Επιμέλεια: Αντώνης Ζήβας
Για τους ταξιδιώτες που χάνουν το δρόμο τους στην έρημο, η δοκιμασία να βρουν ασφαλές έδαφος και νερό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ατυχείς καταστάσεις όπου τα πράγματα χειροτερεύουν πριν καλυτερεύσουν. Όμως μια νέα πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να δημιουργήσει φάρους και ασφαλή καταφύγια για τους χαμένους ταξιδιώτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η απέραντη έρημος Ναφούντ στα βόρεια του Βασιλείου, είναι γνωστή για τις σπάνιες πηγές νερού που διαθέτει. Οι έμπειροι ή άπειροι ταξιδιώτες που τη διασχίζουν, μπορούν να χάσουν τον δρόμο τους στις τεράστιες άγονες εκτάσεις της ερήμου.
Ακόμη και με ισχυρές δεξιότητες επιβίωσης, μπορεί να είναι ένα κρύο (σ.σ. τις νύχτες) και επικίνδυνο μέρος.
Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν διεξάγει εδώ και χρόνια αμέτρητες αποστολές διάσωσης στις αχανείς ερήμους της Σαουδικής Αραβίας. Όσοι ήταν τυχεροί, διασώθηκαν μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που χάθηκαν – άλλοι έχασαν τη ζωή τους λόγω αποτυχημένων προσπαθειών αναζήτησης νερού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Mohammad Fohaid Al-Sohaiman Al-Rammali, περιβαλλοντικός ακτιβιστής και εξερευνητής, ανέλαβε την πρωτοβουλία να τοποθετήσει φωτεινούς σηματοδότες λέιζερ κοντά σε πηγές νερού στην έρημο, αφού είχε βιώσει αρκετές αποστολές διάσωσης στην περιοχή βόρεια του Χάιλ.
«Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έρημο κοντά σε υδάτινους πόρους επειδή δεν γνώριζαν ότι οι υδάτινοι πόροι ήταν κοντά τους», δήλωσε στο Arab News.
Πρόσθεσε ότι του ήρθε η ιδέα όταν συνειδητοποίησε ότι οι ταξιδιώτες που χάνουν τον προσανατολισμό τους στην έρημο, βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου και μπορούν εύκολα να χάσουν τις πηγές νερού, ακόμη και αν ήταν έμπειροι φυσιολάτρες.
Με τη βοήθεια μιας εξειδικευμένης εταιρείας που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Υδάτων της Σαουδικής Αραβίας, ο πρώτος από τους 11 ηλιακούς φάρους λέιζερ άναψε την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες θα ανάψουν τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Al-Sohaiman δήλωσε ότι χρησιμοποιείται ένας νυχτερινός φάρος λέιζερ, ώστε όποιος χαθεί στην έρημο να μπορεί να δει το φως τη νύχτα και να ξέρει πού να βρει νερό.
Η πρωτοβουλία του τράβηξε την προσοχή ενός εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών της περιοχής, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει αρκετά χρήματα για να εγκαταστήσει 100 φάρους μεταξύ Hail και Jouf.
Το τεράστιο τοπίο της Σαουδικής Αραβίας αποτελείται από διάφορους βιότοπους, όπως βουνά και κοιλάδες, ενώ η πλειονότητα του είναι αμμώδεις και βραχώδεις έρημοι.
Το Βασίλειο έχει τρεις σημαντικές ερήμους. Η έρημος Empty Quarter, είναι η μεγαλύτερη στη Χερσόνησο, εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής και νότιας περιοχής και εκτιμάται ότι καλύπτει 650.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Αλ Ναφούντ, γνωστή τοπικά ως Μεγάλη Ναφούντ, καλύπτει περίπου 64.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της βόρειας περιοχής του Βασιλείου.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Dhuwaihi Hamoud Al-Ajaleen εξαφανίστηκε στο Wadi Al-Dawasir, νότια της πρωτεύουσας Ριάντ. Μετά από τρεις ημέρες αναζήτησης, βρέθηκε λίγα μέτρα από το φορτηγό του, νεκρός σε στάση προσευχής σε κατάκλιση.Ήταν 40 ετών και είχε πάει να βρει ξύλα με το αυτοκίνητό του για την οικογένειά του.
Η ιστορία του l-Ajaleen είναι μια από τις εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων που έχουν χαθεί στην έρημο.
Σύμφωνα με μια έκθεση που εξέδωσε η Enjad, μια εθελοντική ομάδα έρευνας και διάσωσης, πέρυσι αναφέρθηκαν πάνω από 13.000 οχήματα που είχαν παγιδευτεί στις ερήμους, 7.395 εκ των οποίων στην περιοχή του Ριάντ, 2.098 στο Κασίμ, 1.335 στην ανατολική επαρχία, 637 στο Χάιλ και 20 στο Τζουφ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν και εγκλωβίστηκαν στην έρημο ήταν 142. Είκοσι οκτώ έχασαν τη ζωή τους, 14 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 100 διασώθηκαν.
Ο δρ Abdulaziz Alshaibani, αναπληρωτής υπουργός υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας, δήλωσε στο Arab News ότι οι υδάτινοι πόροι έχουν επισημανθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της καθιέρωσης και του συντονισμού της κατανομής των πόρων.
Πρόσθεσε, ότι το υπουργείο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι φάροι θα διανεμηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές που τους χρειάζονται περισσότερο. Το υπουργείο δεσμεύεται να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία τους και τη συντήρησή τους.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το βάθος των σηματοδοτημένων πηγών νερού, ποικίλλει από τη μία τοποθεσία στην άλλη, αλλά ανέφερε ότι η γεώτρηση συνήθως στοχεύει στους πιο παραγωγικούς ταμιευτήρες στο υπέδαφος.
Το βάθος των γεωτρήσεων κυμαίνεται από 150 έως 1.500 μέτρα και τα επιφανειακά έργα καλύπτουν συνήθως μια έκταση περίπου 60 επί 60 μέτρα, εξήγησε.
«Οι διαδικασίες συντήρησης θα εκτελούνται όπως εφαρμόζονται στις συμβάσεις συντήρησης και λειτουργίας για τα έργα του υπουργείου και θα περιλαμβάνουν την παρουσία φύλακα του έργου, χειριστή, ασφάλεια καυσίμων και περιοδική συντήρηση, με περιοδικές περιηγήσεις από επόπτες», δήλωσε ο Alshaibani.
Επισήμανε ότι από το 2018, το υπουργείο χρησιμοποιεί φωτεινούς κόκκινους φάρουςστην κορυφή των δεξαμενών και των πύργων νερού, για να συμβάλει στην προστασία των εγκαταστάσεων και να καθοδηγήσει τους ταξιδιώτες της ερήμου σε αυτές σε περίπτωση που ξεμείνουν από νερό ή χάσουν το δρόμο τους στην έρημο.