Οικονομία

Λιμάνι του Βόλου: Ακυρώνει τον διαγωνισμό η κυβέρνηση


Ο διαγωνισμός για το Λιμάνι του Βόλου που αφορούσε στην πώληση του 67% του Οργανισμού ακυρώνεται.

«Το Υπερταμείο προφανώς αναμένει μετά την αποκατάσταση των ζημιών αναμένει μεγαλύτερη υπεραξία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπερταμείο σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ακύρωσε τον διαγωνισμό, τον οποίο υπενθυμίζεται ότι είχε κερδίσει ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη προσφέροντας 51 εκατ. ευρώ.

Το λιμάνι του Βόλου και οι καταστροφές

Πηγές που βρίσκονται κοντά στο Υπερταμείο, εξηγούν πώς για το λιμάνι του Βόλου έχει διαμορφωθεί μία ιδιάζουσα κατάσταση μετά τις καταστροφές του Daniel και του Elias.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση και το Υπερταμείο να αναμένουν την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι του Βόλου.

Τον Ιούλιο το ΤΑΙΠΕΔ είχε εγκρίνει έργο 9,9 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Όπως δείχνουν τα πράγματα το Υπερταμείο προφανώς αναμένει μετά την αποκατάσταση των ζημιών αναμένει μεγαλύτερη υπεραξία.

Η επαναξιολόγηση του λιμανιού του Βόλου

Πηγές αναφέρουν ότι η αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου θα επαναξιολογηθεί και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί σε νέο διαγωνισμό.

Να σημειωθεί πώς αντίστοιχη απόφαση υπήρχε και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου η κυβέρνηση ματαίωσε τον διαγωνισμό επικαλούμενη για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο εθνικούς λόγους. Τότε υπενθυμίζεται ότι είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κόντρα για το λιμάνι του Βόλου

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την ανακήρυξη του ΟΛΘ ως προτιμητέτου επενδυτή είχε προκαλέσει την προσφυγή του έτερου επιχειρηματικού σχήματος που μειοδότησε στον διαγωνισμό.

Πρόκειται για την «Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.», η οποία είχε προσφέρει τίμημα 25 εκατ. ευρώ. Αρχικά είχε προσφύγει στην ΕΑΔΗΣΥ κατά της διαδικασίας πώλησης του 67% του λιμανιού του Βόλου από το ΤΑΙΠΕΔ, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων», με την Αρχή να δηλώνει αναρμόδια για να εκδικάσει την ένσταση. Σε επόμενο χρόνο, το ΣτΕ ανέπεμψε στην ΕΑΔΗΣΥ τη λήψη απόφασης για την προσφυγή της Goldair, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται προ ημερών.

Υπενθυμίζεται πως για τη μεταβίβαση του 67% του ΟΛΒ στον ΟΛΘ εκκρεμούσε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Η ανακοίνωση του Υπερταμείου

Η ανακοίνωση ματαίωσης του διαγωνισμού:

«Το Υπερταμείο/Growthfund ανακοινώνει τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής (67%) στο μετοχικό κεφάλαιο της «Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.» (ΟΛΒ Α.Ε.).

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο διαμορφώνεται μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Growthfund.

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής αξιοποίησης του λιμένα, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας. Οι υποδομές του Λιμένα Βόλου ενισχύονται με σημαντικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μετά και την κακοκαιρία “Daniel”, γεγονός που μεταβάλλει την οικονομική και λειτουργική αξία του λιμένα.

Το Υπερταμείο/Growthfund επιδιώκει να αξιοποιήσει περαιτέρω το νέο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει, βάσει του οποίου, έχει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων και την ανάπτυξή τους, ως εκ τούτου το Υπερταμείο σκοπεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες αυτοτελούς ανάπτυξης του λιμένος Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο προχώρησε στη σχετική απόφαση λαμβάνοντας επίσης υπόψη το δημόσιο συμφέρον καθώς και ότι έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς οι οικονομικές και οι τεχνικές παράμετροι του διαγωνισμού.

Η διοίκηση του Υπερταμείου δεσμεύεται στην απόφασή της για την άμεση ωρίμανση ενός ολοκληρωμένου – ρεαλιστικού επιχειρησιακού και στρατηγικού σχεδίου με βάση τα νέα δεδομένα. Στόχος είναι η αναβάθμιση και ανάπτυξη του Λιμένος Βόλου, ο οποίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, να αποτελέσει πύλη εξωστρέφειας, και μαζί με τους υπόλοιπους λιμένες της χώρας, να προκρίνει τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Πηγή: ot.gr



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews