Μετά την απλοποίηση και τη ψηφιακή έκδοσή της με λίγα κλικ έρχεται η κατάργησή της. Ο λόγος για τη φορολογική ενημερότητα η οποία σε πρώτη φάση ενοποιείται με την ασφαλιστική ενημερότητα και σε επόμενο στάδιο το κοινό πιστοποιητικό θα αντλείται απευθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην έκδοση της ενημερότητας για χρέη στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ.
Σήμερα τα στοιχεία της φορολογικής ενημερότητας αντλούνται ήδη ψηφιακά από το Κτηματολόγιο και στην περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους. Το επόμενο βήμα θα είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κατάργηση της φορολογικής ενημερότητας τα στοιχεία της οποίας θα αντλούνται απευθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες, με την συναίνεση των πολιτών.
Οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πέρυσι για το πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας (φορολογική και ασφαλιστική) ορίζουν τη δυνατότητα έκδοσης ενιαίου πιστοποιητικού, από ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής, όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας του αιτούντος. Η πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας θα ενεργοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το αποδεικτικό θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση και θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.
Εξπρές ενημερότητα για οφειλές στους δήμους
Στο μεταξύ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση επιταχύνεται η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας καθώς υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.
MyAADEapp
Πάντως μέχρι να «καταργηθεί» της φορολογικής ενημερότητας η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ myAADEapp επιτρέπει στους φορολογούμενους να «κατεβάσουν» το πιστοποιητικό και να αποθηκεύσουν στο ψηφιακό «πορτοφόλι» εντός της εφαρμογής. Έτσι σε περίπτωση που την χρειαστούν ξανά μέχρι τη λήξη της, γλιτώνουν τη διαδικασία επανέκδοσης.
Η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας είναι για 2 μήνες, στην περίπτωση που δεν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται. Ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού ορίζεται σε ένα μήνα, σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
Ψηφιακή φορολογική ενημερότητα
Σημειώνεται ότι σήμερα οι φορολογούμενοι ακόμη και εάν έχουν ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους όπως τη μεταβίβαση ακινήτων ή την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο. Στη ψηφιακή εποχή πέρασε και η βεβαίωση οφειλής η οποία αφορά φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα – αρρύθμιστα χρέη.
Πηγή: ΟΤ