Μια σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό που θα αποκλιμακώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια όχι όμως και τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούιτσιτς.
«Εάν υπάρξει μια σημαντικά ταχύτερη επιβράδυνση της οικονομίας, αυτό θα έχει φυσικά συνέπειες για την πολιτική επιτοκίων», είπε ο επικεφαλής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας στο Bloomberg. «Δεδομένου που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, πιθανότατα δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης, αλλά θα μπορούσε να έχει επίδραση στον ρυθμό».
H οικονομία της ευρωζώνης των 20 μελών έχει βυθιστεί σε μια περίοδο στασιμότητας και το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ παραμένει στο υψηλό ρεκόρ 4% , καθώς τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ θέλουν να αισθανθούν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βαδίζει σταθερά προς το στόχο του 2%. Ενώ αναμένεται ανάκαμψη αργότερα αυτό το έτος στην Ευρώπη, η αύξηση της παραγωγής στην κορυφαία οικονομία της περιοχής, τη Γερμανία, θεωρείται ελάχιστη στην καλύτερη περίπτωση το 2024.
«Τα προβλήματα που βλέπουμε στη Γερμανία είναι περισσότερο δομικής φύσης, παρά κυκλικής φύσης» εξήγησε ο Βούιτσιτς . «Συνδέονται αφενός με το ενεργειακό κόστος, ένα πρόβλημα που υπήρχε ήδη πριν από το σοκ στις τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή και, αφετέρου, με τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τον κύκλο των επιτοκίων».
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πλησιάζουν στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο αφού πειστούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιβραδύνονται σταθερά στο 2%. Αυτό μετατοπίζει τη συζήτηση της πολιτικής στην επόμενη μέρα, με ορισμένους από τους συναδέλφους του Vujcic να κάνουν ήδη εικασίες για το πού κατευθύνεται το κόστος δανεισμού το υπόλοιπο του 2024.
Οι πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις προήλθαν αυτή την εβδομάδα από τον Έλληνα Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι θα ήθελε να δει δύο μειώσεις πριν από το διάλειμμα του Αυγούστου της ΕΚΤ, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους.
Άλλοι ήταν πιο ασαφείς. Αν και κλίνει προς τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλαάς Κνοτ τόνισε ότι οι επόμενες ενέργειες θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα.
Ο Βούιτσιτς δεν θα βασιζόταν σε πάρα πολλές λεπτομέρειες. «Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μια σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, που σημαίνει μια σειρά μειώσεων κατά 25 μονάδες βάσης», είπε. «Με ποιο ρυθμό, θα πρέπει να δούμε αργότερα».
Πηγή: ΟΤ