Η πρώτη ανακοίνωση, μέσω συνέντευξης τύπου, για τη διοργάνωση του πρώτου Ιατρικού Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έγινε σήμερα από τους διοργανωτές, τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας και από το Σύλλογο Γενικών Ιατρών και Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το 1ο ‘’Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2024, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σίμος έκανε λόγο για μεγάλη ημέρα για τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, αλλά και για τον Νομό. Όπως ανέφερε, “πρωτοπόροι για ακόμη μία φορά και μετά την ομάδα διαχείρισης καταστροφών – TASK FORCE είμαστε ο πρώτος Ιατρικός Σύλλογος στην Ελλάδα που τολμάει και διοργανώνει Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα στη σύγχρονη ιστορία του Συλλόγου” μας“. Υπογράμμισε δε, ότι για τέσσερις ημέρες στη λίμνη Πλαστήρα θα παρευρεθούν πανευρωπαϊκού κύρους συνάδελφοι ομιλητές, δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα όπως επίσης και εκατοντάδες ιατροί επισκέπτες.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Παπούλιας είπε, ότι “το Συνέδριο είναι ένα σημαντικό γεγονός και πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον, για το επιστημονικό πεδίο ως Σύλλογος φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός και να αφήνει κάθε φορά μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλά οικονομικά οφέλη στην πολύπαθη περιοχή μας, που έχει ανάγκη τις εξωστρεφείς δράσεις, ιδιαίτερα στην σημερινή πραγματικότητα“.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γενικών οικογενειακών Ιατρών Καρδίτσας κ. Χατζούλης ανέφερε, ότι το συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς κάνει σωστή διαχείριση ασθενών, έχει διαγνωστική ευελιξία, ώστε οι ασθενείς να οδηγούνται στις σωστές δομές και εξοικονομεί πόρους στην πολιτεία με τη σωστή διαλογή ασθενών.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Γκιζλής μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι το συνέδριο αφορά όλους τους επαγγελματίες υγείας, επισημαίνοντας: “Γνωρίζετε νομίζω όλοι την σημασία που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας επιτέλους τη θεμελιώδη σημασία που έχει στην ύπαρξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας στη χώρα μας και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Σε αυτό το νέο τοπίο λοιπόν που διαμορφώνεται, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και απόκτηση νέων, επικαιροποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων των γιατρών αλλά και όλων των επαγγελματιών που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι επιτακτική ανάγκη”.
Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει όλη το φάσμα της ΠΦΥ από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση των συχνότερων νοσημάτων που απαντώνται στην Πρωτοβάθμια ως και το κομμάτι της αποκατάστασης των ασθενών. Μεγάλο κομμάτι του Συνεδρίου είναι αφιερωμένο στην επείγουσα Ιατρική ενώ, όπως ανέφερε, εμβαθύνουν και σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Παράλληλα το Συνέδριο περιλαμβάνει και πρωτότυπα θέματα αιχμής , όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνητικές εφαρμογές της, η Ιατρική ευθύνη και οι νομικές επεκτάσεις της άσκησης της Ιατρικής, η διαχείριση του πόνου – του πιο κοινού συμπτώματος στην Πρωτοβάθμια, αλλά και η Ιατρική των καταστροφών που μας αφορά ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γκιζλής σε ορισμένους ομιλητές. “Πρόκειται για σεβαστούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους από τις περισσότερες Ιατρικές σχολές της χώρας με διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο , Κ. Κωστίκας, Ε. Πικουλής, Ν. Παπάνας, Ε. Αρναούτογλου κ.α., για εξαίρετους κλινικούς γιατρούς είτε του ΕΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, αυθεντίες στο γνωστικό τους αντικείμενο, Α. Μελιδώνης, Α. Μαριόλης, αλλά και κάποιους επιστήμονες υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρδίτσας με πλούσια εκπαιδευτική δράση και εμπειρία“.