Οικονομία

Η πρώην CEO της PepsiCo που έσπασε τα στερότυπα – Η ιστορία της Ίντρα Νούγι


Ενάντια σε κάθε εμπόδιο και κατεστημένο κινήθηκε η πρώην επικεφαλής της Pepsi Ίντρα Νούγι, αλλάζοντας τον προσανατολισμό ενός ολόκληρου κολοσσού τροφίμων και ποτών, της PepsiCo.

Απομακρύνοντας τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι από το χαρτοφυλάκιό της όπου κυριαρχούν τα Lay’s, Doritos, Cheetos, Gatorade και Mountain Dew, όσο ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, από το 2006 έως το 2018, η Νούγι πέτυχε να αυξηθούν τα καθαρά έσοδα περισσότερο από 80%.

«Στη ζωή ενός CEO, κάθε μέρα είναι μια πρόκληση», εξομολογείται στο CNN η Ίντρα Νούγι από το γραφείο της στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. «Τα διοικητικά συμβούλια επιλέγουν τους διευθύνοντες συμβούλους επειδή είναι ανθεκτικοί, μπορούν πραγματικά να βρουν έναν τρόπο να ξεπεράσουν όλες αυτές τις προκλήσεις και να μεταμορφώσουν την εταιρεία. Αυτό έγινε και στη δική μου περίπτωση και αυτό έπρεπε να κάνω. Έπρεπε να σιγουρευτώ ότι το χαρτοφυλάκιό μας θα μετατοπιζόταν σε ένα καλό μείγμα από προϊόντα “απόλαυσης για εσάς” σε προϊόντα “διασκέδασης για εσάς” και στη συνέχεια να προσθέσω τα προϊόντα “καλύτερα για εσάς”».

Και υπήρχαν κι άλλα. «Έπρεπε να μειώσω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Να βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι αισθάνονταν ενθουσιασμένοι να έρχονται να εργαστούν για την PepsiCo, ενώ παράλληλα έπρεπε να αποδώσουν. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση», προσθέτει.

«Εκ των υστέρων συνειδητοποιώ ότι η θητεία μου στην PepsiCo ήταν κάτι που πήγαινε κόντρα πολύ το κατεστημένο. Και με πολλούς τρόπους, έσπασα τόσα πολλά εμπόδια», εξηγεί στο CNN η Ίντρα Νούγι.

Από την Ινδία στις ΗΠΑ και την Pepsico

Η Ίντρα Νούγι γεννήθηκε στο Madras (σημερινό Chennai) της Ινδίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1978 για να σπουδάσει στο Γέιλ, όπου εργάστηκε επίσης ως ρεσεψιονίστ για να συντηρηθεί.

Εντάχθηκε στην Pepsi το 1994, σε ηλικία 39 ετών, και διετέλεσε πρόεδρος και οικονομική διευθύντρια πριν γίνει διευθύνουσα σύμβουλος – ένας ρόλος που την έκανε την πρώτη μαύρη γυναίκα και την πρώτη μετανάστρια που ηγήθηκε μιας εταιρείας από τη λίστα Fortune 50.

«Όταν ανέλαβα τη θέση, σκέφτηκα πως καλύτερα να κάνω το σωστό για τις γυναίκες, για τους μαύρους, για τους μετανάστες, για τους ανθρώπους ινδικής καταγωγής», λέει. «Ήθελα να κάνω το σωστό για όλους, αλλά το πιο σημαντικό, ήθελα να βεβαιωθώ ότι ήμουν καλός διαχειριστής της PepsiCo», προσθέτει. Σε εκείνο το σημείο, δεν σκεφτόταν τον ιστορικό ρόλο που έπαιζε.

«Εκ των υστέρων, όμως, συνειδητοποιώ τώρα ότι ήταν κάτι που έσπαγε πολύ το πλαίσιο. Και με πολλούς τρόπους, έσπασα τόσα πολλά εμπόδια», συμπληρώνει.

Η Amazon και η επόμενη σελίδα

Το περιοδικό Fortune ανέδειξε τη Νούγι πρώτη στην ετήσια κατάταξη των πιο ισχυρών γυναικών στις επιχειρήσεις από το 2006 έως το 2010, ενώ το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου από το 2008 έως το 2017, το τελευταίο πλήρες έτος της στην Pepsi.

«Όταν αποφάσισα να αποσυρθώ, ήμουν εξαντλημένη και είχα πολλές επιτυχίες», λέει. «Ήμουν στη δουλειά για 12 χρόνια, 12 υπέροχα χρόνια, και πραγματικά σκέφτηκα ότι θα μου έλειπε πολύ η PepsiCo. Αλλά την επόμενη μέρα ήμουν ένας νέος άνθρωπος και δεν μου έλειψε ποτέ η παλιά μου δουλειά. Ούτε για ένα λεπτό.

«Μου λείπουν κάποιοι άνθρωποι, αλλά όχι η δουλειά, γιατί είχα τόσα πολλά πράγματα που μπορούσα να κάνω εδώ. Πράγματα που κυμαίνονταν από ενδιαφέροντα συμβούλια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μέχρι την ενασχόληση με θέματα που πάντα με ενδιέφεραν», εξήγησε στο CNN.

Από τις αρχές του 2019, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Amazon. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και επίτιμη συμπρόεδρος του World Justice Project, ενός οργανισμού που εργάζεται για την προώθηση του κράτους δικαίου παγκοσμίως.

Η Νούγι θεωρείται οραματιστής στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων, με την ίδια να επισημαίνει πως αυτό για εκείνη σημαίνει «ότι είναι κάποιος που βλέπει το μέλλον αλλά κάνει αλλαγές σήμερα προς αυτό το μέλλον».

Αλλά το να φτάσει εκεί δεν ήταν εύκολο, και μερικές φορές αυτό προέκυψε σε βάρος της δικής της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ένα θέμα που διερεύνησε σε βάθος στο «My Life in Full», τα απομνημονεύματά της, που δημοσιεύτηκαν το 2021. «Δούλεψα απίστευτα σκληρά. Αυτή δεν ήταν μια δουλειά που μου ήρθε έτσι απλά», λέει. «Την κέρδισα. Έβαλα την εταιρεία πάνω από μένα σε κάθε χρονική στιγμή. Ό,τι κι αν έκανα, ήθελα να σιγουρευτώ ότι έκανε τη διαφορά για την εταιρεία».

pepsicopepsico

Το λαχείο και η κληρονομιά στην PepsiCo

Κοιτάζοντας πίσω, επισημαίνει τους γονείς της ως αρχική πηγή ενδυνάμωσης και έμπνευσης. «Οι γονείς μου μου επέτρεψαν να κάνω άγρια πράγματα, όπως να σκαρφαλώνω σε δέντρα και να πέφτω κάτω και να παίζω σε ροκ συγκρότημα – δηλαδή όλα όσα δεν έκανε μια παραδοσιακή γυναίκα στην Ινδία», διευκρινίζει. «Έτσι, με πολλούς τρόπους, όπως λέω πάντα, κέρδισα το λαχείο της ζωής μου».

Σήμερα, η Νούγι μπορεί να υπερηφανεύεται για 15 τιμητικούς τίτλους από τα πανεπιστήμια Yale, Penn State και Duke, το πορτρέτο της κρέμεται στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Smithsonian και το 2021 εισήχθη στο Εθνικό Πάνθεον της Δόξας των Γυναικών.

Παντρεμένη με τον επιχειρηματία Ρατζ Κ. Νούγι από το 1981, ζουν στο Κονέκτικατ με τις δύο κόρες τους και τη συλλογή από κιθάρες που έχουν στην κατοχή τους. «Πολλές από αυτές τις κιθάρες είναι δικές μου, αλλά όταν οι μουσικοί έπαιζαν για το ημίχρονο του σόου της PepsiCo ή για μια συναυλία, η ομάδα μας τους έδινε μια από τις κιθάρες μου και τους έλεγε: «Θα μπορούσατε να την υπογράψετε;» εξηγεί η Νούγι, η οποία έπαιζε κιθάρα σε ροκ συγκρότημα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων στην Ινδία.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη μόνιμη κληρονομιά της, η ίδια αναφέρεται στους νέους ανθρώπους που καθοδήγησε στην Pepsi και οι οποίοι σήμερα κατέχουν ηγετικές θέσεις σε διάφορες επιχειρήσειςο. «Οι άνθρωποι σε θυμούνται όχι μόνο για την επιχειρηματική σου συνεισφορά, αλλά και για τους ανθρώπους που ανέπτυξες, ανέθρεψες και καθοδήγησες», τονίζει.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews