Οικονομία

Η μεγάλη αλλαγή που θέλει να φέρει η Ισπανία στο δανεισμό των αναπτυσσόμενων χωρών


Η Ισπανία πιέζει άλλες πλούσιες χώρες να επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται από λιμούς, ξηρασίες και τυφώνες να αναστείλουν την αποπληρωμή του χρέους τους, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την απειλή από φυσικές καταστροφές.

Η Πάουλα Κόνθε, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας, δήλωσε στους Financial Times ότι οι επίσημοι και ιδιώτες δανειστές θα πρέπει να ενσωματώσουν σε όλα τα δάνεια προς τις φτωχές χώρες τις λεγόμενες ρήτρες παύσης έκτακτης ανάγκης για φυσικές καταστροφές, αφού η Γρενάδα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε μια τέτοια ρήτρα τον περασμένο μήνα.

Η χώρα της Καραϊβικής μπόρεσε να αναστείλει τις πληρωμές για ένα ομόλογο ύψους 112 εκατ. δολαρίων για ένα έτος, αφού οι ζημιές από τον τυφώνα Μπέριλ, που έπληξε τον Ιούλιο, ενεργοποίησαν μια ρήτρα στους όρους του χρέους της που συμφωνήθηκαν πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Οι τόκοι θα προστεθούν στο κεφάλαιο του ομολόγου. Ωστόσο, τέτοιες ρήτρες είναι επί του παρόντος σπάνιες στα έγγραφα χρέους.

Οι ρήτρες δανείου που η Ισπανία βάζει στα δικά της έγγραφα χρέους θα διακόπτουν την εξυπηρέτηση του χρέους για 12 μήνες μετά από ένα γεγονός που θα προκαλέσει την ενεργοποίησή τους. Η Κόνθε πρόσθεσε στους FT ότι η πανδημία του Covid-19 έδειξε πώς ένα εξωγενές σοκ μπορεί να απειλήσει την ικανότητα μιας δημοσιονομικά συνετής χώρας να αποπληρώσει το χρέος της βραχυπρόθεσμα.

Ισπανία: Πόσο εφικτή είναι η πρόταση

Οι πιο σοβαρές και συχνές ξηρασίες και πλημμύρες περιπλέκουν τις κρίσεις χρέους, ιδίως στην Αφρική. Η Ζάμπια ξεπέρασε φέτος μια χρεοκοπία ομολόγων για να διαπιστώσει ότι τα οικονομικά της επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από τη χειρότερη ξηρασία Ελ Νίνιο στη νότια Αφρική εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η Ισπανία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ως μέλος της Λέσχης των Παρισίων για να πιέσει για την ευρύτερη υιοθέτηση παρόμοιων ρητρών και σε περισσότερους τύπους καταστροφών που μπορούν να πλήξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Διαφορετικά, μπορεί να μπουν σε ένα αρνητικό σπιράλ χρέους, όπου τα προβλήματα ρευστότητας θα μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας», δήλωσε η Κόνθε.

Η Μαδρίτη ήθελε επίσης να καταστήσει τις παύσεις τυπικό χαρακτηριστικό ενός κοινού πλαισίου της G20 για τη χορήγηση δανείων σε φτωχά έθνη, καθώς και σε ορισμένα μεσαίου εισοδήματος, πρόσθεσε.

Η Ισπανία έχει βαρύτητα ως μέλος πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών, της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας Οικονομικής Ολοκλήρωσης και της CAF, της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Έχει ήδη συμπεριλάβει διατάξεις για την παύση πληρωμών που σχετίζονται με την επισιτιστική κρίση σε δάνεια προς τη Ρουάντα και τη Σενεγάλη φέτος. Οι ρήτρες θα μπορέσουν να προσφέρουν «πραγματική ανακούφιση» στους δανειολήπτες μόνο εάν υιοθετηθούν ευρέως, δήλωσε η Κόνθε.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστούν ρήτρες παύσης που να απορρέουν από συγκεκριμένα εναύσματα από καταστροφές όπως η ξηρασία, οι οποίες είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν. Πέρα από τη Γρενάδα, λίγες χώρες έχουν υιοθετήσει τις ρήτρες ακόμη και για κινδύνους όπως οι τυφώνες, οι οποίοι μπορούν να ποσοτικοποιηθούν σχετικά εύκολα.

Ωστόσο, ο Μπραντ Σέτσερ, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε ότι τέτοιες ρήτρες θα ήταν επωφελείς τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειολήπτες και δεν θα προσέθεταν πολύ στο κόστος δανεισμού μιας αναπτυσσόμενης χώρας.

Πηγή: ΟΤ





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews