λένε: «Ας μην περιμένει λοιπόν ο υπουργός Υγείας οι υγειονομικοί να πούμε και ευχαριστώ!».
Κλιμάκωση του αγώνα
Προαναγγέλλουν κλιμάκωση του αγώνα τους το επόμενο διάστημα «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ορμή τον αγώνα μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για κατάργηση των κάθε είδους πληρωμών, για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους!» γιατί «είναι η μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική τους που έχει σαν ιερό δισκοπότηρο »τις αντοχές της οικονομίας», »τα πλεονάσματα», »τη δημοσιονομική σταθερότητα», που επιτρέπει 500.000 ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας για να προστατεύουν τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά απαγορεύει τις προσλήψεις, όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε ο υπουργός εμπορίου της υγείας στην αντιπαράθεση του με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης!».
Το μέτρο θα κριθεί στην πράξη
Το μέτρο, που ελήφθη μετά από ασφυκτική πίεση που άσκησαν οι υγειονομικοί, αναμένεται να κριθεί στην πράξη, από τα αποτελέσματά του, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένουν μεγάλα και άλυτα, ενώ η ενίσχυση των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση έχει μείνει στα χαρτιά.