Ελλάδα

Νόμος και τάξη εν μέσω «Newsletter Gate» και αγανάκτησης για την Παιδεία


Δυο μεγάλα προβλήματα φθείρουν περαιτέρω την κυβέρνηση τούτες τις μέρες: η υπόθεση με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των απόδημων και το ενδεχόμενο απόδοσης ποινικών ευθυνών, και η «άλωση» του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, για την οποία εξακολουθούν να «βράζουν» η φοιτητική και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Σήμερα, λοιπόν, που τα μάτια της κοινής γνώμης εξακολουθούσαν να είναι στραμμένα πάνω στην κυβέρνηση, που οι φοιτητικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και που η αντιπολίτευση συνέχισε να βοά και ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Ασημακοπούλου, το Μαξίμου ξεκίνησε αστυνομικές επιχειρήσεις σ’ εκπαιδευτικά ιδρύματα (στο ΑΠΘ και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου), το διαδίκτυο βομβαρδίστηκε με νέες «δυνατές» εικόνες «νόμου και τάξης», και ο υπουργός φέρεται να διεμήνυσε ότι τελείωσε η… περίοδος χάριτος για τους φοιτητές.

«Ανοχή τέλος, στο εξής αστυνομική επέμβαση στα ΑΕΙ χωρίς ατέρμονες αναλύσεις»

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να εμφανίζεται ενοχλημένος με την αδράνεια που επέδειξαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε κάποιες περιπτώσεις. Στελέχη της Κατεχάκη, δε, φέρονται να διαπιστώνουν πρόθεση «μπαχαλοποίησης» της κοινωνίας.

«Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς.

Ο υπουργός φέρεται να εννοεί εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, ότι τους τελευταίους «μήνες της φωτιάς» η αστυνομία αντιμετώπισε με χαλαρότητα τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές. Τα ανοιγμένα κεφάλια που είδαμε -και- προ ημερών ήταν, δηλαδή, πρελούδιο για τι ακριβώς; Αυτό είναι ένα, μάλλον, εύλογο ερώτημα που χρήζει απάντησης.

40 προσαγωγές στο ΑΠΘ – Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Οργισμένοι είναι φοιτητές και καθηγητές από όσα έγιναν σήμερα εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την εισβολή των ΜΑΤ στη Σχολή Θετικών Επιστημών και τις προσαγωγές δεκάδων ατόμων που βρίσκονταν εντός αυτής.

Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση.

Όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, δεν είδαν παρουσία εισαγγελέα κατά της διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, αν και είχαν ενημερωθεί για το αντίθετο, ενώ ζήτησαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη ΣΘΕ, εφόσον η Αστυνομία τους ενημέρωσε πως έχει λήξει η αστυνομική επιχείρηση.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση.

«Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

Πρύτανης: «Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία»

«Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Και τόνισε πως «οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη ‘μοναδική αλήθεια’ τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ΑΕΙ».

Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση μέσα στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, πραγματοποιώντας τρεις προσαγωγές.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η ΕΛ.ΑΣ. είχε πληροφορίες ότι φερόμενοι ύποπτοι για τους πρόσφατους εμπρησμούς οχημάτων στην περιοχή βρισκόντουσαν εντός του χώρου. Η επίθεση έγινε την περασμένη Τετάρτη, όταν τυλίχθηκαν στις φλόγες 14 σχολικά λεωφορεία, ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, που ήταν σταθμευμένα επί της οδού Ταξίλου.

Στη συνέχεια το αρχηγείο της αστυνομίας ανέφερε πως «την επιχείρηση συνέδραμε το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στο επιχειρησιακό σκέλος από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καθώς και δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (Υ.Α.Τ.) της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι κατασχέθηκαν «27 κενά μπουκάλια μπύρας, 11 ρόπαλα, 4 χειροβομβίδες κρότου λάμψης, 2 χημικές χειροβομβίδες δακρυγόνου, 5 κράνη, μάσκα, 2 κουκούλες τύπου full face, laptop, μικροκάμερα, καμένη ελληνική σημαία, ζεύγος γάντια, 3 πανό και πλήθος από χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου».





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews