Κόσμος

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός προσφέρει τα «κρίσιμα ορυκτά» της χώρας στην Ε.Ε.


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Tραμπ ήταν ο πρώτος που ζήτησε πρόσβαση στους πόρους της χώρας, αλλά ο Zελένσκι μέχρι στιγμής έχει «αρνηθεί ευγενικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ έγραψε σε άρθρο για το Politico την Παρασκευή, ότι η χώρα του διαθέτει τεράστια αποθεματικά ουρανίου, λιθίου και άλλων ορυκτών πόρων «κρίσιμων» για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποσχόμενος στους αξιωματούχους κι επιχειρηματίες της ΕΕ «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» σε πιθανά κέρδη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε πρόσφατα το «ισοδύναμο των σπάνιων γαιών ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων» από την Ουκρανία σε αντάλλαγμα για αυτό που εκτιμά ότι ήταν «περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια» αυτά που η Ουάσινγκτον έχει ήδη παράσχει στο Κίεβο με διάφορες μορφές βοήθειας.

Στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή, ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι «αρνήθηκε ευγενικά» να υπογράψει ένα έγγραφο που φέρεται να χορηγεί στις ΗΠΑ το δικαίωμα στο 50% των μελλοντικών ορυκτών αποθεμάτων της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απορρίπτοντας κατηγορίες όπως «πωλείται ό,τι απομένει από την Ουκρανία», ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως επιμείνει ότι θέλει να δημιουργήσει μια αμοιβαία ευεργετική συνεργασία και όχι απλά να δώσει τους φυσικούς πόρους της χώρας.

«Το υπέδαφος της Ουκρανίας περιέχει 22 από τα 30 μέταλλα που αναφέρονται ως κρίσιμα για την ΕΕ … είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που θα οδηγούσε αναμφισβήτητα σε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την ΕΕ», γράφει ο Σμιγκάλ στο άρθρο του, στο οποίο ψάχνει πελάτες στους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν περαιτέρω συνεργασία με το Κίεβο.

Η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί από 460.000 μετρικούς τόνους ανθρακικού λιθίου το 2021, έως και 6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι το 2030.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέχισε να ισχυρίζεται ότι η επένδυση στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα ενισχύσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία και θα εδραιώσει το μπλοκ.

«Μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια [επενδύσεις] στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία παραγωγής και θέσεων εργασίας τόσο εδώ όσο και στις χώρες του μπλοκ», έγραψε ο Σμιγκάλ, προσθέτοντας ότι «όποιος βλέπει τις δικές του προοπτικές θα ήθελε να λάβει μέρος σε αυτό».

«Δεν είμαστε μια χώρα που έρχεται ικετεύοντας να ενταχθεί στην ΕΕ για χάρη της απόκτησης δημόσιων κεφαλαίων, προτιμήσεων ή παροχών. Είμαστε μια χώρα που γνωρίζει την αξία της και είναι ειλικρινής με τους συμμάχους της», πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο είναι μια ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ότι το μπλοκ «μπορεί να μην επιβιώσει χωρίς εμάς».

Η Ουκρανία κατατάσσεται επίσης μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών με αποδεδειγμένα αποθέματα ορυκτών τιτανίου, με μόνο το 10% αυτών των αποθεμάτων να αναπτύσσονται επί του παρόντος.

«Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό τιτάνιο στην ευρωπαϊκή αγορά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τόσο της πολιτικής βιομηχανίας της ΕΕ όσο και των προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών», πρόσθεσε ο Σμιγκάλ.

«Και να τονίσουμε, ότι σε αντίθεση με την εταιρική σχέση της Ρωσίας, η οποία έχει τις ρίζες της σε εκβιασμό και εξαπάτηση, εμείς είμαστε φερέγγυοι».

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2024, η Ουκρανία «έχει τεράστιο δυναμικό ως σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής κρίσιμων πρώτων υλών» που θα μπορούσε να είναι «απαραίτητο» για την άμυνα, την υψηλής τεχνολογίας και την πράσινη ενέργεια.

Το έθνος διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου και λιθίου της Ευρώπης, αν και αυτά δεν ταξινομούνται ως στοιχεία σπάνιων γαιών.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο δεν ελέγχει μεγάλο μέρος των πόρων που θέλει ο Τραμπ, επιμένοντας ότι οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει πρώτα να βοηθήσουν να ωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις μακριά από τα πλούσια με ορυκτά εδάφη, πριν μπορέσουν να επενδύσουν σε πόρους σπάνιων γαιών.

Παραμένουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και το νομικό καθεστώς του Ζελένσκι, δεδομένου ότι η προεδρική θητεία του ηγέτη της Ουκρανίας έληξε τον Μάιο του 2024, αλλά αρνήθηκε να διεξαγάγει εκλογές από τότε, αναφέροντας τον στρατιωτικό νόμο.

«Είναι αδύνατον να διαπραγματευτείτε με αυτόν. Λόγω της παράνομης παραμονής του, [ο Zελένσκι] δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει τίποτα», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πρέπει να είναι υδατοστεγή από νομική άποψη.

Ο Τραμπ αναγνώρισε επίσης ότι το Κίεβο θα πρέπει τελικά να διεξάγει εκλογές και σημείωσε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να μην δει άλλη θητεία, καθώς οι εγχώριοι αριθμοί δημοσκόπησης του «δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, για να το θέσω ήπια».



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews