Ελλάδα

Kids Wallet: «Καλοδεχούμενα τέτοια μέτρα αλλά δεν επαρκούν» – Ειδικός εξηγεί τι άλλο πρέπει να γίνει


Λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου πρόκειται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για το Kids Wallet, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου κατά του εθισμού των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Kids Wallet θα θέτει περιορισμούς στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών, με τον σχεδιασμό να δίνει βάση στον γονικό έλεγχο για το διαδικτυακό περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Οι γονείς θα μπορούν να βρουν οδηγίες στην ιστοσελίδα parco.gov.gr για το πώς θα αξιοποιούν τις επιλογές που είναι προεγκατεστημένες στις περισσότερες συσκευές.

Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου θα είναι εφικτή η πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη, ώστε οι πλατφόρμες να μη διοχετεύουν υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους, ενώ θα γίνεται και αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.

Για το εν λόγω μέτρο μίλησε στο MEGA η δρ Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, τονίζοντας ότι «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογα την πλατφόρμα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο το οποίο, όπως βλέπουμε, δεν τηρείται. Καλοδεχούμενα είναι τέτοιου είδους μέτρα αλλά εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω σαν επιστήμονας ότι αυτά επαρκούν. Είναι σαν να χτυπάμε το ‘σύμπτωμα’».

«Θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση και οι εφαρμογές αυτές να μπορούν να είναι σε άμεση συνεργασία με τους παρόχους»

«Τα παιδιά ξέρουν τα παρακάμψουν τα όποια μέτρα»

«Με αυτόν τον τρόπο, αρχικά τα παιδιά ξέρουν, αν θέλουν, να παρακάμψουν τέτοιου είδους μέτρα, οπότε θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το πώς θα στηθούν τα τεχνολογικά αυτά εργαλεία. Όρια θέλουμε να βάλουμε απλά τα όρια δεν μπορούν να είναι μόνο με τεχνικά μέσα. (…) Για να εφαρμοστεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση στα σχολεία και στα παιδιά και στους γονείς. Για να γίνει, θα πρέπει οι εφαρμογές αυτές να μπορούν να είναι σε άμεση συνεργασία με τους παρόχους».

«Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών και καλοδεχούμενα αυτά τα μέτρα» λέει η δρ Ιωάννου «αλλά αν το παιδί δεν μάθει ότι εδώ βάζω τα όριά μου και εδώ είναι η υποχρέωσή μου και εδώ είναι το δικαίωμά μου, δεν θα γίνει τίποτα». Όλα ξεκινούν από τους γονείς, συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, ανέφερε ότι «είναι μόνο τα social media που δημιουργούν πρόβλημα στα παιδιά; Γενικά το διαδίκτυο. Αφού μπαίνουν και βλέπουν ό,τι θέλουν. (…) Μπαίνουν οπουδήποτε μπορείς να φανταστείς και βλέπουν οτιδήποτε. Οι γονείς είναι το ζήτημα να καταλάβουν».

Kids Wallet: Θα «μπλοκάρει» τα social media

Η εφαρμογή για το «μπλόκο» στα social media θα μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στα κινητά όσα και στα tablet των παιδιών και σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στόχο έχει να αντιμετωπίσει τον εθισμό των ανηλίκων στις οθόνες τους που «πλέον γίνεται ακραίος».

Μέσα από το παιδικό πορτοφόλι (Kids Wallet), θα ελέγχεται και θα ταυτοποιείται η ηλικία μετά τη σχετική ενεργοποίηση από τον γονιό μαζί με άλλες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου. Με αυτή τη διαδικασία, δεν θα χρειάζεται οι γονείς να κάνουν ρυθμίσεις για το τι βλέπει και τι δεν βλέπει ο ανήλικος.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews