Το σπιράλ χρέους που ταλανίζει πολλές οικονομίες της Ευρώπης προκαλεί τρόμο σε όλη την Ένωση με τον υποψήφιο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, να εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο η γηραιά ήπειρος να οδηγείται σε ακόμη μια οικονομική κρίση.
«Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο απρόσεκτοι με τα δημόσια οικονομικά μας, όπως κάποιοι άλλοι, έχω αρχίσει να ανησυχώ πολύ», είπε (Politico) ο Μερτς σπέρνoντας τα δαιμόνια της ανησυχίας σε όλο το μπλοκ που απεύχεται να βιώσει ανάλογες καταστάσεις με αυτές προ μιας δεκαετίας.
Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μιας νέας οικονομικής κρίσης, προειδοποιεί ο Φρίντριχ Μερτς
Ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απέφυγε να κατονομάσει τις άλλες χώρες για τις οποίες μιλούσε, αλλά είναι γνωστό πως έξι από αυτές -Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία- έχουν χρέος μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ τους.
«Η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται σίγουρα», δήλωσε. «Θα είναι μια κρίση δημόσιου χρέους. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν ξέρουμε από πού θα έρθει, αλλά θα έρθει», συμπλήρωσε.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, όσον αφορά την Ελλάδα, θα πρέπει να σημειώσουμε, πως το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης. Σε απόλυτο μέγεθος, στο τέλος του 2024 το δημόσιο χρέος «έπεσε» στα 365 δισ. ευρώ ή 154% του ΑΕΠ, από 369 δισ. ή 164% του ΑΕΠ το 2023.
Ο ΟΔΔΗΧ, όπως έγραφε ο ΟΤ, εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούνται κάτω από το όριο του 10% του ΑΕΠ γεγονός που ενισχύει τη λεγόμενη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως η Ιταλία αναμένεται να ισοφαρίσει την Ελλάδα σε επίπεδο δημοσίου χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 2028, ενώ το 2029 η χώρα μας αναμένεται να περάσει στη 2η θέση.
Από εκεί και πέρα, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι το 2025 θα διαμορφωθούν στο 6,7% του ΑΕΠ ενώ έως το 2070 θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6,1% του ΑΕΠ.
Οι συγκρατημένες δανειακές ανάγκες της Ελλάδος για την επόμενη χρονιά, αντιπαραβάλλονται με αυτές της Ιταλίας οι οποίες αγγίζουν το 25,5% του ΑΕΠ της χώρας και της Ισπανίας οι οποίες ανέρχονται στο 16,3% του ΑΕΠ της.
Ταυτόχρονα, η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο διαπιστώνεται ότι βρίσκεται σε καθοδική τροχιά θα διαμορφωθεί στο 146,8% του ΑΕΠ το 2025, ενισχύεται από πρόσθετους παράγοντες. Όπως το γεγονός ότι το 70% του αποθέματος χρέους κατέχεται από πιστωτές του επίσημου τομέα. Το χρέος παρουσιάζει μακροπρόθεσμο προφίλ ωρίμασης και χαμηλά επιτόκια σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ομολόγους της ΕΕ.
Τα «αγκάθια» για την γερμανική οικονομία
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις γερμανικές εκλογές οι δηλώσεις του Μερτς έρχονται εν μέσω συζητήσεων για μεταρρύθμιση του λεγόμενου «φρένου χρέους» της Γερμανίας, του αυστηρού δημοσιονομικού κανόνα που περιορίζει τον καθαρό διαρθρωτικό δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ.
Η συζήτηση αυτή έχει καταστεί ακόμη πιο επείγουσα λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ προς την ΕΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση της δικής της άμυνας.
Αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη Γερμανία, καθώς οι πολιτικοί της εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να τηρήσουν τη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ να επενδύουν το ισοδύναμο του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα μετά το 2027. Το Βερολίνο δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, βοηθώντας την επίτευξη του στόχου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων έχει ήδη δεσμευτεί. Η χώρα θα χρειαστεί να δαπανά επιπλέον 30 δισ. ευρώ ετησίως, γράφει το Politico.