Με νερό από το βεβαρημένο μικροβιολογικά δίκτυο ύδρευσης της περιοχής συνεχίζουν να ποτίζουν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ για τους ανθρώπους (απαγόρευση κατανάλωσης και οποιασδήποτε χρήσης του νερού), για τα ζώα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, ούτε τους έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για τα ζώα, με αποτέλεσμα το πότισμά τους να γίνεται όπως και πριν, από νερό του δικτύου.
Ως εκ τούτου, όπως είπε, οι κτηνοτρόφοι ευλόγως ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση νερού από το συγκεκριμένο δίκτυο, στην υγεία των ζώων τους.
“Μετά την ζημιά που υποστήκαμε από τις φωτιές και μετά τις πλημμύρες, δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε ένα ακόμη ενδεχόμενο πλήγμα” τόνισε ο κ. Τερζάκης, προσθέτοντας πως θα επιδιώξουν, σε συνεννόηση και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία, αφενός να έχουν επίσημη ενημέρωση, αφετέρου να προχωρήσουν σε εξετάσεις των ζώων τους για παν ενδεχόμενο.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ERTnews, o κ. Χάρης Σεσκλιώτης, αγροτοκτηνοτρόφος από την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, επισήμανε πως από επίσημο και αρμόδιο φορέα δεν είχαν κάποια ενημέρωση, ως τώρα, ωστόσο, με δική τους πρωτοβουλία απευθύνθηκαν σε ιδιώτες κτηνιάτρους, οι οποίοι ήταν σε γενικές γραμμές, καθησυχαστικοί.
Πρόεδρος Κτηνιατρικού Συλλόγου: “Να εκδοθεί ανακοίνωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία”
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Παύλος Σταμόπουλος, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ότι καλό θα ήταν να εκδοθεί μια σχετική ανακοίνωση από την Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων. Όπως είπε, αναφορικά με την πιθανότητα μόλυνσης μέσω της διατροφικής αλυσίδας, ο γενικός κανόνας είναι ότι αν το κρέας μαγειρευτεί δεν υπάρχει πρόβλημα για τον άνθρωπο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται – όπως είπε – το ζώο να νοσήσει, αν καταναλώσει μολυσμένο νερό. Επισήμανε δε, πως κάθε ζωικός οργανισμός είναι λιγότερο ή περισσότερο ευπαθής στην σαλμονέλα, ανάλογα και με το στέλεχος που έχει ανιχνευθεί.