Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα τιμήσουν σήμερα την 23η επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ με επισκέψεις σε κάθε ένα από τα τρία σημεία στα οποία συνετρίβησαν αεροπλάνα το 2001 μετά από αεροπειρατεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 3.000 άνθρωποι.
Ο Μπάιντεν και η Χάρις θα ξεκινήσουν την ημέρα τους με μια επίσκεψη στο σημείο της Νέας Υόρκης όπου αεροσκάφη κατέπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκαλώντας την κατάρρευσή τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, αναμενόταν να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη ύστερα από την τηλεμαχία με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη Φιλαδέλφεια χθες βράδυ, ενώ απομένουν μόλις οκτώ εβδομάδες έως τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Δεν έχουν προγραμματιστεί δηλώσεις στο σημείο αυτό, όπου οι συγγενείς αναμένεται να αναγνώσουν τα ονόματα όσων έχασαν τη ζωή τους.
Στην τελετή αυτή στη Νέα Υόρκη θα παρευρεθεί και ο Τραμπ, μαζί με τον πρώην δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήλωσε πηγή με γνώση του σχεδιασμού αυτού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν και η Χάρις θα πετάξουν στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, όπου οι επιβάτες της πτήσης 93 της United προσπάθησαν να ανακτήσουν από τους αεροπειρατές τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οποίο τελικά συνετρίβη σε χωράφι, αποτρέποντας έτσι πλήγμα σε κάποιον άλλο στόχο. Έπειτα θα επιστρέψουν στην περιοχή της Ουάσινγκτον για να επισκεφθούν το μνημείο στο Πεντάγωνο.
«Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τον σπαραγμό και την οδύνη που οι οικογένειες και οι επιζώντες της 11ης Σεπτεμβρίου νιώθουν κάθε μέρα για τα τελευταία 23 χρόνια και πάντα θα θυμόμαστε και θα τιμούμε αυτούς που χάσαμε τόσο πρόωρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος χθες. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί μια επίθεση σαν αυτή», δήλωσε.
Ο Μπάιντεν εξέδωσε διακήρυξη για να τιμήσει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιθέσεων καθώς και τους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που κατετάγησαν εθελοντικά στον στρατό στη συνέχεια.
«Σε αυτούς τους πατριώτες της Γενιάς της 11ης Σεπτεμβρίου έχουμε ένα χρέος ευγνωμοσύνης το οποίο δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποπληρώσουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις αποστολές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες πολεμικές ζώνες, καθώς και στη σύλληψη και τον θάνατο του εγκεφάλου της 11ης Σεπτεμβρίου, του Οσάμα μπιν Λάντεν, και του υπαρχηγού του.