Οικονομία

Κίνα: Γιατί οι startups «κουνούν το μαντήλι» στους επενδυτές


Ο αριθμός των νεοφυών εταιρειών (startups) που ιδρύονται στην Κίνα ετησίως έχει καταρρεύσει, καθώς η συγκέντρωση κεφαλαίων από κινεζικές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει παρομοίως καταρρεύσει, αναφέρει το Fortune.

Ένα πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times περιέγραψε ένα oμιχλώδες τοπίο στην Κίνα, με ιδρυτές, επενδυτές και VCs να προβαίνουν σε ζοφερά σχόλια υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ολόκληρη η βιομηχανία μόλις πέθανε μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε στέλεχος με έδρα το Πεκίνο στους FT. «Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι νεκρό. Είναι πολύ λυπηρό να το βλέπεις».

Σύμφωνα με στοιχεία της IT Juzi που αναφέρονται στην έκθεση, ο αριθμός των εταιρειών που ιδρύθηκαν στην Κίνα μέχρι στιγμής φέτος είναι μόλις 260, σε καλό δρόμο για να πέσει κάτω από το ρεκόρ των 1.202 του 2023 και μείωση 99% από το ανώτατο όριο των 51.302 το 2018.

Ελεύθερη πτώση κεφαλαίων

Η συγκέντρωση κεφαλαίων VC έχει κάνει παρόμοια βουτιά. Τα κεφάλαια σε γιουάν έχουν συγκεντρώσει το ισοδύναμο των 5,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι σήμερα, από το ανώτατο όριο των σχεδόν 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017. Εν τω μεταξύ, τα κεφάλαια σε δολάρια έχουν συγκεντρώσει λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από το υψηλό των 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με τον Prequin.

Η κατάρρευση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων της Κίνας έρχεται καθώς η οικονομία δεν έχει δείξει σημάδια ανάσχεσης της επιβράδυνσής της, με νέα στοιχεία το Σάββατο να δείχνουν συνεχιζόμενη ψύξη σε όλους τους τομείς.

Οι κρατικές πολιτικές αποσταθεροποιούν την οικονομία

Εν τω μεταξύ, οι βιομηχανικές πολιτικές του Πεκίνου έχουν επιδεινώσει τις ανισορροπίες στην οικονομία που συμβάλλουν στην ύφεση. Και η καταστολή του ιδιωτικού τομέα από τον πρόεδρο Xi Jinping, η εκστρατεία κατά της διαφθοράς και η προσπάθεια «κοινής ευημερίας» έχουν επίσης παγώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγές ανέφεραν επίσης στους FT ότι τα κρατικά VC έχουν πρόσφατα εντείνει τις προσπάθειές τους να ανακτήσουν τις επενδύσεις τους από νεοσύστατες επιχειρήσεις που κατέστησαν αφερέγγυες ή δεν εισήχθησαν στο χρηματιστήριο μέχρι ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι αυστηρότερες απαιτήσεις που αναγκάζουν τους ιδρυτές να είναι προσωπικά στο γάντζο για τυχόν δάνεια έχουν αποτρέψει και τις συμφωνίες VC. Ως αποτέλεσμα, οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους.

«Στο παρελθόν, οι περιορισμένοι εταίροι των ΗΠΑ που εξέταζαν την Ασία ήθελαν μόνο να καλύψουν τα κεφάλαια της Κίνας. Άλλες αγορές όπως η Ινδία αγωνίστηκαν να τραβήξουν την προσοχή τους», δήλωσε ένας επενδυτής στους FT. «Σήμερα, είμαστε σαν λεπροί», επεσήμανε.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews