Τεχνολογία

Κούρσα γιγάντων για το δορυφορικό Διαδίκτυο – Ο Μασκ, ο Μπέζος και η Κίνα


Μεγαλώνει συνεχώς ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου από το Διάστημα. Η Κίνα κάνει γοργά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θέλοντας να αντιμετωπίσει το Starlink του Έλον Μασκ, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει πολύ στη σχετική τεχνολογία.

Τις εξελίξεις προσπαθεί να προλάβει και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, με το δικό του Project Kuiper. Την ίδια στιγμή η Δύση ανησυχεί πως μια μεγάλη επέκταση της Κίνας στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου από το διάστημα θα μπορούσε να της επιτρέψει να κυριαρχήσει στον τομέα αυτό σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, επιβάλλοντας το δικό της περιεχόμενο.

Μασκ και Κίνα

Οι εξελίξεις αυτές τρέχουν διαρκώς, καθώς ειδικά οι κινεζικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου από το διάστημα φαίνεται να έχουν μπει σε φάση ανάπτυξης άνευ προηγουμένου.

Η κινεζική SpaceSail με έδρα τη Σαγκάη υπέγραψε τον Νοέμβριο συμφωνία για δραστηριοποίησή της στη Βραζιλία και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με περισσότερες από 30 χώρες για να κάνει το ίδιο. Δύο μήνες αργότερα, άρχισε να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες στο Καζακστάν, σύμφωνα με την πρεσβεία του Καζακστάν στο Πεκίνο.

Η κυβέρνηση στη Βραζιλία βρίσκεται σε συνομιλίες και με την υπηρεσία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου Project Kuiper του Μπέζος και την καναδική Telesat, σύμφωνα με Βραζιλιάνο αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, τον οποίο επικαλείται το Reuters το οποίο έκανε εκτεταμένη έρευνα για τις εξελίξεις.

Ο ανταγωνισμός απέναντι στη Starlink χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία θέλει διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για κοινότητες σε μακρινές περιοχές, αλλά είχε προηγουμένως κοντραριστεί με το Μασκ για θέματα πολιτικής και εμπορίου.

Οι έρευνες για τους δορυφόρους

Η πρωτοκαθεδρία του Μασκ στο διάστημα θεωρείται απειλή από το Πεκίνο, το οποίο επενδύει μεγάλα ποσά σε ανταγωνιστικές εταιρείες και χρηματοδοτεί στρατιωτική έρευνα σε εργαλεία που παρακολουθούν κινήσεις δορυφόρων, σύμφωνα με κινεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η ίδια SpaceSail απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου σχετικά με τα σχέδια επέκτασής της.

Όπως συνηθίζεται όμως στην Κίνα, εφημερίδα που ελέγχεται από τη εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας επαίνεσε την εταιρεία ως “ικανή να ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα, να διεισδύσει στην κυριαρχία και να καλύψει άνευ όρων ολόκληρο τον κόσμο … μια στρατηγική ικανότητα (στην οποία) πρέπει να κυριαρχήσει η χώρα μας”, σημειώνεται.

Η κυριαρχία το Starlink

Από το 2020 το Starlink έχει εκτοξεύσει περίπου 7.000 δορυφόρους, τους περισσότερους σε χαμηλή τροχιά της Γης (LEO) από όλους τους ανταγωνιστές της μαζί. Οι δορυφόροι που λειτουργούν σε τέτοια τροχιά μεταδίδουν δεδομένα εξαιρετικά αποτελεσματικά, παρέχοντας υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για απομακρυσμένες κοινότητες, πλοία αλλά και στρατιωτικές εφαρμογές.

Η Κίνα εκτόξευσε 263 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (LEO) πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του αστροφυσικού Jonathan McDowell που αναλύθηκαν από την εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας Analysys Mason, τα οποία επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι ανταγωνιστές του Μασκ

Λίγοι από τους διεθνείς αντιπάλους του Μασκ στο διάστημα έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες με το SpaceSail, το οποίο ελέγχεται από τον κρατικό φορέα στη Σαγκάη, σχολίαζε το Reuters. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει σχέδια για την εκτόξευση 648 δορυφόρων LEO φέτος και 15.000 δορυφόρων έως το 2030. Η Starlink έχει θέσει ως στόχο να λειτουργήσει 42.000 δορυφόρους έως το τέλος της δεκαετίας.

Συνολικά το Πεκίνο να σχεδιάζει να εκτοξεύσει 43.000 δορυφόρους σε τροχιά LEO τις επόμενες δεκαετίες. Για το λόγο αυτό η Κίνα επενδύσει συνεχώς σε πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν πολλούς από αυτούς. Επίσης η Κίνα το 2023 κατοχύρωσε 2.449 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη δορυφορική τεχνολογία LEO, από 162 το 2019, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων AcclaimIP της εταιρείας Anaqua.

Πηγή: OT.gr



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews