Το Σάββατο τα εγκαίνια έκθεσης έργων του στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα
Εγκαινιάζεται το Σάββατο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ Ι. Κατσίγρα η έκθεση-αφιέρωμα του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Φιλόλαου, που κατάγεται από τη Λάρισα και έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά στη Γαλλία.
Πρόκειται, για μία έκθεση παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, σε επιμέλεια του κ. Ανδρέα Γιαννούτσου, πρώην προέδρου του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, που αποτελεί επιτομή της έκφρασης και δημιουργίας του Φιλόλαου. Πρόκειται για μια πολυσχιδή προσωπικότητα με καταγωγή από τη Λάρισα, που έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά στη Γαλλία. Έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους αναψυχής, πάρκα και σχολεία κυρίως της Γαλλίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αισθητικής και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, που ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος του καλλιτέχνη.
Για τα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Θ. Μαμάκος, η κόρη του Φιλόλαου, Ιζαμπέλ Τλούπα και η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Κ. Κόσσυβα.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα Θ. Μαμάκος, απηύθυνε κάλεσμα στις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να επισκεφθούν την έκθεση, τονίζοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος που τα έργα του σπουδαίου αυτού δημιουργού «συνομιλούν» με το αστικό περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο, αλλά και οι μικρότερης κλίμακας δημιουργίες του αποκαλύπτουν την πολύπλευρη προσωπικότητα ενός κορυφαίου, διεθνώς διακεκριμένου γλύπτη της Διασποράς, συμπολίτη μας και πολίτη του κόσμου. Μέσα και από αυτή τη μεγάλη παραγωγή της Πινακοθήκης μας, η Λάρισα επανασυνδέεται δυναμικά με την πολιτιστική και πολιτισμική της κληρονομιά. Και η γενέτειρα του Φιλόλαου τιμά το έργο του σπουδαίου αυτού δημιουργού, με την επετειακή ετούτη αφιερωματική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ο κ. Μαμάκος, ευχαρίστησε την οικογένεια του Φιλόλαου, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς τον Δήμο μας, την άμεση ανταπόκριση και τη γόνιμη συνεργασία, τον επιμελητή της έκθεσης κ. Ανδ. Γιαννούτσο τους Φίλους του Φιλόλαου, για τη συνεργασία καθώς και το προσωπικό της Πινακοθήκης μας για την πολύτιμη συμβολή του στη διοργάνωση.
Η κόρη του Φιλόλαου Ιζαμπέλ Τλούπα, σημείωσε της οικογένειας του εξέφρασε τη χαρά της για την πραγματοποίηση της έκθεσης η οποία, όπως είπε, συγκεντρώνει τα ποικίλα ταλέντα του Φιλόλαου. Η κ. Τλούπα τόνισε ότι «στη Γαλλία και στο εξωτερικό, ο Φιλόλαος είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα μεγάλα του γλυπτά από ανοξείδωτο χάλυβα στους δημόσιους χώρους και τις υδατοδεξαμενές της Βαλάνς. Εδώ, θα εκτεθούν και άλλα έργα. Διότι ο Φιλόλαος ήταν ένας άνθρωπος που λάτρευε την δουλειά του, δεν έπαυε ποτέ να δουλεύει, ευτυχής, και που θεωρούσε τον εαυτό του καλλιτέχνη-χειροτέχνη.
Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, μάζευε ξύλα στην παραλία, φθαρμένα από το κύμα, ή δούλευε στον τόρνο του μαραγκού που ήταν του πατέρα του, και δημιουργούσε ξύλινους πίνακες, γεμάτα ποίηση και χιούμορ. Την δεκαετία του 60, έφτιαξε διάφορα κιβώτια, καθρέφτες, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, από ανοξείδωτο ατσάλι, παράξενα ζώα από πηλό εμπνευσμένα από την φαντασία του, και όλα αυτά τα δημιούργησε, ας πούμε, στις ελεύθερες ώρες του, όταν δεν είχε να δουλέψει πάνω σ΄ ένα μνημειακό γλυπτό.
Αυτά τα έργα είναι μία άλλη όψη του Φιλόλαου, πιο οικεία, πιο παιχνιδιστική. Στην έκθεση αυτή θα δούμε και σχέδια, αυτά που ζωγράφισε πριν μπει στην Καλών Τεχνών ή την εποχή των σπουδών του και τα πρώτα χρόνια στο Παρίσι, δηλαδή πριν αφιερωθεί οριστικά στην γλυπτική. Και αυτά τα σχέδια, κάτι λένε για τον άνθρωπο Φιλόλαο.»
Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Ανδ. Γιανούτσος, σημείωσε ό,τι η Λάρισα έχει υποχρέωση απέναντι στο Φιλόλαο, έναν «πολίτη του κοσμου», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη.
Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, κ. Κ. Κόσσυβα σημείωσε «στόχος της Πινακοθήκης είναι η έκθεση αυτή να αποτελέσει την αφορμή για να κατανοήσουμε την αξία του έργου του και τη φιλοσοφία του Φιλόλαου να αφομοιώσουμε τα μηνύματά του και να τα μεταδώσουμε στους πολίτες, ώστε να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025.