Η παναμαϊκή κυβέρνηση κατηγόρησε χθες Κυριακή διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις πως ενθαρρύνουν την παράτυπη μετανάστευση, διανέμοντας χάρτες για να βοηθήσουν αυτούς που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ.
«Διεθνείς οργανώσεις δίνουν σε μετανάστες χάρτες για να διασχίσουν τη ζούγκλα, γνωρίζοντας πως θα βιαστούν και θα ληστευτούν. Αυτό είναι ακραία ανεύθυνο», τόνισε η διευθύντρια της υπηρεσίας μετανάστευσης του Παναμά Σαμίρα Γκοσάινε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι παναμαϊκές αρχές βρίσκονται σε σύγκρουση με την ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), που κατήγγειλε την 29η Φεβρουαρίου τη μεγάλη αύξηση των επεισοδίων σεξουαλικής βίας με θύματα μετανάστες που κάνουν την επικίνδυνη διαδρομή.
Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα τον Φεβρουάριο, οι ομάδες της παρείχαν ιατρικές φροντίδες σε 113 μετανάστες και μετανάστριες, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη συμμοριών οι οποίες δρουν στην περιοχή. Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 120 τέτοιες υποθέσεις και κάπου 676 το 2023.
Η κυβέρνηση αντέδρασε αναστέλλοντας το ανθρωπιστικό έργο της MSF στη ζούγκλα, κατηγορώντας τη πως δεν μοιράστηκε με τις αρχές τα δεδομένα των φερόμενων ως θυμάτων σεξουαλικής βίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την περασμένη εβδομάδα, η MSF ανακοίνωσε πως «αναγκάστηκε να αναστείλει κάθε ιατρική βοήθεια στους μετανάστες στη Νταριέν κατά διαταγή των παναμαϊκών αρχών».
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε την απουσία έγκυρης «συμφωνίας συνεργασίας» με το υπουργείο Υγείας ώστε να επιχειρεί στον Παναμά. Η ΜΚΟ από την πλευρά της λέει πως προσπαθεί, μάταια, να εξασφαλίσει την ανανέωση της συμφωνίας από τον Οκτώβριο του 2023.
Η MSF ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως προσέφερε ιατρική και ψυχολογική φροντίδα σε περίπου 5.000 ανθρώπους τον μήνα, ιδίως σε θύματα σεξουαλικής βίας.
Η ζούγκλα του Νταριέν, μήκους 265 χιλιομέτρων, έχει μετατραπεί σε διάδρομο για τους μετανάστες που ελπίζουν να φθάσουν στις ΗΠΑ. Βρίσκονται αντιμέτωποι με επικίνδυνο έδαφος, άγρια ζώα, βίαιες συμμορίες…
Κάπου 82.000 άνθρωποι πέρασαν από την περιοχή από την αρχή της χρονιάς: στην πλειονότητά τους πρόκειται για υπηκόους Βενεζουέλας, αλλά και Αϊτής, Ισημερινού, Κολομβίας και Κίνας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.
Το 2023, τη ζούγκλα του Νταριέν διέσχισαν 520.000 άνθρωποι, αριθμός άνευ προηγουμένου.