Κόσμος

Η Δύση χρησιμοποιεί διαδικτυακά τρολ για να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες για τη Ρωσία


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δύση διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία διάδοσης παραπλανητικού περιεχομένου για τη Ρωσία χρησιμοποιώντας φάρμες από bot που χρηματοδοτούνται από τη CIA, δήλωσε ο ανταποκριτής του RT, Τσέι Μπάουες, στο φόρουμ Dialogue on Fakes 2.0 την Τετάρτη.

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Ρωσία ευθύνεται αποκλειστικά για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε.

Ο Μπάουες υποστήριξε ότι η εκστρατεία παραπληροφόρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα για να εξορθολογίσει τα ψέματα και να αμαυρώσει την εικόνα της Ρωσίας, που συμπεριλαμβάνουν «μαζικές φάρμες με bot όπως η NAFO, που χρηματοδοτούνται από τη CIA», η οποία διοχετεύει εκατομμύρια δολάρια για τη διάδοση ψευδούς περιεχομένου για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δημοσιογράφος αναφερόταν σε μια ομάδα τρολ του Διαδικτύου που αναγνωρίστηκε από τη φανατική υποστήριξή τους στον ουκρανικό στρατό.

«Στη Δύση παρουσιάζονται εξαιρετικά πειστικά στοιχεία όχι μόνο για την ενοχή της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και για τον εξορθολογισμό της, το ψέμα για την αποστολή της Ρωσίας», δήλωσε ο Ιρλανδός δημοσιογράφος.

Ο Μπάουες ισχυρίστηκε ότι η «δυτική μηχανή» χειραγωγούσε επίσης την κοινή γνώμη διαστρεβλώνοντας γεγονότα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τους πολέμους που ενορχηστρώθηκαν από την Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μέσα ενημέρωσης είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος για να πειστούν οι εγχώριοι πληθυσμοί σε χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, όπου πάνω από δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στα χέρια του αμερικανικού στρατού… δικαιώθηκαν», είπε ο Μπάουες.

Σημείωσε ότι στη Δύση γίνονται «τεράστιες» προσπάθειες για να κάνουν τους Ρώσους να ντρέπονται για τη δική τους εθνικότητα, ιστορία, πολιτισμό, και την ικανότητά τους «να σταθούν ενάντια σε μια συμμαχία 50 χωρών, μια παγκόσμια συμμαχία, μια στρατιωτική συμμαχία και μια οικονομική συμμαχία».

Απευθυνόμενος σε νέους και φοιτητές που παρακολουθούσαν το φόρουμ, ο Μπάουες τους προέτρεψε να είναι περήφανοι για τη χώρα τους σε αυτόν τον «πολιτιστικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» και τους κάλεσε να μην απολογηθούν για την εθνικότητά τους.

Ο Τσέι Μπάουες (Chay Bowes) είναι Ιρλανδός επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και προσωπικότητα του Διαδικτύου, και συνιδρυτής της ιστοσελίδας The Ditch.

Η Μόσχα κατηγορεί τη Meta και την Google για διαστρέβλωση της αλήθειας

Μεγάλες αμερικανικές και παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Meta και της Google, έχουν γίνει όργανα στα χέρια ανέντιμων παραγόντων για τη διαστρέβλωση της ιστορίας και την εκκαθάριση της αλήθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε χτες, Τετάρτη (20/11/23), η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες του φόρουμ του Dialogue about Fakes 2.0 μέσω συνδέσμου βίντεο την Τετάρτη, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι το θέμα των ψευδών πληροφοριών έχει αποκτήσει σημασία τα τελευταία χρόνια εν μέσω της ταχείας ανάπτυξης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και της ευρείας χρήσης των deepfakes.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ χειραγωγούν την κοινή γνώμη διαδίδοντας παραπλανητικό περιεχόμενο.

«Παρατηρούμε μια κατάφωρη αντικατάσταση κάθε είδους ιδεών που παρουσιάζονται σε αμερικανικές ψηφιακές πλατφόρμες και υπηρεσίες ελέγχου δεδομένων που λειτουργούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ουάσιγκτον, ειδικά από την Google και τη Meta», είπε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα είπε ότι η Meta είχε δώσει πλήρη έλεγχο στον ψηφιακό της χώρο στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού τμήματος γλώσσας, σε δύο εταιρείες – VoxCheck και StopFake – που σχετίζονται με το «καθεστώς του Κιέβου».

«Η ηγεσία και οι υπάλληλοι αυτών των δομών συνδέονταν στενά με ακροδεξιούς ακτιβιστές. Πολλοί από αυτούς σήμερα δεν κρύβουν τις ανοιχτά ναζιστικές τους απόψεις», δήλωσε η διπλωμάτης.

Αυτές οι εταιρείες «δεν είναι ελεγκτές στοιχείων, αλλά οι Sonderkommandos που εκκαθαρίζουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο», ισχυρίστηκε, αναφερόμενη σε μονάδες που αποτελούνταν από κρατούμενους των στρατοπέδων θανάτου που βοήθησαν τους Ναζί.

Επίσης, έβαλε στο στόχαστρο τη Wikipedia, υποστηρίζοντας ότι τα ιστορικά και πολιτικά άρθρα που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια είναι συχνά μεροληπτικά και περιέχουν μια πλευρική ερμηνεία των γεγονότων.

«Αντικατοπτρίζουν σχεδόν πάντα μια αποκλειστικά δυτικοκεντρική άποψη και περιέχουν άμεσες πλαστογραφίες», είπε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η προηγμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως για τη διεξαγωγή υβριδικών πολέμων, περιγράφοντας το πρόβλημα ως «υπαρξιακή απειλή» για τον κόσμο.

Το ζήτημα των deepfakes – εικόνων, βίντεο ή ηχογραφήσεων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάδοση παραπληροφόρησης – έχει έρθει στο προσκήνιο φέτος. Το 2024, που ονομάζεται έτος των παγκόσμιων εκλογών, θα ψηφίσουν περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 40 έθνη.

Νωρίτερα φέτος, Ρώσοι νομοθέτες πρότειναν την προετοιμασία νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος του περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης deepfakes κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews