Ο διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής της Meta Platforms δήλωσε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός «δεν θα διστάσει» να αναδείξει την υπόθεσή της στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιήσει τη νέας της νομοθεσίας για τις πρακτικές των τεχνολογικών κολοσσών για να στοχοποιήσει τα προϊόντα της Meta.
«Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι παραπληροφόρηση και τι όχι»
Ο Τζόελ Κάπλαν, ένας επιφανής Ρεμπουμπλικανός και επί χρόνια στρατηγικός σύμβουλος, τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ τοποθέτησε ως επικεφαλής των παγκόσμιων υποθέσεων μετά την επανεκλογή του Τραμπ, δήλωσε στη Σύνοδο του Μονάχου ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση Τραμπ να αξιολογήσει εάν τα πρόστιμα της ΕΕ κατά των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας θα πρέπει να θεωρηθούν άδικα – αλλά και ότι η Meta θα προβάλει την υπόθεσή της εάν αισθανθεί ότι έχει υποστεί διακρίσεις.
«Όταν οι εταιρείες αντιμετωπίζονται διαφορετικά και με τρόπο που αποτελεί διάκριση εις βάρος τους, τότε αυτό θα πρέπει να επισημανθεί στην κυβέρνηση της χώρας της εταιρείας αυτής», δήλωσε ο Κάπλαν σε πάνελ που συντόνιζε η Στέφανι Φλάντερς, επικεφαλής οικονομικών και κυβερνητικών θεμάτων στο Bloomberg, στη βαυαρική πρωτεύουσα την Κυριακή.
Ο Τραμπ έθεσε το θέμα των προστίμων της ΕΕ στις εταιρείες τεχνολογίας στην εμπορική του ατζέντα
«Παρόλο που θέλουμε να εργαζόμαστε εντός των ορίων των νόμων που έχει ψηφίσει η Ευρώπη – και πάντα θα το κάνουμε – θα το επισημαίνουμε όταν πιστεύουμε ότι μας έχουν φερθεί άδικα», δήλωσε ο Κάπλαν, ο οποίος αντικατέστησε τον Νικ Κλεγκ (πρώην Βρετανό κυβερνητικό εταίρο στην κυβέρνηση Κάμερον) τον Ιανουάριο.
Ο Τραμπ έθεσε το θέμα των προστίμων της ΕΕ στις εταιρείες τεχνολογίας στην εμπορική του ατζέντα, υποστηρίζοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον περασμένο μήνα στο Νταβός ότι τα μέτρα ισοδυναμούν με μια «μορφή φορολογίας» – και αναφέρθηκε σε «μερικά πολύ μεγάλα παράπονα προν την ΕΕ».
Ο Κάπλαν μίλησε καθώς οι διατλαντικές σχέσεις έφτασαν σε νέο χαμηλό επίπεδο στη συνάντηση του Μονάχου, με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας και να εξαπολύει μύδρους κατά των Ευρωπαίων ηγετών. Χαρακτήρισε τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με τη δραστηριότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως τρόπο καταστολής της ελευθερίας του λόγου, μεταξύ άλλων όταν στοχεύουν σε ακροδεξιές ομάδες που υπερασπίζονται θέματα όπως το μεταναστευτικό.
«Τεράστιο μειονέκτημα»
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απάντησε στο άνοιγμα προς τα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία ή AfD, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ως απαράδεκτη παρέμβαση στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας.
Ενώ οι αρχές της ΕΕ έχουν αποκαλέσει τους περιορισμούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ως έναν τρόπο για τον περιορισμό της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, ο Κάπλαν επανέλαβε τη θέση του Βανς ότι οι κανόνες κινδυνεύουν να προσβάλουν την ελεύθερη έκφραση – και επαίνεσε την ανάπτυξη από την εταιρεία των Community Notes, ενός τρόπου για τους χρήστες να ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες της.
«Δεν θέλουμε παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Κάπλαν. «Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι είναι παραπληροφόρηση και τι όχι».
Η Meta, στην οποία ανήκουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, έχει πέσει θύμα του σαρωτικού συστήματος ψηφιακών κανόνων της ΕΕ, έχοντας τιμωρηθεί με πρόστιμα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων και των κανόνων προστασίας δεδομένων.
Η εταιρεία ερευνάται επίσης βάσει του νόμου της ΕΕ για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου, του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες – τα πρόστιμα για τις συγκεκριμένες παραβάσεις μπορεί να φτάσουν το 6% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων μιας εταιρείας – για πιθανή αδυναμία προστασίας των ανηλίκων. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Meta έχει επίσης επισημάνει ότι πιθανότατα δεν θα υπογράψει έναν κώδικα δεοντολογίας που καταρτίζει η ΕΕ για τους παρόχους προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στον ψηφιακό τομέα, ο Κάπλαν προειδοποίησε την Ευρώπη να μην μετρά την «επιτυχία του ρυθμιστικού της καθεστώτος από τον αριθμό και το μέγεθος των προστίμων». Οι τεχνολογικοί κανονισμοί του μπλοκ έχουν θέσει την οικονομία του σε «τεράστιο μειονέκτημα», είπε.
Πηγή: ot.gr