Κόσμος

Γρίφος η αντίδραση του Ισραήλ στο Ιράν


Η παγκόσμια κοινότητα, εστιάζει πλέον την προσοχή της στην αντίδραση του Ισραήλ, μετά την επιτυχή αναχαίτιση της μεγάλης ιρανικής επίθεσης πριν από δύο 24ωρα. Το ενδεχόμενο μιας δυναμικής απάντησης του Τελ Αβίβ απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως διαφαίνεται μετά τη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας τάσσεται βέβαια υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν

Συγκεκριμένα ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για την αντίδραση του Ισραήλ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών. Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο σενάριο θέλει μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων

Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Από πλευράς του το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε επερχόμενη ισραηλινή ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με δεκαπλάσια σοβαρότητα».

Διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα κρίση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ενέργεια από το συμβούλιο. «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. «Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες» τόνισαν.

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει εχθές στον Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι από τα έως τώρα δεδομένα το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο, εντυπώσεων, όσο και ουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι

«Ο πρόεδρος υπήρξε σαφής. Δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ανέφερε ο στρατός. Η επίθεση, η οποία πυροδότησε φόβους για εκτεταμένο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δεν οδήγησε σε θάνατο, αν και 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή πάνω από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που είχαν στόχο το Ισραήλ, έκανε γνωστό μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ χαιρέτισε το Ιράν για την επίθεσή του στο νότιο Ισραήλ, λέγοντας ότι είναι η αρχή μιας «νέας φάσης» της σύγκρουσης με το Ισραήλ και την παλαιστινιακή υπόθεση. «Η επιχείρηση πέτυχε με ακρίβεια τους περιορισμένους στρατιωτικούς της στόχους, παρά τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η λιβανική ομάδα σε ανακοίνωσή της. «Οι μακροπρόθεσμοι πολιτικοί και στρατηγικοί στόχοι για αυτή τη σημαντική εξέλιξη θα είναι επιτυχώς εμφανείς με την πάροδο του χρόνου».

Γαλλία και Βρετανία καλούν το Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

«Ανησυχούμε όλοι για μια πιθανή κλιμάκωση», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση BFM και το ραδιόφωνο RMC.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, λέγοντας ότι η κίνηση της Τεχεράνης ήταν μια σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία και ότι η εστίαση θα πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον

«Αν βρίσκεστε στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, σκέφτεστε πολύ σωστά, ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό και αυτοί το κάνουν. Αλλά τους προτρέπουμε να μην κλιμακώσουν», δήλωσε ο Κάμερον στο Sky News τη Δευτέρα.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ κάλεσε να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μετά την απευθείας και άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, έδωσε χθες Κυριακή, o υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν. Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία των δυνάμεων επιβολής της τάξης , «στατική και ορατή», μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».

Το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντουλάχ έλαβε τηλεφώνημα από τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν αργά το βράδυ της Κυριακής, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή μετά την εκτόξευση drones και πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή στο Αμμάν και ζήτησε από τη χώρα του να σταματήσει να «αμφισβητεί» τις θέσεις της Ιορδανίας για το Παλαιστινιακό ζήτημα αφού το Βασίλειο ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε «ιπτάμενα αντικείμενα» κατά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Εξάλλου, μετά από μια «αξιολόγηση της κατάστασης», ανέφερε ο στρατός σε δήλωση νωρίς τη Δευτέρα, «αποφασίστηκε να αποκατασταθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ολόκληρο το Ισραήλ». «Στις περιοχές των βόρειων συνόρων (με τον Λίβανο) και σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα επαναληφθούν… με περιορισμούς», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί στις μεγάλες συγκεντρώσεις θα αρθούν επίσης στα περισσότερα μέρη.

Το Ισραήλ ενεργοποιεί δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρήσεις στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ενεργοποιεί δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για «επιχειρησιακές δραστηριότητες» στη Γάζα. Η ανακοίνωση της Κυριακής έρχεται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Ράφα – την πόλη της νότιας Γάζας που το Ισραήλ λέει ότι είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της Χαμάς.

Το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεών του από τη Γάζα μετά από έξι μήνες πολέμου, αφήνοντας τα επίπεδα των στρατευμάτων του στην επικράτεια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Η εισβολή στη Ράφα αντιμετωπίζει σκληρή διεθνή αντίσταση, σε μεγάλο βαθμό επειδή πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας, συνωστίζονται τώρα στην πόλη αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα μέρη της επικράτειας. Λένε ότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει την επιχείρηση στη Γάζα. Λέει ότι το Ισραήλ έχει ορίσει ακόμη και ημερομηνία για την επιχείρηση και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει σχέδιο εκκένωσης αμάχων από τη Ράφα, όπου, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, όμηροι, οι οποίοι είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κρατούνται. «Έχουμε επίσης ομήρους που κρατούνται στη Ράφα και θα κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να γυρίσουν σπίτια τους», είπε το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπος του στρατού αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Η Χαμάς πάντως υπέβαλε στους μεσολαβητές, στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αντιπρόταση για τη σύναψη συμφωνίας προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να αφεθούν ελεύθεροι ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφερε χθες Κυριακή στην ψηφιακή της έκδοση η Haaretz. Προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων έπειτα από κατάπαυση του πυρός διάρκειας 42 ημερών, κατά την ισραηλινή εφημερίδα, που επικαλέστηκε παλαιστινιακές και αραβικές πηγές της.

 



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews