Τεχνολογία

Fingerprinting: Πυρά κατά Google για τη νέα τακτική φακελώματος των χρηστών


Μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς προστασίας δεδομένων επικρίνουν την Google ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της επιτρέποντας ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση των χρηστών από διαφημιστικές εταιρείες.

Από την Κυριακή η Google θα επιτρέπει το λεγόμενο fingerprinting, το οποίο αφορά τη συλλογή πληροφοριών όπως η διεύθυνση IP και τα χαρακτηριστικά της συσκευής που χρησιμοποιείται, από την ανάλυση της οθόνης μέχρι τη ζώνη ώρας ή το είδος του browser.

Τα δεδομένα αυτά συνδυάζονται για να δημιουργηθεί το μοναδικό προφίλ του χρήστη, με βάση το οποίο προβάλλονται στη συνέχεια στοχευμένες διαφημίσεις.

Στροφή 180 μοιρών

Η Google διαβεβαίωνε κάποτε ότι δεν θα επέτρεπε αυτού του είδους τη συλλογή δεδομένων. Σε ανακοίνωσή της το 2019, υπενθυμίζει το BBC, η εταιρεία έλεγε πως το fingerprinting «παρακάμπτει τις επιλογές των χρηστών και δεν είναι σωστό».

Σε νέα της ανακοίνωση, η εταιρεία υποστηρίζει τώρα ότι η σύνδεση μιας ποικιλίας διαφορετικών συσκευών στο Διαδίκτυο, όπως έξυπνες τηλεοράσεις και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, καθιστά πιο δύσκολη την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Πολλά browser εξάλλου δίνουν σήμερα τη δυνατότητα στους χρήστες να απενεργοποιούν τα cookies παρακολούθησης, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για στόχευση.

Με τους νέους κανόνες, οι χρήστες θα είναι δύσκολο ή πρακτικά αδύνατο να εμποδίσουν το ψηφιακό φακέλωμα.

«Επιτρέποντας το fingerprinting, η Google παραχώρησε στον εαυτό της –και στη διαφημιστική βιομηχανία στην οποία κυριαρχεί- την άδεια να χρησιμοποιεί μια μορφή παρακολούθησης που ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει πολλά για να σταματήσει» δήλωσε ο Μάρτιν Τόμσον, μηχανικός του ιδρύματος Mozilla.

«Προτεραιότητα στα κέρδη»

Σε πιο αυστηρό ύφος ήρθαν οι δηκώσεις της Λίνα Κόεν του Electronic Frontier Foundation, οργάνωσης για την προστασία της ιδιωτικότητας.

«Επιτρέποντας ρητά μια τεχνική παρακολούθησης που περιέγραφε προηγουμένως ως ασύμβατη με την αυτοδιάθεση των χρηστών, η Google αναδεικνύει την προτεραιοποίηση των κερδών έναντι της ιδιωτικότητας» δήλωσε.

«Οι ίδιες τεχνικές παρακολούθησης για τις οποίες η Google ισχυρίζεται ότι έχουν ζωτική σημασία για την online διαφήμιση αποκαλύπτουν επίσης ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες σε μεσάζοντες δεδομένων, εταιρείες παρακολούθησης και δυνάμεις επιβολής του νόμου» πρόσθεσε.

Την αντίθεσή της με την εφαρμογή του fingerprinting εξέφρασε στη Βρετανία και το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO), η αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας, η οποία θεωρεί πως «δεν πρόκειται για δίκαιο μέσο παρακολούθησης των χρηστών online επειδή είναι πιθανό να περιορίσει την επιλογή και τον έλεγχο του κοινού στο πώς συλλέγονται οι πληροφορίες του».

Τον Δεκέμβριο, ο διευθυντής Ρυθμιστικού Ρίσκου του ICO προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι η αλλαγή κανόνων είναι «ανεύθυνη» και ότι οι διαφημιστικές εταιρείες που χρησιμοποιούν fingerprinting θα πρέπει να εξετάσουν αν αυτό είναι συμβατό με τη βρετανική νομοθεσία.

Η Google με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι προσβλέπει σε διάλογο με το ICO,

«Γνωρίζουμε ότι σήματα δεδομένων όπως οι διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως από άλλους στη βιομηχανία και η Google τις χρησιμοποιεί υπεύθυνα για την αντιμετώπιση της απάτης εδώ και χρόνια».

Εκπρόσωπος της εταιρείες πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους χρήστες επιλογές για τη λήψη εξατομικευμένων διαφημίσεων και θα συνεργαστούμε με όλη τη βιομηχανία για να ενθαρρύνουμε την υπεύθυνη χρήση δεδομένων».



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews