Τεχνολογία

Ex-Robots: Η κινεζική εταιρεία που μαθαίνει στα ρομπότ να εκφράζουν συναισθήματα


Στο εργοστάσιο της εταιρείας  Ex-Robots στην παράκτια κινεζική πόλη του Νταλιάν, οι μηχανικοί αναπτύσσουν ανθρωποειδή ρομπότ δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις του προσώπου.

Μάσκες σιλικόνης που φτάνουν μέχρι τον λαιμό περιμένουν σε ένα τραπέζι δίπλα σε πλαστικά χέρια και πόδια, ενώ ασώματα κεφάλια βρίσκονται στο ράφι και ρομπότ σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης στέκονται πιο δίπλα. Σχέδια για ρομπότ κοσμούν τους τοίχους.

«Έχουμε τις δικές μας ομάδες λογισμικού και αλγορίθμων» λέει στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Λι Μποϊάνγκ. Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι η πιο περίπλοκη εφαρμογή της ρομποτικής, επισημαίνε.

Πηγή: Reuters

«Υπάρχουν πολλά βασικά μοντέλα και αλγόριθμοι που διατίθενται ως ανοιχτός κώδικας και χρησιμοποιούνται από όλους. Εμείς όμως επικεντρωνόμαστε στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση εκφράσεων και την έκφραση συναισθημάτων».

Πηγή: Reuters

Τα ρομπότ της  Ex-Robots, με τιμές που ξεκινούν από τα 200.000 ευρώ, δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα πρακτική χρήση και εκτίθενται κυρίως σε μουσεία, όπως αυτό που φιλοξενεί η εταιρεία στο εργοστάσιό της. Αν μη τι άλλο όμως τα πειραματικά ρομπότ δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η τεχνολογία, καθώς η ρομποτική σπεύδει να αξιοποιήσει την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: Reuters

Καθώς ένας υπάλληλος της  Ex-Robots κουνά το κεφάλι, χαμογελά και βγάζει τη γλώσσα, ένα ανθρωποειδές ρομπότ μιμείται τις κινήσεις της χάρη σε μικρούς κινητήρες που κρύβονται στο κεφάλι του.

«Το μοντέλο ΑΙ που αναπτύσσουμε κατανοεί φωνές και εικόνες και μπορεί να εκφράζει συναισθήματα. Μπορεί να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και παράγει κατάλληλες αντιδράσεις του προσώπου» είπε ο Λι.

Πηγή: Reuters

Στο μέλλον, προέβλεψε, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα έχουν ρόλο να παίξουν στις υπηρεσίες υγείας και την εκπαίδευση,.

«Η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και η υγεία είναι δυο σενάρια μελλοντικών εφαρμογών» δήλωσε.

«Επιπλέον, πιστεύω ότι η συναισθηματική αλληλεπίδραση έχει ευρύτερες εφαρμογές στους κλάδους της φροντίδας, όπως αυτούς που απευθύνονται σε παιδιά».



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews