Συνεχίζονται οι συλλήψεις του εντόμου της μύγας της κερασιάς στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με τις πρώιμες ποικιλίες να βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, ενώ πολλές όψιμες ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού.
Μόνο σε όψιμες ποικιλίες και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολών συνιστάται χημική καταπολέμηση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Σε περίπτωση επαναληπτικού ψεκασμού (10-12 μέρες μετά τον πρώτο ψεκασμό) να τηρούνται αυστηρά τα χρονικά πλαίσια εφαρμογής του σκευάσματος (αριθμός ημερών πριν την συγκομιδή) όπως ορίζονται στην ετικέτα.
Οι πρώιμες ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, ενώ οι όψιμες ποικιλίες στο στάδιο αλλαγής χρώματος του καρπού
Στις τροφικές παγίδες του δικτύου του Περιφερειακού Κέντρου Καβάλας, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, καταγράφεται ταυτόχρονα και η πτήση της κηλιδόπτερης δροσόφιλας (Drosophila suzukii). Σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν προσβολές και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό συνιστάται η συνδυασμένη καταπολέμηση (για τις όψιμες ποικιλίες) με την μύγα της κερασιάς.
Καλλιεργητικές πρακτικές
Για την προληπτική αντιμετώπιση της μύγας της κερασιάς και της κηλιδόπτερης δροσόφιλας, προτείνονται οι εξής καλλιεργητικές πρακτικές:
- Μέχρι την λήξη της καλλιεργητικής περιόδου πρέπει να συγκομίζονται όλοι οι καρποί και τυχόν υπολείμματα τους να ενσωματώνονται στο έδαφος.
- Ορθές πρακτικές κλαδέματος ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός για να μην δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες προσβολής του εντόμου.