Οικονομία

Μέση δαπάνη: Το καλοκαίρι των μεγάλων περικοπών – «Τσεκούρι» στα έξοδα από τους τουρίστες


Η πρώτη «καμπάνα» για τον ελληνικό τουρισμό χτύπησε τον Ιούλιο και ήταν μάλιστα ηχηρή. Η πτώση των εσόδων, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και παρά την άνοδο των αφίξεων, προκαλεί τις πρώτες αναταράξεις.  Η δεύτερη «καμπάνα» αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι. Πρόκειται για έναν δεύτερο δείκτη που προκαλεί ανησυχία καθώς παρουσιάζει καθοδική πορεία. Μάλιστα, συγκρινόμενες με προηγούμενες χρονιές θα πρέπει να επιστρέψουμε πολλά χρόνια πίσω, στο 2018, για να δούμε αντίστοιχο νούμερο δαπανών.

Συνολικά 17.982.600 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο επτάμηνο του έτους με το τελικό ταμείο να γίνεται σε λίγους μήνες που θα ενσωματωθούν τα στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, δύο μηνών που παραδοσιακά οι αφίξεις κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Τουρίστες επισκέπτονται την Αθήνα

Άνοδος της κίνησης, πτώση της δαπάνης

Πίσω στη μέση δαπάνη και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το πρώτο επτάμηνο του 2024 παρά την άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 11,2%, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5,7%.

Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 4,725 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4%, όπως και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο κατά 23,2% και διαμορφώθηκαν σε 1,304 δισ.. ευρώ.

Το τελικό «ταμείο» θα γίνει σε λίγους μήνες αλλά κάποια σημάδια δείχνουν ανησυχητικά

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,4% σε 1,763 δισ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 13,8% στα 675,3 δισ. ευρώ. Αυξημένες κατά 20,7% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 605,3 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 11,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,729 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,0% στα 759,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία σημείωσαν πτώση κατά 65,2% και διαμορφώθηκαν στα 8,3 εκατ. ευρώ.

Γκρουπ τουριστών στην Ακρόπολη

Χαμηλότερο μπάτζετ

Η γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται σε όλο τον πλανήτη δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον τουριστικό κλάδο. Μεγαλύτερη αστάθεια, λιγότερα λεφτά και σε επίπεδο αγορών με την μέση δαπάνη των τουριστών που επέλεξαν την Ελλάδα για να κάνουν τις διακοπές τους να υποχωρεί τους πρώτους επτά μήνες που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία.

Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία που αποτελούν τους βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, το φετινό καλοκαίρι, περιόρισαν κατά πολύ τις δαπάνες τους, ρίχνοντας το συνολικό μέσο όρο. Χαμηλά κινήθηκαν και οι Αμερικανοί διατηρώντας σε χαμηλότερα από ό,τι είθισται τα έξοδά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ιουλίου «πρωταθλητές» των περικοπών αναδείχθηκαν οι Γάλλοι που μείωσαν ανά επισκέπτη κατά σχεδόν 37% τα έξοδά τους σε ετήσια βάση, δαπανώντας 591 ευρώ ανά ταξίδι έναντι 937 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι Γερμανοί φάνηκαν «γαλαντόμοι» και δαπάνησαν περισσότερα από τους Γάλλους, ωστόσο, λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, με βάση τα στοιχεία, η μέση δαπάνη τους συρρικνώθηκε στα 644 ευρώ από 803 ευρώ το 2023.

Λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση δαπάνη των Αμερικανών ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η μέση δαπάνη των Αμερικανών τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε σε 1.044 ευρώ. Ωστόσο, μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν είχε ανέλθει σε 1.189 ευρώ.

Τη μικρότερη ποσοστιαία μείωση, στο 9%, κατέγραψε η βρετανική αγορά, με τη μέση δαπάνη των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο να διαμορφώνεται στα 805 ευρώ έναντι 887 ευρώ το 2023.

Κρουαζερόπλοια στο λιμάνι της Κέρκυρας

Τι έγινε το 7μηνο

Σε επίπεδο επταμήνου οι Γάλλοι μείωσαν κατά 18% τη μέση δαπάνη στα 634 ευρώ, έναντι 774 ευρώ το 2023. Πτώση άνω του 10% σημείωσαν και οι δαπάνες των Γερμανών, που διαμορφώθηκαν στα 677 ευρώ από 755 ευρώ το 2023.

Πτωτικά σε ποσοστό 9% κινήθηκαν και οι δαπάνες των Αμερικανών, τα έξοδα των οποίων έπεσαν κάτω από τα 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη των Αμερικανών ανήλθε σε 963 ευρώ ανά ταξίδι, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν δαπανήσει 1.062 ευρώ.

Στον αντίποδα, αύξηση, και μάλιστα 3% σε ετήσια βάση, στις δαπάνες της το 7μηνο σημείωσε η βρετανική αγορά. Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε σε 763 ευρώ έναντι 741 ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2023.

Τονωτική ένεση στην τουριστική αγορά προσέφεραν οι Ιταλοί σημειώνοντας σε μηνιαία βάση αύξηση μέσης δαπάνης σχεδόν 10%, στα 687 ευρώ από 627 ευρώ το 2023. Σε επίπεδο 7μήνου η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανέρχεται στα 611 ευρώ από 576 ευρώ το 2023.

Στιγμιότυπο από την άφιξη τούρκων τουριστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανησυχητικά σημάδια

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής σχολιάζει στον ot.gr ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός περνά πλέον στην εποχή της «μικτής εικόνας».

Ξενοδοχειακοί παράγοντες σημειώνουν ότι η κυβερνητική επιλογή της ενίσχυσης της παρουσίασης των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τους ενοίκους των καταλυμάτων αυτών να «μαγειρεύουν κάθε μέρα μακαρόνια στο κατάλυμα που νοικιάζουν μειώνουν τη μέση δαπάνη». Τα αυξημένα έσοδα των σούπερ μαρκετ στις τουριστικές περιοχές πιστοποιούν αυτή την τάση προσθέτουν.

Άλλοι παράγοντες σημειώνουν ότι η μείωση των εσόδων οφείλεται και στη μείωση των δαπανών των ξένων ταξιδιωτών εξαιτίας της ύφεσης που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews