Οικονομία

Έρχονται «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο


Χιλιάδες «ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα για «αμαρτίες» του παρελθόντος στέλνει η ΑΑΔΕ σε  φορολογούμενους που εντοπίζονται να έχουν κρύψει εισοδήματα  ή να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις.

Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα, επαγγελματίες που υποβάλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά έχουν σημαντική δραστηριότητα. Κατά προτεραιότητα ελέγχονται οι ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις του 2018 ενώ από έλεγχο περνούν και παλαιότερες υποθέσεις.

Ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την εκπνοή του 2024

Οι φοροελεγκτές τρέχουν να προλάβουν να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων για  να προλάβουν την παραγραφή τους στις 31 Δεκεμβρίου 2024 ενώ βιάζονται να στείλουν τα σημειώματα  στους φορολογούμενους έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι  χρόνος παραγραφής κάθε υπόθεσης, είναι ανάλογος της κατηγορίας φόρου που αφορά (εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα κ.λπ.) αν υπάρχει φοροδιαφυγή ή αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

– Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.

– Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως  ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

– Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.

– Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται:

–            Φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2019 για τα εισοδήματα του 2018.

–            Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ή να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2018 και αφορούν παλαιότερα έτη.

–            Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2018.

–            Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβή δήλωση για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2018.

–            Φορολογούμενοι με εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση.

Ο λογαριασμός με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την εκπνοή του 2024 καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Πηγή: OT





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews